Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Discutii si analize pe marginea unor fenomene inca nelamurite pe deplin...

Creat de morpheus, Aprilie 19, 2011, 11:39:03 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

morpheus

Misterul si inexplicabilul atrag ca un magnet. Asa ca, de ce nu un topic in care fiecare sa poata prezenta si sa ofere ipoteze si/sau explicatii stiintifice pentru diferite fenomene care sunt inconjurate, de cele mai multe ori nejustificat si din lipsa unor informatii corecte si complete, de o aura de mister? Cultura populara din diferite regiuni ale lumii ofera numeroase asemenea exemple pentru care, mai devreme sau mai tarziu, stiinta a oferit sau va oferi raspunsuri multumitoare.

Ca un exemplu, am citit recent despre niste asa-numite "bile de foc Naga", fenomen aparent natural care se petrece anual in Tailanda si Laos si pe care, din motive pe care nu le pricep, oamenii de stiinta inca nu l-au investigat pe deplin (ori nu exista materiale in acest sens disponibile in engleza sau poate nu am cautat eu suficient), pastrandu-se astfel in continuare o  aura mistica in jurul sau. Pe aceasta tema un editorial foarte reusit a aparut in Time Magazine cu multi ani in urma.


Tot aici am putea discuta si despre anomalii si observatii facute de diversi cercetatori pe care, deocamdata cel putin, paradigma stiintifica actuala nu le-a explicat. Ori, la fel, bizarerii care au ocupat un loc de cinste in galeria fenomenelor aparent inexplicabile, dar pentru care in cele din urma s-au gasit explicatiile corespunzatoare. Ma gandesc, de pilda, in acest sens, la asa-numita "Pioneer anomaly", despre care recent am citit in New Scientist ca ar fi fost explicata intr-un mod mult mai banal decat s-ar fi asteptat cei care au analizat anterior fenomenul.

Daca aveti cunostinta despre chestiuni similare, aici ar fi un loc bun sa discutam despre ele.
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

morpheus

Un alt fenomen interesant, asa-numitele pietre glisante de la RaceTrack Playa, un fund de lac secat din parcul national californian Death Valley:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sailing_stones

Desi pagina de wikipedia e oarecum neserioasa, mentinand intrucatva aura de inexplicabil in jurul fenomenului, exista si studii serioase. Daca intereseaza pe cineva, un link este aici: http://geomaps.wr.usgs.gov/parks/deva/racetrack.pdf

Ceva in romaneste pe subiectul asta, aici.
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

valangjed

Nu ma pricep foarte bine dar bilele de foc Naga nu ar putea fi gaze ,aparute la descompunerea materiei organice , care iesind la suprafata , in contact cu aerul, se aprind?
Explicatia cu gloantele trasoare nu mi se pare satisfacatoare.Lumina data de un trasor nu poate fi cat o minge de baschet.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.