Găurile negre sunt clasificate, de obicei, după mărimea masei lor. Astel, există găurile negre solare (care au de la 10 până la 33 de mase solare, sub 10 mase solare se pare că nu se pot crea găuri negre prin procesul de "auto-prăbuşire" a stelelor în ele însele), găurile negre medii (de la 33 la 100.000 de mase solare) şi găurile negre supermasive (ce au masa de la 100.000 la câteva zeci de miliarde cât masa Soarelui nostru şi care de obicei se află în centrul galaxiilor).
Întotdeauna am crezut, ca un fel de deducţie din ceea ce mai citisem despre coliziunea găurilor negre, că şi ciocnirea găurilor negre supermasive urmează acelaşi tipar cu cel al ciocnirii găurilor negre solare sau medii.
Astfel încât articolul
acesta, m-a surprins destul de puternic.
În ultimii ani s-a acceptat de către comunitatea astronomică ideea că găurile negre supermasive, create ca urmare a "înghiţirii" materiei din jurul lor, au căpătat tocmai datorită acestei acumulări (ce are loc prin intermediul unui disc de acreţie existent în jurul lor, disc care se roteşte puternic) o mişcare de rotaţiei extrem de rapidă, la limita maximă permisă de Teoria Relativităţii Generalizate a lui Einstein. Astfel încât cele două găuri negre care se ciocnesc seamănă cu două bile de biliard care se rotesc foarte rapid în momentul ciocnirii.
În articol se spune că unele simulări sugerează că astfel de ciocniri (care de fapt reprezintă "ciocnirea" a două galaxii) au ca efect faptul că una dintre cele două găuri negre primeşte un impuls atât de puternic încât efectiv este aruncată afară din noua galaxie care se formează. Adică e posibil ca în spaţiul dintre galaxii (sau între clustere şi superclustere de galaxii) să existe astfel de găuri negre supermasive solitare.
Numărul de astfel de găuri negre "exilate" nu poate fi foarte mare (maxim câteva mii) pentru că în istoria Universului nu au existat încă atât de multe ciocniri între galaxii, adică ele nu contribuie cu nimic la acea "masă întunecată".
L.E.
Există deja dovada că simulările de care am pomenit mai sus sunt corecte.
Adică a fost observat un caz de ciocnire între găuri negre supemasive care a avut ca efect respingerea uneia dintre găuri în afara galaxiei nou formate. Amănunte găsiţi
aici.
Gaura neagră aruncată afară din noua galaxie cară după ea (datorită uriaşei sale atracţii gravitaţionale) o parte dintre stele. Această grupare de stele (puţine ca număr comparativ cu cazul unei galaxii normale) cu o gaură neagră supermasivă în centru a fost denumită "
sistem stelar hipercompact".