Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Vom muri cu totii...dar nu ne pasa

Creat de santieco, Iunie 25, 2008, 01:19:13 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Iata inca un film pe youtube. Contine text si poze ce explica frumos cum functioneaza acceleratorul. Apoi la sfarsit enumera si ce trezeste ingrijoare unora. Dar face o greseala de logica. Zice "este in ca ipotetic, dar poate s-ar crea gauri negre mici". Apoi zice "ipotetic, inca nedemonstrat experimental, aceste gauri s-ar evapora imediat prin radiatia Hawking ... dar atentie, inca nu s-a demonstrat experimental ca radiatia Hawking chiar exista". Pai nici gaurile negre nu s-au demonstrat ca vor fi produse, atunci la ce iti faci griji?

Ah, si mai aminteste ca poate se creaza particule noi, "strangelets". Pai si daca se produc, se dezintegreaza imediat, duh, in particule normale. Si nu ar putea sa topeasca intreaga Planeta pentru ca sunt foarte foarte putine particule. Astia nu inteleg cat de masiva e particula noastra si ca acceleratorul, desi e cel mai puternic facut de oameni pana acum, accelereaza totusi asa de putine particule la energii totusi asa de mici comparativ cu cele care ne lovesc deja din spatiu ...

http://www.youtube.com/watch?v=bQYXMqEwRxc
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata si articolul pe aceasta tema aparut in Cotidianul pe 30 martie 2008, la care i-am raspuns detaliat, din punct de vedere stiintific (Nariad).

http://www.cotidianul.ro/accelerator_de_particule_dat_in_judecata_de_frica_apocalipsei-42178.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Mda, senzationalul vinde intotdeauna. Pacat ca cei care publica articole sau orice fel de documente nu explica tot si se limiteaza la a expune doar o parte a povestii. Ziaristii respectivi nu isi fac bine meseria si nu sunt seriosi. Banuiesc ca nu fac decat copy-paste fara sa verifice nici macar sursele de unde copie daramite daca exista si alte surse care contrazic acele informatii. Astia sunt genul de "ziaristi" care de obicei nu isi semneaza articolele si isi bat joc de propria lor meserie. Sa le fie rusine!

Adi

Iata inca un articol aparut in presa romaneasca despre cum odata cu LHC-ul ar putea veni sfarsitul lumii. A aparut azi pe Realitatea, are deja 8000 de cititori si 30 de comentarii. Am aflat de el de la colegul nostru de pe forum, Raul, care a si comentat. Haideti sa comentam si noi! Haideti sa il demontam! Este unul din lucrurile care merita lamurite, poate chiar in o emisiune Cronica Scepticului, mai ales acum ca pe 10 septembrie va fi lansat LHC-ul!

http://www.realitatea.net/experimentul-menit-sa-descopere-secretele-big-bang-ului-ar-putea-duce-la-sfarsitul-lumii_340582.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

O sa imi permit aici sa reproduc articolul din realitatea si sa il comentez pas cu pas.
 
"Maşina timpului", aşa cum a fost numit cel mai mare experiment din lume menit să descopere secretele Big Bang-ului, pune omenirea în pericol, susţin cercetătorii.

Tocmai ca nu cercetatorii sustin asta, ci altii!

Experimentul, a cărui construcţie a costat circa trei miliarde de euro, va fi pus în funcţiune peste nouă zile şi este localizat la 100 de metri în subteran, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. El constă într-un accelerator de particule (Large Hadron Collider) menit să recreeze condiţiile ce existau la o fracţiune de secundă după naşterea universului. Însă odată pornit, experimentul ar putea genera mai multe găuri negre de mici dimensiuni, se tem oamenii de ştiinţă.

Nu se tem, ci spera din tot sufletul sa se produca gauri negre! Mama, ar fi visul lor minunat, sa observe pentru prima data efecte cuantice ale gravitatiei!

Otto Rossler, unul dintre cercetătorii ce încearcă să oprească desfăşurarea experimentului, susţine că în patru ani una dintre aceste potenţiale găuri negre ar putea ajunge la o asemenea dimensiune încât ar putea absorbi Pământul. Rossler face parte dintr-un grup ce a atacat proiectul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului argumentând că experimentul încalcă dreptul fundamental al omului la viaţă.

Cine este acest Otto Rossler si in ce anume este cercetator, la ce institut prestigios oare? O simpla cautare pe internet ne arata pagina de Wikipedia. Dar vai, el nu este cercetator in fizica particulelor, ci cercetator in biochimie! Aha, deci s-a trezit un biochimist sa ii invete pe fizicienii particulelor daca gaurile negre pe care ei spera sa le produca sunt periculoase sau nu!

Ah, am spus gauri negre? Pai va ganditi la alea mai mari cat un centru de galaxie care devoreaza totul in jurul lor si traiesc la infinit? Dezamagire ... la LHC, daca oamenii de stiinta au noroc, ca si asa e sansa mica sa se produca gauri negre, se vor produce gauri negre mai mici decat un atom (!) care vor disparea in fractiunea de secunda in care au aparut. Atat! Nu se acumuleaza, nu cresc, dispar de cum apar si sunt mai mici ca un atom! Ele nu absorb materie, ci radiaza materia imediat, disparand. Dar ce fericiti ar fi oamenii de stiinta daca le-ar vedea. In sfarsit, ar fi prima sugestie experimentala ca gravitatia ar putea fi si ea cuantificata!


Totuşi, sunt slabe şansele ca momentul apropiat de punere în funcţiune a "maşinii timpului" să fie amânat, în ciuda faptului că Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a admis că proiectul va crea găuri negre. CERN nu le consideră periculoase, explică Rossler.

Pai chiar nu sunt periculoase. Pe langa argumentul teoretic de mai sus, exista argumentul imbatabil practic. Pai dintotdeauna pe Pamant s-au creat gauri negre! La CERN au loc coliziuni proton-proton la o anumita energie si poate poate ar produce gauri negre microscopice. In atmosfera au loc coliziuni intre protoni veniti din cosmos la energii nu de zece, o suta de ori mai mari ca la LHC, ci de milioane si chiar miliarde de ori mai mari cu protonii din atomii din atmosfera, iar daca se pot produce gauri negre la LHC, sigur s-au produs si in atmosfera, si totusi ele nu au devorat Pamantul! Mai clar de atat se poate?

Supraveghetorii experimentului resping aceste speculaţii. Un raport dat publicităţii în prima parte a anului dădea asigurări că experimentul nu implică riscuri pentru populaţie.

"De-a lungul a miliarde de ani, natura a generat pe Pământ coliziuni între particule cât un milion de astfel de experimente - şi planeta continuă să existe", se arată în raport. Mai mult, durata de viaţă a găurilor negre de mici dimensiuni este "foarte scurtă", adaugă documentul.

Exact ce am explicat mai sus.

Cercetătorii au mai folosit până acum acceleratoare de particule, însă acesta este cel mai puternic construit până acum. LHC va lansa fascicule de protoni într-un tunel circular cu o lungime de circa 30 de kilometri. Mai mult de 5.000 de magneţi aliniaţi în tunel vor accelera sutele de miliarde de particule până aproape de viteza luminii, astfel încât vor încheia un circuit în a unsprezece mia parte a unei secunde. Două fascicule vor fi lansate în direcţii opuse, iar când se vor apropia de viteza luminii vor fi ciocnite. Coliziunea va descompune particulele în, speră cercetătorii, "pietrele de temelie" ale universului.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#51
Am comentat si eu pe forum, sper sa apara acum. Comentati si voi!

Nu e cazul sa va impacientati. Pe scurt: Oamenii de stiinta spera (nu se tem de) sa produca gauri negre, dar nu din cele de pe cer, mari, care absorb materie, ci mai mici ca un atom, care dispar imediat ce au fost produse. Ar fi un prim pas experimantal spre unificarea celor doua mari descrieri ale naturii ce au fost dezvoltate in secolul trecut: fizica cuantica si relativitatea generalizata. Aceste gauri negre microscopice au sansa foarte mica sa fie produse! Dar cat de mult s-ar bucura cercetatorii sa fie adevarat! Nu e nici un pericol. Daca cum se pot produce gauri negre la LHC, ele se produc si s-au produs dintotdeauna in atmosfera Pamantului, unde au loc coliziuni la energii nu de zece, o suta de ori mai intense, ci de milioane de ori mai intense (cu protonii de energie foarte mare care vin din Univers si care ciocnesc moleculele din atmosfera). Asadar, atat teoretic, cat si experimental, nu este nici un risc. Privesc cu groaza cum sunt 8000 de cititori doar in cateva ore si cand vad ce comentarii sunt, care reflecta opinia cu care au ramas cititorii: cum ca cercetatorii risca viata oamenilor nevinovati de dragul curiozitatii lor de a isi verifica presupunerile! Pai in primul rand ca nu risca pe nimeni. In al doilea rand, asta e cautarea stiintifica, sa verifici ipotezele tale, nu sa ramai cu ele. Adrian Buzatu, StiintaAzi.ro
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Al doilea raspuns al meu:

Pe forumul nostru de stiinta de la StiintaAzi.ro am colectat deja multe articole gresite pe tema aceasta a pericolului LHC-ului si le-am comentat. Comentarea precisa a articolului de aici o puteti gasi aici. http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=399.msg6355#msg6355 Pe scurt insa: 1. Nu cercetatorii se opun deschiderii LHC-ului, ci altii! 2. Ossler asta a facut cercetare, dar nu in fizica particulelor, ci in ... biochimie! Normal ca nu vrea sa priceapa ca nu se vor produce gauri negre din alea la care se gandesc oamenii ca sunt gauri negre. Ci sunt niste mici corpuri mai mici ca un atom, care imediat ce apar dispar si emit lumina in toate partile. Nu au nici un pericol, sunt greu de obtinut si am fi foarte fericiti sa le obtinem. Lista intreaga a discutie pe acesta tema, poate fi gasita aici: http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=399.0 Dar haideti sa vedem ce vor de fapt sa studieze fizicienii la LHC, ca doar nu cauta doar gauri negre! Ei bine, ei vor sa raspunda la intrebarile fundamentale despre cum a aparut si s-a dezvoltat Universul nostru, care sunt legile fundamentale care il descriu si care sunt caramizile fundamentale din care este construit. [va urma] Adrian Buzatu, StiintaAzi.ro/Forum
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

blabla

Uitati doua link-uri in care se trateaza aceste probleme:

http://public.web.cern.ch/public/en/LHC/Safety-en.html
http://lsag.web.cern.ch/lsag/LSAG-Report.pdf

Primul prezinta generalitati despre asa zise potentialele pericole, al doilea prezinta raportul intocmit de renumiti fizicieni referitor la aceste aspecte (daca doriti mai multe informatii cititi si referintele). Dar se pare ca dupa unii ar trebui sa ne intoarcem in eveul mediu si sa-i ardem pe rug pe toti cei care incearca sa descifreze unele dintre mistere care ne inconjoara si cu care luam contact zilnic.

Adi

Multumim pentru linkuri. Din pacate, este cum spui tu, foarte multi se intreaba de ce se cheltuie atatia bani pentru acceleratorul de particule, de ce doresc oamenii de stiinta sa inteleaga Universul, cand pot sa isi puna efortul sa rezolve probleme prezente ale Umanitatii. Cand vad cum nu apreciaza cercetarea fundamentala, cum nu inteleg, cum ei fac parte din mase, mi se face parul maciuca.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Articolul despre care vorbim a ajuns in doar prima zi la 12500 de vizualizari si peste 51 de comentarii. M-am chinuit sa explic iar si iar care este rolul accceleratorului, al cercetarii fundamentale. Sunt oripilat de cati oameni cred ca s-au dat bani de pomana, cati nu inteleg ca progresul omenirii vine din cercetare fundamentala intai.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#56
Incredibil! Un articol in acelasi sens a aparut si in editia online a Ziua! (vreo 1900 de vizualizari si vreo 20 de comentarii). Articolul are aproape aceeasi structura ca cel de la Realitatea, numai ca, inca si mai rau, da ca sursa publicatia britanica "The Sun", despre care se stie ca este un tabloid, un fel de "Libertatea" de-a noastra. Am comentat si eu, "Nu este nici un particol de la LHC".

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#57
Wow, wow, wow ... Aceste doua articole au fost deja preluate de acele site-uri ce preiau automat articole si apoi si-au scris chiar articole proprii si unele sunt foarte comentate!

Huon.ro - preia Realitatea. Are deja 31 de comentarii, mai ales pe tema religiei. Apare iar argumentul ca ei nu cred ca gaurile negre microscopice sunt inofensive. Lumea nu crede ca au alte proprietati decat gaurile negre mari. De altfel, oamenii nici nu inteleg bine gaurile negre mari, ei cred ca absorb tot din jur, ei nu inteleg ca de fapt doar actioneaza prin forta gravitationala si atat. Daca Soarele s-ar transforma brusc in o gaura neagra, multi cred ca Pamantul ar fi absorbit de Soare. Ei bine, Pamantul ar continua sa ramana in orbita, doar ca nu ar mai avea lumina si caldura de la Soare.

FreeNews.ro - preia Ziua, afisari 103, comentarii 0.

Ziare.com preia din Realitatea.

S-a tratat si pe forumul Computer Games, dar foarte anemic.

Ziarul de Iasi, fara comentarii, nu e clar cati cititori, nu spune de unde l-a preluat, dar pare preluat de la Realitatea.

Ziare.com, pare scris de ei si are deja 3500 de cititori si nici un comentariu.

AberatiaZilei.ro Numele siteului este inselator. Desi te-ai astepta chiar sa puna in fiecare zi cea mai tampita chestie aparua in presa (unde stirea aceasta ar fi fost pe primul loc, clar), ei de fapt au mai multe stiri banale (poate senzationale) pe zi, inclusiv si asta.

News20.ro preia tot de la Realitatea, dar au numai 13 cititori!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

blabla

Se trateaza si pe Antena3. Alti idioti si acolo, in frunte cu cei care au scris articolul. Astia in loc sa se duca la CERN, sa-si ia o acreditare si sa prezinte adevarul dau cu "copy si paste" la niste articole din afara. Oricum sa citez pe cineva: "Nu ai cu cine. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul". Mai bine vorbesc de berbecali, de hormonele, o crima, un viol. In Romania se promoveaza prostia, incultura si mojicia. Asta e cruda realitate.

Adi

#59
Exact, trebuia sa investeasca niste bani sa isi ia acreditare sa mearga la CERN, sa inteleaga lucrurile de la fata locului, sa transmita de acolo in direct. Iata articolul de la Antena3, care citeaza Daily Mail, ce cita si Realitatea. Articolul are vreo 15 comentarii, in aceeasi idee: pai stim ca Dzeu a creat Universul, stim ca nu exista Big Bang, ce prosti sunt cercetatorii ca cheltuie atatia bani doar pentru a verifica ipoteza Big Bang-ului! Pai duh, LHC-ul nu e facut pentru a testa ipoteza Big Bang-ului. Am repetat iar si iar, la multe articole, care sunt scopurile LHC-ului. A doua idee care vine este ca fizicienii risca viata oamenilor obisnuiti, nevinovati, pentru a isi satisface ei curiozitatea de a isi testa ipotezele.

Tot de la Antena 3 a preluat articolul si EcoMagazin.ro!

Tot de aici a preluat articolul si Unimedia.md! Incredibil!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro