Multumesc pentru ajutor Marius.
Treaba Aurorei Simionescu mi-a parut interesant, dar doar spune (daca am inteles bine) ca fierul a aparut mai devreme decat credeam inainte. Este un rezultat important, dar nu se refera la un mecanism, sau la niste mecanisme pentru a explica originea vietii, ci evolutia concentrarii a unui atom din ce este compusa.
Din punctul meu de vedere, referinta la aparitia vietii este doar un "atragator de interes" destinat la cititori eventuali, ca sa citeasca articolul.
Articolul stiintific se poate afla aici : "
A uniform metal distribution in the intergalactic medium of the Perseus cluster of galaxies" (Werner et al., 2013)
Niciodata nu am auzit de "teoria celulei gazoasa" a lui Mircea Sanduloviciu. Din punctul asta de vedere, ma bucur ca am descoperit-o datorita tie. Dar chiar acum, desi nu sunt un specialist, mi se pare prea ciudata ca sa fie corecta. Sunt de acord cu articolul de la
New Scientist. Pentru mine, daca este corecta, ar reprezenta in cazul cel mai bun, o noua forme de viata, dar nu cred ca ar putea explica originea vietii noastre (ca organism terestru).
Voi incerca sa gasesc mai multe publicatii de-ale lui, precum articolul "Minimal-cell system created in laboratory by self-organization" (Lozneanu & Sanduloviciu, 2003) care mi-ai trimis deja, pentru a avea mai multe detalii.
Din contra, deja am auzit de Pestera Movile dar nu cred ca ne invata mai mult despre aparitia vietii, ci despre rezistanta ei dupa ce s-a stabilit undeva.
Intre primii cercetatori romani care au propus macar o publicatie stiintifica, sau chiar o carte, in domeniul originii vietii pe Terra, eu am gasit Cristofor I. Simionescu (1920-2007). Nu cred ca este strabunicul Aurorei... Simionescu si colegii lui au inceput sa se intereseaza la acest subiect, din cate am observat, in 1976:
- C. I. Simionescu, M. I. Totolin, F. Denes (December 1976). "
Abiotic synthesis of some polysaccharide-like and polypeptide-like structures in cold plasma", Biosystems, Volume 8, Issue 3, , Pages 153-158.
Sigur nu era chiar prima data cand un cercetator roman s-a interesat la subiectul respectiv, dar este un inceput. Apoi, au scris patru capitole a unei cartii despre originea vietii:
Origin of Life, Proceedings of the Third ISSOL Meeting and the Sixth ICOL Meeting, Jerusalem, June 22–27, 1980.
Cartea asta se poate gasi si pe site-ul editurei Springer :
Origin of Life.
- C. I. Simionescu, S. Dumitriu and Al. Constantinescu (1981). "
Abiotic synthesis of Phosphoric Esters of Monosaccharides According to the "Cold Model"", Pages 165-172.
- C. I. Simionescu, B. C. Simionescu, M. Leanca, C. Ananiescu and R. Mora (1981). "
Porphyrin-like Compounds Genesis under Simulated Abiotic Conditions", Pages 189-196.
- C. I. Simionescu, F. Dénes (1981). "
The Cold Theory of the Origins of Life. Assumptions for the Theory and Experimental Evidence", Pages 255-262.
- C. I. Simionescu, F. Dénes and M. Totolin (1981). "
The Appearance of Protobiopolymers and Protomembranes in Accordance with the “Cold Theory” of the Origins of Life", Pages 263-269.
Poate in alte rapoarte ale conferintelor ISSOL (International Society for the Study of the Origin of Life), vom mai gasi cercetatori romani.
Dupa
articolul despre el pe Wikipedia, Cristofor Simionescu a scris in 1983, cu Ferencz Dénes, o carte intitulata pur si simplu: "Originea vietii".
Geb.