Am mai scris pe subiectul ăsta. Ce am spus anterior, foarte pe scurt, a fost așa: a) Terra se deplasează în jurul Soarelui cu 30 km/s; b) sistemul nostru solar se deplasează în jurul centrului galaxiei cu 220 km/s; 3) raportat la radiația cosmică de fond, Terra s-ar deplasa cu 390 km/s. Calea Lactee s-ar deplasa cu 1.000 km/s către o anomalie gravitațională aflată la 150 de milioane de ani-lumină, denumită „marele atractor”.

Citiți acest articol; sunt date mai multe și explicate cu detalii. E un articol care a ajuns la aproape 100 de mii de citiri. Dar iată o perspectivă diferită, pentru a înțelege complexitatea fizicii și a interpretării ei. Dacă Terra ar fi singurul obiect static din univers, cum ar arăta universul? Ar arăta diferit? Probabil că nu. Dar ce înseamnă „static”, în repaus?

 


Ce înseamnă că un corp este în stare de repaus ori se află în mișcare în univers, la modul absolut? Asta nu putem spune. Și acesta este ideea pe care am vrut s-o punem în evidență prin acest articol.

Mișcarea este o chestiune de interpretare, de punere în relație.

Care e diferenţa dintre mişcare şi repaus? Pentru a stabili starea de repaus sau de mişcare a unui corp - trebuie să precizăm un reper, un sistem de referinţă la care ne raportăm. De exemplu, am spus că galaxia noastră se deplasează către „marele atractor”, dar asta este doar o interpretare. Tot o interpretare este și afirmația că Terra se deplasează în jurul Soarelui. De ce? Pentru că nu există niciun sistem de referință universal; ce spunem că este în mișcare sau în repaus este așa doar pus în raport cu altceva. Altfel, noțiunea de mișcarea ori cea ce repaus nu au sens.

Prin urmare, „cu ce viteză ne deplasăm în univers?”, oricum am răspunde, nu prea are sens, pentru că orice valoare am alege, este doar o raportare la un „punct fix”, ales în mod convenabil (în sensul că măsurătoarea ne este utilă).

Nu are niciun sens dacă afirmăm că un corp că se mişcă în spaţiu cu viteza X. Trebuie să precizăm în raport cu ce.

„Viteza” este doar un concept care explică modul în care evoluează distanța dintre obiecte.

Ok, dacă nu v-a plăcut explicația aceasta, vă puteți întoarce la articolul indicat la începutul articolului. Ori mai puteți face o încercare cu acest articol, unde explicăm, în mai multe cuvinte, tocmai diferența dintre repaus și mișcare.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.