Buna dimineata,
cred ca participarea unor persoane cu idei noi la discutiile de pe forum vor contribui pozitiv la schimburile de idei, mai ales daca background-ul stiintific este mai ridicat.
Din pacate, nu pot spune ca am o formatie stiintifica in niciun domeniu, doar ca ma intereseaza stiintele, si ca prefer sa rad de pseudo-stiintele (ca si cum ar veni miscarea "designului inteligent" si teologia lui creationista) decat sa ma supar de ele. Mai ales ca, despre creationismul, trebuie sa recunosc ca din pacate unele dintre site-urile lor mi se par facute chiar extrem de bine (desi nu sunt de acord cu ideile expuse). Dar ma rog, poate un forum destinat la prezentare nu e locul potrivit pentru subiectul asta.
Daca nu este secret, poti sa ne spui de ce iubesti limba romana?
Este o intrebare complexa si probabil ca iti vei da seama de limitele mele in limba romana. Iti cer scuze anticipat si sper ca imi vei intelege totusi raspunsul...

Cred ca acest sentiment mi-a venit prin compararea altelor limbi latine asa-zis vii. Cand eram la voi, m-am interesat la etimologia cuvintelor romanesti, si am avut impresia ca din punctul asta de vedere, romana era mult mai bogata, in toate sensurile a cuvantului.
Chiar daca in romana, sunt multe cuvinte asemanatoare (prin originea comuna din limba latina) sau pur si simplu imprumute din franceza, mie imi plac toate cuvintele care imi dau impresia ca invat o alta limba, si mai ales, ca atunci cand vorbesc in romana, nu ar fi nicio sansa sa fiu inteles de francezii. De exemplu, un francez nu are cum sa stie ce inseamna "copac" atunci cand il aude prima data.
In plus, cand m-am interesat la etimologie, mi-a placut faptul sa gasesc mici influente, mai rare in altele limbi latine, precum cele din turca, bulgara, rusa... In acelasi timp, ma ajuta in invatarea limbii ruse. Astfel incat as visa sa ma intorc in Romania ca sa pot invata limba rusa la voi, inconjurat de prieteni din Republica Moldova.

Din punctul asta de vedere, romana este si foarte diferita, si foarte asemanatoare, si uneori, chiar exotica, fata de altele limbi latine. Chiar in privinta latinei, este in acelasi timp foarte apropiata de latina (de exemplu cuvantul "alb" sau cu faptul ca e singura care a pastrat declinarile) si foarte indepartata, de exemplu, cu faptul ca foloseste niste articole enclitice.
Cred ca este ambivalenta permanenta intre caracterul asemanator si exotic a limbii romane care mi-o fac sa para atat de frumoasa, probabil cea mai frumoasa limba latina dupa parerea mea. La vorbit, ce a fost greu este acum ce imi place cel mai mult: sunetele care nu exista in limba franceza, cum ar fi "â/î" sau "ă".
In fine, cred ca aveti o limba foarte frumoasa. As putea spune ca este cea mai frumoasa in intreaga lume, dar nu sunt deloc persoana potrivita pentru astfel de comparatie: am auzit foarte putine limbi si din cauza asta nu cred ca imi pot pronunta in termeni asa absolute.
Nu stiu in ce masura vei obtine un raspuns la aceasta intrebare, insa poate intre timp ne vei putea impartasi ideile tale referitor la originea vietii pe Pamant.
De fapt, ideea sa ma interesez la asta mi-a venit dupa ce am citit un articol scris de
Juli Peretó, un chimist din Spania si colegul lui la Universitate de Valencia Jesús Català, un istoric, amandoi interesati de originea vietii :
Early Spanish Scientific Writings on the Origin of Life (Català & Peretó, 2002)
Exact asa cum au facut cu literatura stiintifica in Spania, m-am gandit ca ar fi frumos sa gasesc si eu primele articole care s-au interesat la acest subiect in limba romana. Nu am o idee preconceputa despre originea vietii. Doar ma interesez la istoria stiintei in acest domeniu. Mai ales in Romania, pentru ca sentimentul meu este ca nu m-am interesat la literatura stiintifica din Romania pana acum. Deocamdata ma interesez numai la istorie ideilor, probabil pentru ca e mai usor de inteles, chiar daca citesc tot ce gasesc, si prin acest proces, mereu invat anumite lucruri stiintifice. Din punctul meu de vedere, orice "ipoteza" (adica "idee noua" din punctul de vedere cronologic) este interesanta din moment ca nu o cunoasteam inainte.

Nu cred ca o sa ajung repede la un articol (nestiintific in cazul meu) intitulat: "Early Romanian Scientific Writings on the Origin of Life", dar asta este ideea.

Daca intre timp apar si oameni de stiinta mai avizati pe acest subiect, cu atat mai bine - insa sa ne multumim deocamdata cu un optimism moderat asupra acestui aspect si pina atunci ca sa incalzim subiectul poate spargi gheata cu vreo idee.
Daca imi pot permite, vad o diferenta intre a face progrese si a stie. Inca nu stim cum a aparut viata pe pamant, dar am facut progrese, chiar rapide in ultimii 20 ani, in anumite categorii a subiectului respectiv. Cel putin, asta este sentimentul meu.
Geb.