8 decembrie 2011
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în calitate de coordonator, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industrială ECOIND, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI, Universitatea "ANGEL KANCHEV" Ruse şi Asociaţia Municipalităţilor Dunărene, Belene, Bulgaria, în calitate de parteneri, derulează proiectul "REACT- Sistem integrat pentru monitorizare dinamică şi atenţionare în caz de riscuri tehnologice în zona transfrontalieră România-Bulgaria".
Proiectul face parte din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, ,,Graniţe comune. Soluţii comune", şi este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Autoritatea contractantă din România este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Bucureşti, strada Apolodor numărul 17.
Proiectul se desfaşoară pe o perioadă de 18 luni, începând din 8 iulie 2011 până în 8 ianuarie 2013. Valoarea totală a proiectului este de 983.908,67 euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă a statului român şi bulgar este în valoare de 127.908,12 euro, iar contribuţia proprie a partenerilor este în valoare de 21.479,21 euro.
Grupul ţintă vizează autorităţi publice locale, consilii municipale şi prefecturi, structuri de intervenţie rapidă şi agenţii de mediu din întreaga zonă transfrontalieră.
Obiectivele proiectului prevăd:
- dezvoltarea capacităţii de planificare a intervenţiei comune pe baza evaluărilor asupra riscurilor generate de poluarea industrială, realizarea unui proiect de sistem de monitorizare dinamica de control şi de avertizare cu privire la riscurile tehnologice;
- creşterea capacităţii instituţionale a administraţiei publice locale şi a comunităţii de afaceri, în scopul de a preveni şi de a reacţiona în caz de poluare industrială;
- dezvoltarea capacităţii administraţiei publice locale de prevenire şi reacţie în cazul poluării industriale;
- creşterea gradului de conştientizare a populaţiei, administraţiei publice locale şi a întreprinderilor cu privire la riscurile de poluare industrială.
Principalele activităţi sunt:
- elaborarea studiului cu privire la identificarea riscurilor poluării industriale;
- proceduri de intervenţie pentru poluarea apei/aerului în cazul apariţiei unei poluări industriale;
- proiect Sistem Integrat de Monitorizare Dinamică pentru poluarea aerului/apei şi pentru alertarea şi modul de reacţie în cazul poluării accidentale;
- plan de intervenţie în cazul poluării industriale, activităţi de popularizare a sistemului pentru organismele administraţiei publice locale din zona transfrontalieră România-Bulgaria.
Detalii suplimentare se pot obţine la sediul ICPE-CA, Bucureşti, Splaiul Unirii 313, sector 3, telefon 021.346.72.31, fax 021.346.82.99, e-mail: office@icpe-ca.ro.