Atunci când maşina ia o curbă strânsă, ce anume simţi tu: faptul că maşina acţioneză asupra ta cu o forţă încercând să te facă să te mişti în alt mod, sau faptul că întregul tău corp încearcă să îşi păstreze modul în care se mişcă?
Eu simt ca masina ma impinge si ma accelereaza obligandu-ma sa imi modific traiectoria, si asta pentru ca eu ma aflu din oficiu in sistemul meu propriu de refereinta, nu cel al masinii.
Daca in loc sa fiu in masina as fi intr-o duba inchisa complet, si de la viteza constanta dintr-o data ar lua un viraj brusc, eu, chiar daca m-am acomodat cu sistemul de referinta al peretilor dubei, la viraj as simti ca podeaua
imi fuge de sub picioare in directia centripeta, si nu ca ma trage cineva in directia centrifuga.
Daca toata povestea asta s-ar intampla in spatiu si nu pe Pamant, eu in interiorul unui lift inchis nu as "simti" ca am deloc inertie atata timp cat sunt in miscare inertiala. Iar daca liftul ar vira brusc, as observa ca peretii sai "ma ataca" si ma lovesc venind spre mine pe directia centripeta virajului, si nu ca eu sunt accelerat brusc pe directia centrifuga.
In nici un caz, eu "de la mine putere"
nu voi simti ca "ceva ma trage sa imi pastrez miscarea uniforma". Daca as avea un pahar cu apa in mana, ea nu s-ar varsa pana nu m-ar lovi ceva exterior. Exact asta simte si centrul meu de echilibru din ureche.
Eu cred că ambele răspunsuri sunt la fel de corecte.
Eu as zice sa incerci, sa vezi ce simti in aceste situatii.
Ca exista o echivalenta intre sistemele de referinta, eu nu neg, dar "realitatea" fortei centrifuge este clar negata in sistemul de referinta fata de care apare miscarea pe curba (si eu fac parte din acest sistem de referinta cand masina vireaza, pentru ca eu nu as vira daca nu m-ar obliga masina prin forta centripeta). Si nu as vira singur, nu pentru ca ma trage o forta centrifuga inainte, ci pentru ca pana nu apare forta centripeta eu nu am motiv sa-mi schimb starea de miscare (nu as fi accelerat). Nu de alta, dar daca de mine "ar trage" forta centrifuga as fi accelerat invers decat o face forta centripeta, lucru care evident ca nu se intampla in sistemul meu de referinta.
Masina este un sistem de referinta neinertial in care sunt percepute fortele de inertie (inclusiv cea centrifuga in caz de viraj), dar asta nu inseamna ca aceste forte actioneaza asurpa mea in toate sistemele de referinta, ca sa le pot compune si in sistemul meu de referinta care nu e legat de masina.
Efectul forţei centrifuge este că ... poţi învârti piatra.
Dacă forţa (centrifugă în acest caz) nu ar exista, atunci în momentul în care aţa s-ar întinde pentru prima dată (adică forţa de la mâna ta ar ajunge la piatră) piatra ar porni direct către mâna ta indiferent de modul în care se mişca mai înainte.
Gresit. Forta care este transmisa prin sfoara (forta centripeta) de la mana mea accelereaza piatra. Data fiind viteza pietrei ca tangenta la cercul de raza egala cu lungimea sforii de la mana la piatra, aceasta acceleratie actioneaza de indata ce sfoara se intinde la maxim si are ca efect curbarea traiectoriei pietrei. Ca sa vina direct spre mana mea, desi are viteza tangentiala la cerc, ar trebui sa fie accelerata cu o acceleratie infinita, adica de o forta infinita. Forta centripeta in mod sigur nu este infinita.
Piatra continuă să se mişte tocmai pentru că se mişca şi înainte de a acţiona forţa centripetă dată de mâna ta.
Cu asta nu prea inteleg ce vrei sa spui. Adica si daca nu actioneaza forta centripeta, piatra tot pe cerc se misca ?
Cele două forţe ce acţionează asupra pietrei sunt egale pentru că în caz contrar fie piatra ţi-ar cădea în cap (mă rog, pe mână) fie ţi-ar zbura din mână (pentru că ai "scăpat-o" sau pentru că s-a rupt aţa).
Daca spui asta, probabil ca esti adeptul "paradoxului" carutei, care spune ca un cal nu poate niciodata sa urneasca o caruta, deoarece forta cu care trage el de caruta va fi mereu anulata de reactiunea cu care trage caruta de cal (vezi legea actiunii si reactiunii). Adica ceea ce faci tu este sa compui forte care nu actioneaza asupra aceluiasi corp si/sau in acelasi sistem de referinta.
Forta centripeta (reala) si pseudoforta centrifuga sunt desigur egale in modul si opuse ca sens, dar ele se materializeaza in sisteme de referinta diferite.
Analogia cu proiectilul nu este cea mai nimerită pentru că acesta este în cădere liberă
Am dat exemplul cu proiectilul pentru ca tu ai afirmat ca un corp asupra caruia actioneaza o sigura forta are o miscare rectilinie uniform accelerata, ceea ce e fals. Tu presupui in mod eronat ca un corp actionat de o singura forta trebuie neaparat sa plece din repaus (caz in care intr-adevar are o miscare rectilinie uniform accelerata in directia acelei forte). Dar corpurile in general au deja o viteza care nu e neaparat coliniara cu rezultanta fortelor care actioneaza asupra lor.
pe când piatra pentru a se roti continuu are nevoie de energie de la mâna ta. Doar dacă consideri cazul în care dai un singur impuls pietrei situaţiile pot fi comparate.
Faci exact aceeasi eroare pe care o facea Aristotel, cum ca e nevoie de energie (sau de o forta, zicea el) pentru a mentine un corp in miscare, ceea ce e complet fals. Daca experimentul cu rotitul pietrei ar fi facut pe o nava spatiala (unde se poate testa situatia de "zero gravitatie") atunci ai vedea ca un singur impuls (tangent la cerc) ar fi suficient pentru a face piatra sa faca ture nenumarate in jurul mainii (in orice plan), si anume pana cand frecarea cu aerul (in caz ca e aer si nu suntem chiar in spatiu) ar consuma energia cinetica a pietrei primita de impulsul original, iar aerul din camera s-ar incalzi putin. Tocmai pentru ca forta centripeta este perfect perpendiculara pe viteza pietrei in fiecare moment, ea nu creste sau scade energia cinetica a pietrei, pentru ca nu efectueaza lucru mecanic, desi accelereaza piatra in fiecare moment. Din acelasi motiv nu e nevoie de nici o forta (sau aport de energie) care sa "mentina piatra" in miscare, deoarece energia sa cinetica nu e consumata decat prin frecare.
Ca atare, situatiile sunt exact comparabile si se ajunge la acelasi prim principiu al dinamicii: Rezultanta fortelor ce actioneaza asurpa unui corp il accelereaza in directia rezultantei. Asta e valabil oricare ar fi starea initiala a acelui corp. Asta insa nu implica insa faptul ca si viteza corpului va fi automat in aceeasi directie, indiferent de starea sa initiala de miscare.
e-