PressOne este o publicație românească serioasă, cu multe articole bine documentate și unde textul este, de regulă, de calitate. Astăzi au publicat o trecere în revistă a celor mai importante evoluții din știință și tehnologie în 2019. Am citit rapid articolul, din curiozitate, căci astfel de încercări sunt rare în presa românească, unde nu prea e de găsit jurnaliști care să înțeleagă despre ce vorbesc atunci când vor să reflecte un subiect științific. Ne-au atras atenția câteva lucruri.

Iată cum explică articolul din PressOne realizarea primei imagini a unei găuri negre:
„Este anul în care omenirea a reușit să fotografieze o gaură neagră, fenomenul cosmic cel mai dificil de captat într-o imagine. [...] Deși imaginea este neclară, confirmă ipoteza sferei de lumină din jurul centrului întunecat”.

Imaginea deja celebră a găurii negre nu este o fotografie! În fapt este un produs computerizat pentru care s-au utilizat multiple date obținute cu ajutorul mai multor telescoape și algoritmi complecși. Nu este posibil să „fotografiem” o gaură neagră. Citiți mai multe aici.

Nu e clar ce vor să spună cei de la PressOne prin „confirmă ipoteza sferei de lumină din jurul centrului întunecat”... Cel mai probabil cei care au scris articolul au o înțelegere extrem de limitată a conceptului de gaură neagră.

Mai departe se vorbește despre detectarea undelor gravitaționale:
„În luna august, astrofizicienii au reușit să detecteze și urmările unei coliziuni dintre o gaură neagră și o stea neutronică (corp ceresc super dens rezultat în urma unei stele moarte). Uriașa coliziune a avut loc acum un miliard de ani, creând unde în spațiu și timp, cunoscute și sub numele de unde gravitaționale. Acestea au trecut pe lângă Pâmânt în 2019.”.

Undele gravitaționale nu trec „pe lângă Pământ”! Undele gravitaționale sunt parte din structura spațiu-timpului, sunt distorsiuni ale spațiu-timpului. Nu sunt un fel de obiecte care se mișcă prin spațiu și, de data asta, ne-au ocolit, dar cumva fizicienii le-au captat totuși.

Ideea e că popularizarea științei nu înseamnă neglijență și superficialitate. Înseamnă să vorbești pe înțelesul tuturor, să explici subiecte complicate, cum sunt cel al găurilor negre ori al undelor gravitaționale, fără mari compromisuri în ce privește acuratețea informației.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.