Salut. Mulţumesc pentru informaţii şi pentru sinceritate.
(lucrez pe fizica teoretica).
Tu lucrezi pe perioada verii la Institutul de Fizică Teoretică? Studenţii pot face practică, pe perioada verii, pe platformă sau în afară?
Lucrez sub indrumarea domnului prof. Virgil Baran. Sunt membru al grupului de teorie din Facultatea de Fizica (infiintat tot la staruinta domniei sale, si care are....4 studenti). In institutul de fizica teoretica se freaca menta...
Dacă m – aş duce la Facultatea de Matematică, aş avea vreo şansă să lucrez la Institutul de Fizică Teoretică, ca student sau după ce termin facultatea? Sunt şi matematicieni acolo?
Sincer nu stiu, cred ca cel mai bine v-ati interesa personal. Nu cred , insa, ca sunt matematicieni in acest institut.
Sunt pasionat de fizică teoretică. La un moment – dat m – am gândit dacă ar fi sau nu mai bine să mă duc la Facultatea de Matematică, nu la Facultatea de Fizică. Totuşi, înclin să cred că cel mai bine ar fi dacă m – aş duce la Facultatea de Fizică. Am două motive pentru care cred asta.
1. Teoreticianul din mine ştie că, până la urmă, experimentul este cel care decide dacă o teorie modelează sau nu realitatea. Dacă m – aş duce la fizică, aş înţelege mai bine faptele experimentale care au condus la elaborarea anumitor teorii. Din cauza asta, le – aş înţelege mult mai profund, şi astfel aş fi un teoretician mai bun. Sau mai mult, poate că, pe lângă teorie, aş putea şi să imaginez diferite experimente.
Aceasta facultate nu are nicio legatura nici cu fizica teoretica, nici cu cea experimentala. Ideea conform careia experimentul este esential in fizica, este corecta, doar ca de vreo 80 de ani teoria impinge fizica inainte, NU experimentul, experimentul doar verifica teoria. In secolul XIX, de exemplu, era oarecum invers, aveau fenomene inexplicabile cu teoria de atunci, si construiau noi teorii pentru a le explica (relativitatea , cuantica, electrodinamica clasica, sunt cateva exemple).
Acum, insa, teoria a ajuns foarte departe, comparativ cu capacitatile noastre de a verifica experimental, si, aici e o opinie personala, actualele teorii (String Theory, LQG, etc) , vor fi testate doar indirect, prin predictii, de exemplu. Nu vom detecta niciodata un string intr-un accelerator de particule.
2. Dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică, aş putea deveni un experimentator, sau aş putea aplica fizica în viaţa de zi cu zi. Din câte am înţeles, la ora actuală sunt căutaţi mai mult fizicienii care să aplice fizica, nu cei teoreticieni. Cu deprinderile dobândite în laboratoarele de fizică cred că aş putea lucra şi în industrie. Asta dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică. De asemnenea, în contextul unei crize energetice, cred că se vor căuta fizicieni care să caute noi surse de energie. Cu alte cuvinte, calculul meu a arătat faptul că Facultatea de Fizică ar oferi mai multe oportunităţi decât Facultatea de Matematică. De la Facultatea de Fizică au plecat studenţi la CERN? Sunt studenţi de la această facultate care lucrează pe perioada verii la institute de cercetare în fizică? Dar de la Facultatea de Matematică?
Repet, imi cer scuze daca va distrug un vis, dar nu vreau sa faceti greseala pe care am facut-o si eu. In laboratoarele de fizica NU veti invata nimic. Absolut nimic, sunt doar timp pierdut. Legati fire, masurati cu ampermetre, voltmetre, termometre, etc, faceti un tabel si inlocuiti datele intr-o formula, eventual faceti un grafic. Materia cu care veti lucra va fi cu mult inaintea cursului (nu sunt deloc corelate cursurile cu laboratoarele) , deci nu va ajuta la nimic. Va ramane doar sa cautati in cartea de laborator formula utila, si sa inlocuiti, nestiind la ce se refera.
Cât timp este necesar pentru ca un student să pregătească şi să efectueze laboratoarele? Mai mult de 14 ore? Un student interesat are timp şi să înveţe matematică? Cu alte cuvinte, dezavantajul laboratoarelor este că ocupă mult timp din pregătirea unui student sau că ocupă tot timpul?
Data fiind inutilitatea acestor laboratoare, noi le copiem (ca porcii n.n) pentru a nu pierde timp inutil, cu 2-3 zile inainte de colocviu. Am incercat sa invatam ceva in anul 1, dar am vazut ca nu are sens, asa ca mai bine le ignoram. Singura problema cu laboratoarele e ca au prezente obligatorii...
Pentru a va raspunde la a doua intrebare, un student care vrea sa invete , nu se duce la cursuri, si cat mai putin la laboratoare. Sta acasa, cu cartea in brate, si invata. Deci da, puteti acoperi o mare parte a materiei, asa cum nu se face, si nu se va face vreodata, la cursurile acestei facultati.
Chiar dacă profesorii nu sunt buni, nimic nu mă opreşte să lucrez şi singur. Sunt dispus să învăţ în afara şcolii, sau să mă implic în cât mai multe proiecte( conferinţe, şcoli de vară, stagii de cercetare, în ţară sau în afară ( dacă acest lucru este posibil) ). O să învăţ singur matematică. M – ar deranja doar dacă tot acest efort( de a învăţa pentru facultate şi ceea ce nu se predă la facultate, de a participa ca cât mai multe proiecte) nu ar fi luat în considerare de cei din afară care mi – ar putea acorda o bursă pentru master. Sau dacă, după acest efort, nu aş reuşi să ies din ţară.
Despre studiul individual am vorbit mai sus. Despre conferinte, am colegi care participa, eu nu. Mi se par timp irosit, dar aici tine de opinia fiecaruia. Eu consider ca timpul ar fi mai inteligent alocat studiului individual. Singurul avantaj al acestei facultati e ca de aici se pleaca usor in afara. Eu sper sa reusesc sa plec in Leeds dupa masterat.
La Măgurele, pe lângă profesori mai sunt şi cercetători. Cercetătorii ştiu fizică? Sunt buni? Un student bun poate lucra în colaborare cu aceşti cercetători? Un student poate să colaboreze cu un cercetător din diaspora pe perioada verii( sau în timpul anului universitar) ?
Cred ca vreo 2-3 stiu ceva. Majoritatea sunt mosi imbatraniti si ratati. Sa nu va asteptati la cercetare de nivel international, ca aveti doar de pierdut. Pentru cercetare propun colaborarea cu cineva din afara. Vedeti articolele pe arxiv, de exemplu. Alegeti-va un domeniu, subiect de interes, trimiteti mail-uri, veniti cu idei, etc. Aici e praf...
Mi se pare grav faptul că profesorii nu – şi cunosc materia
Si mie...
dar nu catastrofal de grav.
Mie da...
Ar fi catastrofal de grav dacă un profesor ar pica un student bine pregătit, doar ca să demonstreze că el este mai deştept, că are mai multă autoritate decât studentul ( sper să nu dau idei nimănui acum). Sau dacă nu ar recunoaşte meritele unui student( care a învăţat,s – a implicat în diferite proiecte), atunci când i se solicită o recomandare . Dacă un profesor ar face aceste lucruri, atunci chiar i – ar “rupe aripile” unui student.
Say hello to Mr. Bobulescu....si nu e singurul....
In concluzie, daca veniti aici, studiu individual, colaborare cu 1 profesor, plecat cat mai repede in afara.
Daca nu, facultatea de matematica sau politehnica.
Bafta!