Pungi de plastic. Material artificialToate corpurile care ne înconjoară sunt formate din substanţe. Acestea pot fi naturale ca, de exemplu: sarea, cărbunele, apa, aerul şi altele sau artificiale, adică produse de către om: sticla, porţelanul, materialele plastice, polietilena şi aşa mai departe.

 

 

Proprietăţile


Creionul cu care scrieţi la şcoală este meşteşugit de către om, dar este alcătuit din două substanţe naturale: lemnul şi grafitul.

Banca pe care staţi la şcoală este în întregime din lemn. Cu ajutorul omului bucăţile de lemn au fost tăiate şi îmbinate astfel încât să ia forma pe care o cunoaşteţi.

Substanţele artificiale sunt create de om prin diferite tehnologii având la bază tot substanţele naturale. Din substanţele nou create se fac diverse obiecte cu care sunteţi familiarizaţi: pahare, ţevi pentru scurgerea apelor, bibelouri.

O mare parte din corpurile pe care le cunoaşteţi au întindere, adică ocupă un loc în spaţiu. Porţiunea de spaţiu ocupată de un corp se numeşte volumul corpului. Acesta poate fi măsurat cu ajutorul unei mensuri sau al unei rulete. Dar nu toate corpurile au volum propriu. Aerul pe care îl respirăm ocupă întreg spaţiul în care este închis. Cu cât spaţiul este mai mare, cu atât volumul său este mai mare. Această proprietate a fost folosită în trecut de către oameni, pentru a se deplasa.

O altă proprietate a corpurilor este divizibilitatea, adică acea posibilitate de a putea fi împărţite în părţi din ce în ce mai mici. Doar oare până când se pot împărţi ? Experienţele au arătat că toate corpurile se pot diviza în părţi din ce în ce mai mici, care nu mai pot fi văzute nici măcar cu ajutorul microscopului. Dar există o limită. Acest lucru nu se poate face la nesfârşit. Fiecare substanţă este formată din molecule. La rândul lor, moleculele sunt formate din particule şi mai mici numite atomi. Atomul este indivizibil.

Faţă de forma şi volumul lor, corpurile se pot afla într-una din cele trei stări fizice numite stări de agregare şi anume: starea solidă, starea lichidă şi starea gazoasă.

Corpurile care au formă proprie şi volum propriu sunt corpuri solide (mobila din casa voastră, creta cu care scrieţi la tablă, paharul din care beţi apă, lopata cu care tata în zilele de primăvară aranjează grădina).

Corpurile care au nu au formă proprie, dar au volum propriu sunt corpuri lichide. Acestea iau forma vasului în care sunt depozitate - laptele din ceaşcă, mierea din borcan, cerneala din stilou.

Corpurile care au nu au formă proprie şi nici volum propriu sunt corpuri gazoase. (aerul din clasă, vaporii de apă din ceainic, oxigenul dintr-o butelie)
Lumea care ne înconjoară este plină de mistere. Rolul nostru pe acest pământ este de a descifra aceste taine.

 

Articol educaţional despre fizica din viaţa de zi cu zi adresat elevilor de clasa a VI-a.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.