Dacă ați vrut vreodată să cumpărați un filtru de apă pentru gospodărie, sigur v-ați lovit de jargonul specific, precum: „cărbune activ”, „osmoză inversă” sau „filtre cu ioni”. Întrebarea legitimă este: ce cumpăr? Pe cel mai scump? Cum stabilesc care este cel mai potrivit pentru situația mea? Deși știința filtrelor este complicată, principiul de funcționare al principalelor filtre este destul de simplu. În acest articol vom trece în revistă principalele tipuri de filtre de apă pe care le găsiți în magazine, explicând care este rolul fiecăruia.

Ca efect al structurii moleculare specifice a apei, aceasta poate dizolva foarte multe substanțe găsite în natură. Această proprietate este unul dintre motivele pentru care organisme atât de complexe ca oamenii pot exista. Apa este esențială vieții; de aceea este foarte important ca apa pe care o bem să fie de calitate. Pentru asta folosim filtre.

Există două tipuri de filtrare, filtrarea fizică și filtrarea chimică. Un filtru fizic poate înlătura doar impuritățile relativ mari, cum ar fi nisipul. Filtrele fizice sunt, în esență, site. Un filtru chimic, pe de altă parte, poate înlătura impurități la nivel molecular.


Tipurile de filtre de apă

Filtrul cu cărbune activ
Acest filtru este cel mai des întâlnit în gospodării și se bazează pe mangal (o formă de carbon poros obținut în urma arderii incomplete a lemnului). Acesta are o suprafață internă mare, care îi permite să atragă și să captureze impuritățile din apa care trece prin el, într-un proces numit adsorbție.

Cărbunele activ este foarte eficient când vine vorba de capturarea moleculelor ce conțin clor, dar nu poate filtra bine calcarul, sodiul, nitrații, fluorul și microbii. Acesta se umple eventual de impurități si trebuie înlocuit, lucru care îl poate face destul de scump de folosit.

Osmoza inversă
Ce este osmoza?
Osmoza se referă la tendința apei de a trece dintr-o zonă cu concentrație mică într-o zonă cu concentrație mare (sau, ceea ce e același lucru, dintr-o zonă cu concentrație mare a apei într-o zonă cu concentrație mai mică a apei), prin intermediul unei membrane semi-permeabile, pentru a echilibra concentrațiile.

Puteți observa acest proces dacă, de exemplu, tăiați un castravete și puneți puțină sare pe el. După puțin timp, veți observa că niște apă a apărut pe zona unde ați pus sare. Sarea nu a putut trece prin membrana semi-permeabilă a celulelor castravetelui, în schimb apa a putut ieși la suprafață pentru a echilibra concentrația.

Stațiile de osmoză inversă folosesc energie pentru a împinge apa printr-o membrană semi-permeabilă, împotriva osmozei, lăsând în spate doar impuritățile. Stațiile de osmoză inversă sunt eficiente în eliminarea nitraților și calcarului din apă, dar nu și în eliminarea microbilor. De asemenea, acestea au nevoie de multă energie pentru a funcționa și irosesc foarte multă apă.

 

Osmoza și osmoza inversă

 

 Cum funcționează osmoza?



Filtre pe bază de schimb de ioni
Filtrele pe bază de schimb de ioni sunt alcătuite din zeoliți (minerale cu o structură aparte care le permite să acapareze cationi de sodiu, calciu etc.) ce conțin ioni de sodiu. Când apa dură (apa cu molecule ce conțin calciu și magneziu) trece prin acești zeoliți, atracția dintre ionii de calciu și magneziu față de zeoliți este mai mare decât cea a ionilor de sodiu. O reacție chimică are loc, iar ionii de calciu și magneziu sunt capturați de zeoliți, cei de sodiu luându-le locul. Din acest motiv, filtrele pe bază de schimb de ioni sunt foarte bune la dedurizarea apei. Acestor filtre le trebuie asigurați ioni de sodiu din când în când pentru a rămâne eficiente.

Distilarea
O metodă foarte simplă de purificare a apei este fierberea. Prin această metodă, toți microbii vor fi distruși, dar restul impurităților vor rămâne. Distilarea se bazează pe același principiu ca fierberea, dar conține un pas suplimentar. Apa este fiartă, iar apoi aburul este captat și condensat într-un alt recipient. Acum, pe lângă faptul că toți microbii vor muri, unii compuși cu punct de fierbere mai ridicat ca al apei vor fi eliminați pentru că nu vor putea fi vaporizați odată cu apa. Cu toate acestea, compușii cu punctul de fierbere mai mic ca al apei vor rămâne.


În concluzie, în ce privește utilitatea filtrelor, acestea sunt utile, dar trebuie observat că niciun filtru nu poate elimina toate impuritățile din apă, deci tipul de filtru folosit depinde de ce apă doriți să filtrați.

Dacă doriți, de exemplu, să filtrați apa de chiuvetă potabilă, atunci probabil că două sunt aspectele care pot pune probleme: impuritățile apei generate de sistemul de transport  învechit și clorul din apă. Pentru aceste două probleme un filtru cu cărbune activ ar putea fi suficient.

Dacă doriți să filtrați apa care vine dintr-un puț, atunci cel mai probabil aveți nevoie de filtre care să asigure o filtrare mai bună a apei.

Două sau mai multe tipuri de filtre pot fi folosite în același timp. În fapt, pe piață se găsesc filtre integrate care folosesc una sau multe dintre tehnologiile prezentate în acest articol.

Trebuie ținut cont că majoritatea filtrelor au nevoie de înlocuire și / sau mentenanță; instalarea și păstrarea unui filtru pe perioadă nedeterminată va face filtrul complet inutil, iar apa obținută ar putea fi la fel de impură ca la intrarea în filtru.


 

Prezentarea exhaustivă a tipurilor de filtre ce pot fi folosite într-o casă

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.