RaduH, o data ce am stabilit ca segmentele consecutive din accelerator se comporta ca niste capacitati in paralel, ar trebui sa incepi facand schema lor echivalenta corespunzatoare, astfel incat sa fie si vizual usor de urmarit. Apoi, sa identifici punctele din circuit (si potentialul la care se afla) care induc sarcini in peretele exterior pamantat, pentru a considera respectivele capacitati.
De remarcat ca pentru a intelege distribuitia de sarcini indusa in peretele exterior pamantat e nevoie de o analiza a liniilor de echipotential generate de segmentele consecutive ale acceleratorului, pentru ca asa cum ziceam si inainte sarcinile luate de la Pamant sunt doar cele necesare pentru a asigura ca tot peretele exterior (in cazul in care e o unica piesa conductoare, asa cum l-ai desenat) se afla la acelasi potential (in fiecare moment de timp). Cum elementele acceleratorului au potentiale diferite, si sarcina de pe peretele exterior va fi distribuita neuniform, avand zone "pozitive" si zone "negative", in functie de ce element au in vecinatate.
O alta observatie: daca peretele exterior e pamantat, capacitatea dintre perete si alte elemente din accelerator este irelevanta, pentru ca "incarcarea" acestor condensatori nu se face pe baza consumului de energie din generatoarele din circuitul acceleratorului, ci prin influenta. Cu alte cuvinte: incarcarea si descarcarea condensatorilor dintr-un circuit conectat la generatoare nu depinde de prezenta elementelor pamantate din apropierea circuitului. (Cel putin dupa cate stiu eu despre astfel de circuite...)
e-