Dicţionarul explicativ al limbii române ne spune că un cal-putere este o unitate de măsură pentru putere, egală cu 75 de kilogrammetri-forţă pe secundă, folosită pentru a exprima puterea unui motor. Aceasta înseamnă că un cal-putere reprezintă forţa necesară ridicării unui corp de 75 kg la înălţimea de un metru, în timpul de o secundă, şi se traduce cu o valoare de 735,49875 W.

În ingineria electrică, calul-putere se defineşte ca fiind egal cu 736 de waţi.

Noţiunea de cal-putere a fost introdusă de inventatorul scoţian James Watt, astfel că povestea naşterii acestei unităţi de măsură se raportează la sistemul englezesc de unităţi.  Valoarea unui cal-putere a fost stabilită după ce Watt a efectuat o serie de experimente în care aceste animale de tracţiune (caii) tractau diverse cantităţi de cărbune. Iniţial, Watt a stabilit că, în medie, un cal era capabil să tracteze 22000 de livre de cărbune pe o distanţă de  un picior într-un minut.

 

James Watt. Portret
James Watt (1736-1819)
Portret realizat de Carl Frederik von Breda

 

 

 

Watt nu a fost mulţumit de această valoare, considerând-o prea mică. El era convins că un cal de constituţie medie era mai puternic decât o indicau calculele şi experimentele sale, astfel că, după cercetări suplimentare, Watt a crescut valoarea calului-putere la 33000 de livre-picior-forţă pe minut. Calul-putere nu face parte din Sistemul Internaţional de Unităţi de măsură.

1 picior = 0,3048 metri

1 livră = 0,453 kilograme

Watt-ul, unitatea de măsură pentru putere acceptată în Sistemul Internaţional, exprimă cantitatea de energie transferată (sau cantitatea de lucru mecanic efectuat) în unitatea de timp.

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!