În 2018, câștigătorul competiției "Statistica internațională a anului", organizată de Societatea Statistică Regală (RSS), a fost numărul 90,5%. Ce reprezintă acesta? Este procentajul de plastic care nu a fost niciodată reciclat. De ce este acest lucru foarte important?

Foarte similară competiției pentru "Cuvântul Anului" a dicționarului Oxford, Statistica internațională are rostul de a cuprinde esența lumii în care trăim, așa numitul zeitgeist. Câștigătorul anului trecut a fost 69, numărul de americani omorâți anual de mașini de tăiat iarba, în medie. Acest număr a fost comparat cu 2, numărul de americani omorâți anual de teroriști jihadiști imigranți și 11.737, numărul anual de americani împușcați de un alt american. Acea statistică, inițial publicată pe The Huffington Post, a devenit răspândită printr-un tweet al actriței Kim Kardashian ca răspuns la interdicția de migranți propusă.

Statistica anului acesta îşi are sursa într-un raport al Organizației Națiunilor Unite. Președintele judecătorilor și președintele RSS, Sir David Spiegelhalter, a afirmat că "Este foarte îngrijorător faptul că atât de puțin plastic a fost reciclat și că, drept rezultat, atât de mult plastic s-a strecurat în mediul înconjurător. Este o problemă mare, o problemă care se agravează și o problemă cu adevărat mondială."

Să aruncăm o privire mai în detaliu la statistica anului acesta. Aproximativ 90,5% din cele 6,3 miliarde de tone de deșeuri plastice produse în ultimii 60 de ani, de când producția în masă a început, se află acum peste tot pe planetă, în depozite de deșeuri și în oceane, sau au fost incinerate. Dacă nu ne schimbăm metodele, în 2050 vom avea aproximativ 12 miliarde de tone de deșeuri plastice.

Când grupul nostru de judecători a început să analizeze această statistică, nu puteam înțelege ce înseamnă într-adevăr miliarde de tone. Bazându-mă pe un studiu din 2015 și niște calcule simple, am ajuns la echivalentul a 7,2 trilioane de pungi pline cu plastic.

Totuși, încă nu îmi puteam da seama exact cât de mult reprezintă de fapt acest număr. Oamenii tind să folosească distanțe pentru a compara numere, așa că am încercat asta. Presupunând că o pungă plină cu plastic are aproximativ 30 de centimetri înălțime, dacă am pune toate pungile una peste alta, am putea merge până la lună și înapoi de 5.790 de ori.

De fapt, dacă ați putea transforma toate deșeurile plastice din mediul nostru înconjurător în bani - inclusiv cele 12% care sunt incinerate - ați putea cumpăra unele dintre cele mai mari companii din lume.

Presupunând că prețul unei sticle de plastic este 3,25 cenți, putem estima că una dintre pungile noastre va conține plastic în valoare de aproximativ un dolar (o pungă conține 31 de sticle de plastic). Atunci, 7,2 trilioane de pungi vor fi echivalentul a 7,2 trilioane de dolari. Ce puteți cumpăra cu asta? Apple, Amazon, Google, Microsoft, Walmart, Exxon, GM, AT&T, Facebook, Bank of America, Visa, Intel, Home Depotl, HSBC, Boeing, Citigroup, Anheuser-Busch, toate echipele NFL, toate echipele MLB și toate echipele de fotbal din Premier League.

În alte cuvinte, dacă cineva ar colecta și ar recicla tot plasticul nereciclat de pe Terra, acea persoană ar fi mai bogată decât orice alt om de pe planetă.

Unul dintre aspectele cele mai dificile ale statisticii este punerea numerelor în perspectivă, în așa fel încât să le putem înțelege semnificația. Am înțeles semnificația statisticii acestui an, iar aceea este că este timpul pentru o schimbare drastică.



Traducere şi adaptare de Vladimir Lazăr după If you recycled all the plastic...

Imagine (prelucrată după): ShutterStock

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.