Reprezentare grafică a nivelului de dioxid de azot în Europa

Pe măsură ce noul virus s-a răspândit pe toată planeta, iar guvernele lumii au luat măsuri drastice de blocare a răspândirii acestuia, mișcarea persoanelor și producția industrială au încetinit, în special în zonele mai grav afectate. O consecință este că cerul lumii s-a mai curățat de gaze toxice.


Un exemplu este reducerea dioxidului de azot (NO2), gaz produs în principal ca urmare directă a activității omului, prin activitatea industrială ori prin intermediul mijloacelor de transport, și care are o perioadă relativ scurtă de menținere în atmosferă (jumătate de zi), până se descompune.

 



Dioxidul de azot are impact direct asupra sănătății oamenilor, generând probleme respiratorii și agravând afecțiuni precum astmul bronșic. Se estimează că poluarea duce la circa 500.000 de morți premature în Europa.

Pe fondul reducerii concentrației de dioxid de azot au putut observate următoarele efecte:
- faimosul smog din Los Angeles a dispărut;
- în anumite regiuni din India se pot observa cu ochiul liber, din nou, piscurile Munților Himalaia, pentru prima oară în ultimele zeci de ani.

Desigur, aceste modificări de mediu sunt temporare. Odată cu revenirea la nivelurile economice de dinainte de pandemie, nivelurile gazelor toxice vor reveni și ele la valorile pre-coronavirus.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.