Vă prezentăm în continuare formula poziţiei, vitezei şi acceleraţiei în funcţie de timp pentru o mişcare uniform accelerată. Sunt formule care sunt studiate la orele de fizică în clasa a IX-a, şi explică fenomene precum aruncarea pe verticală sau mişcarea frânată.

 

{tex}x(t)=x_0+v_0t+\frac{1}{2}at^2{/tex}

{tex}v(t)=v_0+at{/tex}

{tex}a(t)=a_0 = \rm{constanta}{/tex}

 

În aceste formule, x reprezintă poziţia, v viteza şi a acceleraţia la un moment oarecare de timp, după ce la momentul iniţial  {tex}$t_0${/tex}   poziţia a fost  {tex}$x_0${/tex},   viteza   {tex}$v_0${/tex}    şi acceleraţia   {tex}$a_0${/tex}.

 

Mai multe despre mişcarea uniform accelerată

După cum spune numele tipului particular de mişcare despre care vorbim aici, anume mişcarea uniform accelerată, acceleraţia rămâne constantă în timp, adică îşi păstrează direcţia, sensul şi mărimea. De aceea în primele două formule nu mai scriem {tex}$a_0${/tex}, ci doar {tex}$a${/tex}.

Mai observăm şi că acest tip de mişcare nu se numeşte mişcare uniformă accelerată, ci mişcare uniform accelerată. Adică mişcarea nu este uniformă (uniformă înseamnă deplasarea cu viteză constantă), ci accelerată, dar acceleraţia este uniformă, adică are o valoare constantă în timp.

 

În ce fel de probleme se aplică aceste formule?

Întâlnim mişcarea uniform accelerată atunci când un corp cade pe un plan înclinat sau când un corp este frânat cu acceleraţie constantă pe orizontală (precum atunci când un autoturism frânează). Este şi cazul aruncării pe verticală (fie drept în sus, fie la un anumit unghi), caz în care mişcarea pe orizontală este una uniformă, cu viteză constantă, dacă frecarea cu aerul este neglijată, dar mişcarea pe verticală este accelerată cu acceleraţia gravitaţională care este constantă (dacă luăm în calcul variaţii mici de înălţime, ca în viaţa de zi cu zi, iar nu la orbite în jurul Pământului, ca pentru sateliţi).

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro