Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tangenta la "apa care arde" (pe tema conspiratiilor)

Creat de hyperion1is, August 31, 2009, 03:53:15 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

hyperion1is

Salutare,
Interesant acest forum si acest topic. In primul rand vreau sa va spun ca nu sunt om de stiinta. Am liceul si eu terminat si cam atat, dar sunt entuziast ca sa zic asa.
Am citit tot acest topic si am si eu cateva pareri mai mult sau mai putin sustinute de dovezi sau fapte.
Nu sunt de acord cu tot ceea ce a scris hydrongen007 dar o metoda de control exista in aceasta lume, in mai multe domenii. Nu e nevoie sa vezi "un om in negru" sa zic asa ci trebuie sa faci doar niste deduceri educate. Voi nu simtiti/observati ca anumite progrese stiintifice sunt stagnate? O sa ma opresc aici momentan in leg cu asta.
Alte curiozitati: legea conservarii energiei spune doar ca nu poti produce energie din nimic, dar asta nu inseamna ca nu poti lua din Univers care are o "gramada" de energie. Si aceasta lege nu face parte din fizica Newton-iana? Se aplica si la fizica cuantica?
  PS: am auzit odata de o posibilitate de a obtine energie din apa, in urma unui experiment in care "bombardarea" apei cu ultrasunete are nu stiu ce efect. Cum a ramas cu asta?

Adi

Bine ai venit pe forumul nostru! Desigur, poti lua energie din Univers. Unii se gandesc la energia vidului (acea energie intunecata), numai ca e o energie foarte foarte mica in fiecare metru cub de pe Pamant, asa ca nu ai ce recupera de acolo. Ce progrese ale stiintei zici ca sunt stagnate? Trebuie sa oferi exemple, ca sa discutam pe ceva concret. Cat despre a scoate energie cu ultrasunete din apa, nici nu am auzit si nici nu mi-as da seama cum s-ar putea face asta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

Salut!

"Un prost arunca o piatra in apa si zece destepti se chinuie sa o scoata". Nu se potriveste aici?  ;D


mircea_p

Citat din: hyperion1is din August 31, 2009, 03:53:15 PM
  PS: am auzit odata de o posibilitate de a obtine energie din apa, in urma unui experiment in care "bombardarea" apei cu ultrasunete are nu stiu ce efect. Cum a ramas cu asta?

Poate te referi la "sonoluminescenta"?
Se refera la faptul ca apa emite lumina cand este traversata de ultrasunete.
Nu cred ca era vorba de a obtine energie din apa dar e un fenomen foarte interesant si cred ca nu e complet explicat. Poate nici complet confirmat, nu sant sigur dar putem sa cautam.


hyperion1is

Multumesc de primire. Intradevar nu am dat exemple am sa revin cu ele si de asemenea am sa incerc si cu mai multe detalii despre extragerea/obtinerea energiei din apa.

hyperion1is

#5
Citat din: mircea_p
Poate te referi la "sonoluminescenta"?
Se refera la faptul ca apa emite lumina cand este traversata de ultrasunete.
Nu cred ca era vorba de a obtine energie din apa dar e un fenomen foarte interesant si cred ca nu e complet explicat. Poate nici complet confirmat, nu sant sigur dar putem sa cautam.

Da, cred ca la asta ma refeream. Am cautat un pic si am gasit pe wikipedia. Din cate se pare se emite si energie termica nu numai lumina, deci se poate obtine si energie in aceasta metoda. Se pare totusi ca lucrurile nu sunt puse la punct si de asta ma intrebam, daca s-a mai facut vreun demers in acest sens.
Citate wikipedia: "The argument has been made that sonoluminescence releases too large an amount of energy and releases the energy on too short a time scale to be consistent with the vacuum energy explanation[7], although other credible sources argue the vacuum energy explanation might yet prove to be correct."
"Some have argued that the Rayleigh-Plesset equation described above is unreliable for predicting bubble temperatures and that actual temperatures in sonoluminescing systems can be far higher than 20,000 Kelvin. Some research claims to have measured temperatures as high as 100,000 Kelvin, and speculates temperatures can reach into the millions of Kelvin.[9] Temperatures this high could cause thermonuclear fusion."
Articolul aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Sonoluminescence

mircea_p

Citat din: hyperion1is din August 31, 2009, 08:49:22 PM
Da, cred ca la asta ma refeream. Am cautat un pic si am gasit pe wikipedia. Din cate se pare se emite si energie termica nu numai lumina, deci se poate obtine si energie in aceasta metoda. Se pare totusi ca lucrurile nu sunt puse la punct si de asta ma intrebam, daca s-a mai facut vreun demers in acest sens.

Faptul ca se emite lumina si caldura nu inseamna ca se poate obtine energie prin aceasta metoda.
Energia provine de la ultrasunete. Daca se obtine sau nu energie in plus fata de cea a ultrasunetelor e o tema pentru studii viitoare.
Daca citesti articoul citat cu atentie vei vedea ca producerea de energie nu a fost confirmata si constitue partea cea mai controversata a subiectului (energie din "vid" sau din reactii de fuziune).A doua parte neclara este mecanismul fenomenului.

Faptul ca nu auzi prea multe despre asta nu insemana ca cineva incearca sa "inabuse" cercetarile.
Pot sa enumar citeva motive mai comune: cercetatorii sant sceptici asupra subiectului; e dificil de masurat parametrii; subiectul aduce cu fuziunea la rece si te poate face sa apari neserios in ochii mai conservatori ai comunitatii stiintifice; si poate cel mai important, nu e un subiect foarte la moda pentru a obtine granturi de cerectare. Asta din urma s-ar putea sa se schimbe cu noua orientare a guvernului Obama.
Ma refer la situatia din US si Canada.

In alte tari mai mici s-ar putea ca pur si simplu sa lipseasca dotarea necesara pentru a studia asa ceva. Oamenii prefera sa lucreze intr-un domeniu unde pot obtine rezultate in timp mai scurt si cu mijloace la indemana.




hyperion1is

Eram doar curios cu aceasta cercetare,  nu am spus ca aceasta ar face obiectul unei conspiratii. Cert e ca daca s-ar descoperi astazi o metoda eficienta de a produce energie cu costuri scazute sau chiar neglijabile cu un randament f mare, Sf Graal al energiei sa zic asa bursa se va prabusi. Iar asta ar duce spre colaps tot sistemul monetar care nu ar fi lucru de dorit. Ar dezastru. Ce ai de spus despre acest argument? Daca tu ai face asa o descoperire importanta ai publica-o stiind ca duce la dezastru financiar? Acest dezastru s-ar produce de fapt din cauza intereselor marilor moguli care "detin" energiile actuale si nu lasa loc la adaptarea spre noi alternative ci tin sistemul energetic, asa, adica cat mai mult in avantajul lor.

Adi

Daca s-ar descoperi o sursa ieftine si nepoluanta de energie, sistemul monetar nu se va prabusi, ci dimpotriva, va creste solid. Invers insa, daca nu gasim o sursa de energie si ajungem la Peak Oil in cativa ani, atunci sistemul mondial financiar se va prabusi, caci acesta este dependent de cresterea economica de cateva procente pe an, adica de consumul a cateva procente in plus de energie pe an.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

hyperion1is

Eu vb aici de anumite "conspiratii" doar intr-un grad ce tine oarecum de deductii simple si nu vreau sa o dau in exagerari. Spun asta ca sa nu credeti ca nu dorm noaptea ca tre sa ma gandesc la conspiratii. Dar ca fapt divers eu cred, si nu sunt singurul ca sistemul monetar oricum se va prabusi intr-un moment. E un sistem piramidal. Banii pornesc de la bancile centrale pe care ii dau cu dobanda, ajung inapoi si sunt recirculati tot cu dobanda pana intr-o zi cand nu se va mai avea cu ce sa se plateasca dobanzile. Cu alte cuvinte bancile centrale dau bani si se asteapta la mai multi bani inapoi pe care lumea nu o sa aiba de unde sa-i dea. Dar asta e o alta poveste.

"atunci sistemul mondial financiar se va prabusi, caci acesta este dependent de cresterea economica de cateva procente pe an," De care crestere economica vb? A cui? De cea mondiala? Acest lucru din cate stiu eu despre economie nu este posibil. A creste in resurse, da, in sensul ca poate se dezvolta tehnologia de reciclare, dar crestere economica e alt lucru. Gandeste-te la economia mondiala ca la un joc zero-sum. Sau ca la o ecuatie, cat pui intr-un membru tre sa se regaseasca in celalat. E ca si cum ai spune ca daca ai umbla la ecuatia aceasta ar creste, ceea ce nu ar avea sens. Am inteles ce ai vrut sa exprimi cu exemplu tau dar nu-l gasesc adevarat. Am sa-ti dau eu altul care sper ca ilustreaza faptul ca economia capitalista nu e asa ceva roz, sau ceva de vis ci mai degraba ceva dur cinic.
Daca, ipotetic, bineinteles, s-ar descoperi o metoda alchimica de a transforma un material, obisnuit, f ieftin, in aur, ce crezi ca se va intampla? Lumea ar deveni mai bogata? Mai bogata in resurse poate dar nu in bani. Aurul cu toate ca are aplicatia lui practica este folosit ca o moneda de schimb, sau cau un gir pt celelalte valori, precum chiar banii. Toate tarile, cu exceptia unora din lumea a treia poate, au rezerve in aur, care sustin alte valori, tarile care au acest aur au anumite valori, logic. Daca aurul ar deveni deodata foarte abundent nu ar mai valora nimic (valoarea lui ar fi neglijabila) si in consecinta visteriile multor state ar deveni goale. Figurativ vorbind fiind statele nu au rezerve numai in aur.

mircea_p

Cred ca gresesti asumand ca descoperirea unei noi surse de energie se va aplica peste noapte ducand la prabusirea vreunui sistem global.
Daca s-ar descoperi principiul pe baza careia sa se obtina energie, marile companii vor fi primele care sa investeasca in punerea in aplicare si exploatare a metodei.

La fel cum acum marile companii auto din US sant cele care produc si cerceteaza masini alternative.
De exemplu, companiile auto din Detroit sant puternic implicate in cercetarile pentru motorul cu hidrogen, pile de combustie, automobilul electric. Sau au fost, pana la prabusirea din ultimii ani.

Descoperirea fisunii nucleare nu a dus la prabusirea nici unui sistem monetar.
Au trecut multi ani pana la exploatera in practica in centrale nucleare. Si companiile electrice au fost bine mersi dupa asta.
In anii 50 se spera ca fuziunea termonucleara e doar la cativa pasi inainte. Am vazut articole din perioada respectiva in care se preconiza ce se va face cand va exista atata energie ieftina... inca nu se inventase chestia cu prabusirea sistemului monetar. Pe atunci se prezicea sa se va topi zapada de pe strazi iarna si se va controla vremea...
Din pacate lucrurile s-au dovedit a fi mult mai complicate decat se credea. Complicate din punct de vedere fizic si tehnologic.

Nici inventarea motorului cu combustie interna nu a dus la nici o prabusire mondiala cu toate ca a revolutionat transporturile, a redus distantele si a facut posibil un sistem global.
Pe vremea aia mari puteri financiare se bazau pe cai ferate, exploatarea lemnului, a carbunelui
Caile ferate si-au pierdut importanta, baronii lemnului s-au dus. Si n-au reusit sa impidice aparitia automobilului, a materialelor plastice, aluminiului si altor materiale moderne.

Istoria arata ca progresul (in sensul de aparitia unor lucruri noi, nu neaparat bune) nu poate fi impiedicat nici de indivizi nici de tari intregi cu toate ca pot exista (si au existat) incercari de a-l bloca.




mircea_p

Eu nu ma pricep la finante si economie dar banuiesc ca lucrurile sant mai complicate decat imaginea asta cu structura piramidala. Banuiesc ca ar putea fi la fel ca in stiinta, unde modelele foarte simple si pe placul tuturor sant de obicei gresite sau incomplete.
Oricum nu vad ce legatura are prabusirea bancilor din cauza sistemului piramidal cu o noua sursa de energie.

Referitor la aur "sintetic", poate putem invata ceva din povestea cu diamantele. Diamantele sintetice (si rubinele, safirele etc) nu au facut sa scada valoarea diamantelor pe piata.
S-au schimbat doar regulile jocului: numai cele naturale sant foarte valoroase.
La fel se poate face cu aurul: daca poti dovedi ca e de provenienta naturala, e valoros. Daca nu, e bun doar pentru industrie (sau bijuterii ieftine). Va fi mai greu de stabilit provenienta (la nivelul de acum) dar pana se va ajunge la "aur artificial" ieftin mai e cale lunga asa ca va mai avansa si stiinta.


Adi

Ma refeream la faptul ca PIB-ul mondial trebuie sa creasca an de an, in medie, pentru ca sistemul monetar sa se sustina, tocmai pentru ca sistemul merge pe imprumut, apoi platesti imprumutul si dobanda, adica trebuie sa produci mai mult si sa vinzi mai mult de la an la an, ceea ce este echivalent cu a creste PIB-ul, iar asta se face pe consum de energie. Deci consumul de energie creste de la an la an, dar in curand nu va mai putea creste, ci va scadea si atunci vei avea poate caderea sistemului financiar.

Daca insa se va gasi o sursa de energie, atunci foarte multe se vor produce foarte usor, iar atunci va rezulta o creste economica nemaintalnita, lumea va avea de munca, ca se vor produce multe si se vor cumpara usor, iar sistemul economic se va intari, cel financiar la fel.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Referitor la conspiratii, as adauga ca unii cred ca marile companii petroliere zadarnicesc cercetarea in energii alternative. Ei bine, companiile petroliere poseda companiile de energii alternative si ar fi tare bucuroase sa produca tot mai multa energie, caci exista cerere pentru ea. Deci companiile petroliere vor cresterea energiilor alternative, numai ca nu se poate, nu cresc peste noapte, sunt inca scumpe relativ la petrol si de aceea nu se dezvolta mai mult energiile verzi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

hyperion1is

Citat din: Adi din August 31, 2009, 11:54:20 PM
Ma refeream la faptul ca PIB-ul mondial trebuie sa creasca an de an, in medie, pentru ca sistemul monetar sa se sustina, tocmai pentru ca sistemul merge pe imprumut, apoi platesti imprumutul si dobanda, adica trebuie sa produci mai mult si sa vinzi mai mult de la an la an, ceea ce este echivalent cu a creste PIB-ul, iar asta se face pe consum de energie. Deci consumul de energie creste de la an la an, dar in curand nu va mai putea creste, ci va scadea si atunci vei avea poate caderea sistemului financiar.

Daca insa se va gasi o sursa de energie, atunci foarte multe se vor produce foarte usor, iar atunci va rezulta o creste economica nemaintalnita, lumea va avea de munca, ca se vor produce multe si se vor cumpara usor, iar sistemul economic se va intari, cel financiar la fel.
Sunt de acord cu tine cu ce ai spus in prima parte, dar in a doua... Nu vezi o problema de principiu aici, in leg cu sistemul monetar? Daca avem mai mult se rezolva problema sau doar se amana inevitabilul? Nu ca nu ar fi bine sa prosperam si sa avem mai mult. Asta ar fi foarte bine. Numai ca nu va fi bine pentru toata lumea, pt unii mai mult pentru unii mai putin. Dar pana la urma asta e o problema economica si nu una cara sa tina de stiinta. Intradevar acest topic a plecat de la ceva si a ajuns la altceva. Nu vreau sa deranjez facand off-topic. Daca sunteti de acord facem alt topic eventual unde sa dezbatem aceasta problema. Vorbim civilizat ca si pana acum de dragul discutiei si nu de dragul de a avea dreptate. Putem face asta ca un exercitiu daca vreti. Eu, si poate si altii,  o sa fiu avocatul acuzarii, am sa acuz ca exista conspiratie din acest punct de vedere si am incerc sa o demonstrez iar altii pot sa fie avocatii apararii. Cred ca ar fi mai bine asa, nu vreau sa fiu acuzat ca spamez topicul pe aici :)