Ii rog pe toti carora le place sa discute despre (teorii religioase) sa imi raspunda si mie pentru inceput la cateva intrebari. 1) Ce invatati daca va exprimati parerile religioase/argumentele religioase pe un forum?
Ce se poate invata dintr-un "dialog al surzilor"? Cum pot comunica un chinez si un european daca fiecare vorbeste doar limba nativa? Faptul ca nu se inteleg (pana nu invata un limbaj comun pentru a face posibila comunicarea) este suficient sa se "judece" reciproc ca "vinovati, rai" doar pentru faptul ca sunt "diferiti"?
"Funcţia supremă a raţiunii este să arate omului că unele lucruri sunt dincolo de raţiune." (Blaise Pascal)
Personal aprofundez:
"Stiu ca nu stiu nimic, dar stiu ca pot sti mai mult decat stiu." (Socrate)
"Ceea ce nu ştiu, nu pretind că ştiu. " (Platon)
"Omul nu poate învăţa de la altul, când acela care învaţă ştie tot atât cât cel de la care învaţă." (Lev Nicolaevici Tolstoi)
2) In cazul ca sunteti ridiculizati/batjocoriti de partenerii vostri de discutie intr-un dialog pe tema religioasa,cum reactionati?
Facand apel la constiinta.
Situatia este similara celei in care intr-un mediu fundamentalist religios (ce interpreteaza ad litteram textele "sfinte" -oricare ar fi ele) un om de stiinta ar fi "ridiculizati/batjocoriti de partenerii de discutie intr-un dialog pe tema" stiintifica (paradigma stiintifica actuala).
Ar putea sa se simta "prost" un om de stiinta pentru ceea ce cunoaste intr-o astfel de situatie?
Daca cineva spune unei astfel de persoane ca dispozitivul GPS spre exemplu nu poate functiona fie pentru ca teoria relativitatii este "gresita", fie ca pamantul este "plat", fie ca ca stiinta e "draceasca, inventie diavoleasca, fantezie etc." oare omul de stiinta se poate simti ofensat? Sau poate fi afectata cunoasterea lui stiintifica sau activitatea lui stiintifica?
3) De ce simtiti nevoia de a impartasi si altora parerile/argumentele voastre in materie de (credinta in d-zeu,religie,teorii religioase etc) ?
"Somnul raţiunii naşte monştri." (Francisco Goya)
Personal motivatia principala a fost indignarea pentru faptul ca faptul ca pe acest forum sunt incurajate discutiile pseudo-stiintifice care in mod indirect conduc la o imagine negativa a publicului asupra oricarui fenomen religios. Astfel in mod eronat apare "evidenta" incompatibilitatea dintre teologie (oricare ar fi ea) si stiinta.
Consider pertinenta urmatoarea afirmatie: intre teologie si filozofie poate fi incompatibilitate, insa intre teologie si stiinta nu poate fi incompatibilitate (in principal pentru ca domeniile sunt diferite).
Fundamentalismul fie filozofic (ateismul militant, noul ateism) fie religios este daunator gandirii umane si are efecte nocive directe asupra studiului si cercetarii stiintifice corespunzatoare.
In numeroase randuri am precizat ca ar fi indicat ca pe acest forum sa se discutie subiecte filozofice si stiintifice, excluzandu-se pseudo-stiinta (prin aceasta intelegand ca orice critica a paradigmei stiintifice actuale, pentru a fi acceptata in discutie, trebuie sa fie demonstrata practic. Concret: cine afirma ca teoria relativitatii este gresita sa aduca dovezi practice).
In speranta ca cineva dintre cei care sunt satisfacuti de subiecte (crestinism,sfintii,teorii religioase etc) o sa imi raspunda si mie,nu pot decat sa ii multumesc anticipat si cu o promisiune solemna ca voi participa si eu la aceasta discutie.
Daca satisfactia in acest caz vizeaza domeniul filozofic, afirm ca sunt satisfacut de teologia ortodoxa (insa aceasta nu implica fatul ca alte teologii nu pot aduce anumite grade de satisfactie).
Daca satisfactie vizeaza domeniul stiintific, atunci afirm ca in prezent paradigma stiintifica actuala este cea mai potrivita pentru cunoasterea modului de functionare al universului.
numele topicului nu are nicio trimitere directa spre biblie.
Biblia nu este considerata singura colectie de "texte sacre". Fiind un subiect care consider ca se poate incadra in domeniul filozofiei religiei, orice opinie teologica pertinenta (din sfera oricarei religii) este binevenita.