credit: Reuters/Erin Scott

Pe 20 septembrie 2019 milioane de copii de pe întreaga planetă au lipsit de la cursuri şi au demonstrat, cerând guvernelor o implicare mai viguroasă în ceea ce priveşte schimbările climatice generate de om.

Constantin Crânganu, profesor de geofizică și geologia petrolului la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York, a publicat astăzi, 22 septembrie, un articol pe contributors.ro, intitulat sugestiv "Când copiii devin experți și în schimbări climatice…", în care încearcă să arate că acest demers este ridicol. De ce ar fi ridicol? Pentru că cei care nu sunt protestează nu au habar despre ce vorbesc.

Iată de ce distinsul profesor greşeşte.



Întâi de toate, dacă nu aveţi chef să citiţi articolul profesorului Crânganu, iată care sunt argumentele acestuia, în încercarea de a arăta că protestul copiilor este ridicol:

1. Copiii au demonstrat pentru aproape orice în istorie

"De-a lungul timpului, noi, cei trecuți de vârsta copilăriei, am fost martorii unor demonstrații ale copiilor, deveniți experți în nazism, comunism sovietic, comunism chinezesc, comunism ceaușist ș.a. ".

Argumentul este în mod evident o eroare de logică, pentru că nu poţi argumenta că protestul este nejustificat, doar pentru în trecut copiii ar fi fost implicaţi în proteste care au susţinut regimuri condamnabile. După această logică adulţii nu ar trebui să mai vorbească, pentru că toţi adulţii au spus vreo prostie la un moment dat.


2. Lucrurile sunt sub control


"omenirea nu numai că avut de-a face cu schimbările climatice de-a lungul a multor sute de ani, dar a dovedit și că știe foarte bine cum să se adapteze la aceste fenomene ciclice".

Sunt două aspecte de menţionat aici. Unu - sigur, a existat un progres, cum spune şi profesorul Crânganu. Doi - larga majoritate a cercetătorilor sunt de opinie că se face prea puţin azi. De aceea sunt şi încercări în zona politică pentru a încheia acorduri la nivel global pentru o acţiune coerentă, chiar dacă la aceste acorduri nu au aderat toate ţările, iar angajamentele nu sunt respectate literalmente.

3. Oricum, ce vor copiii este nerealizabil

"Ceea ce, iarăși, copiii de azi, experți în schimbări climatice, nu știu prea bine, este că reducerea drastică, chiar la zero, a emisiilor de carbon în viitorii 12-30 ani, nu este o soluție viabilă".

Şi? Să spunem că ar fi aşa. Asta înseamnă că orice demers progresist e inutil? Doar pentru că nu se va atinge niciodată "zero accidente" pe drumurile publice - este inutil să iei orice măsuri pentru a limita accidentele rutiere?

4. Protestele sunt inutile

"ce vor obține copii demonstranți de vineri? Noi promisiuni demagogice din partea șefilor de state care se vor aduna săptămâna viitoare la sediul ONU din New York."

Asta rămâne de văzut.

5. "Soluționarea actualei crize climatice (mai mult sau mai puțin reale) este inovația".

Pe acest punct toată lumea este de acord.


De ce protestele copiilor nu sunt ridicole

Se poate scrie mult pe acest subiect. Iată câteva idei, exprimate succint, care arată de ce  protestele copiilor nu sunt ridicole şi inutile.

1. Protestele copiilor cresc nivelul de conştientizare a pericolului pentru umanitate al schimbărilor climatice generate de activităţile umane

Aşa cum arată un nou studiu, percepţia americanilor  cu privire la activiştii pro-mediu se schimbă de la an la an. Protestele schimbă percepţia populaţiei, pentru că aceste proteste înseamnă, printre altele, şi educaţie pentru o parte a publicului larg. Protestele înseamnă: expunere media, analize, expunerea punctelor de vedere ale celor care protestează etc.

Dacă acum 25 de ani mişcările pro-mediu erau privite uneori ca fiind bizare, iar unele dintre aceste grupări erau asociate chiar unor mişcări teroriste, cercetările din domeniul climatologiei susţin astăzi, cu date, intervenţia guvernelor pentru a reduce nivelul de emisii.

Protestele copiilor ajută, aşadar, la creşterea nivelului de conştientizare cu privire la pericolele asociate schimbărilor climatice -  la nivelul întregii societăţi.


2. Generaţia Z gândeşte altfel

Pe de altă parte protestele copiilor arată şi altceva: că noua generaţie operează cu o altă gândire când vine vorba despre natură şi protecţia mediului. Acest gen de valori nu a fost prezent în gândirea comună acum 25 ori 35 de ani. Faptul că noua generaţie gândeşte altfel poate reprezenta, la urma urmei, schimbarea necesară pentru ca omenirea să ajungă, în fine, să ia măsuri solide pentru limitarea emisiilor la nivel global.

O generaţie care gândeşte altfel decât domnul profesor - va acţiona diferit decât crede domnia sa că ar trebui.


3. Ce cer copiii este, în fapt, ce trebuie făcut

Ce cer, în fapt, copiii?
1. Ca guvernele lumii să admită public că schimbările climatice reprezintă o urgenţă, iar această urgenţă să fie abordată în mod sistematic şi serios, prin acţiuni rapide şi solide.
2. Ca actuala criză ecologică să devină o prioritate în educaţie, iar această educaţie să ducă la crearea unor viitori lideri care să înţeleagă ce se întâmplă.
3. Ca guvernul să comunice în mod corect despre severitatea crizei ecologice.
4. Ca tinerii, ce au un interes mai mare decât generaţiile bătrâne într-un viitor cu o natură curată, să aibă o voce mai puternică în crearea politicilor de mediu.
5. Ca rezultatele cercetării ştiinţifice să fie luate în calcul în creionarea politicilor de combatere a schimbărilor climatice.

Mai sunt propuneri ca: reducerea vârstei de vot, menţinerea temperaturii globale sub 1,5o C, comparat cu media erei pre-industriale etc.

Iată, de exemplu, Declaraţia pe problemele climei de la Lausanne, august 2019. Citind documentul, câteva pagini, tinerii nu par chiar aşa de aiuriţi precum vrea domnul profesor să credem. Dimpotrivă. Declaraţia pune în context dorinţele tinerilor, iar pentru cei interesaţi de propunerilor acestora, documentul poate reprezenta o bună lectură.


Pentru o opinie avizată privind protestele copiilor, puteţi citi un articol publicat acum câteva zile în revista Nature: Why young climate activists have captured the world's attention

Protestele copiilor, în mod cert, nu sunt ridicole. Sunt, în fapt, vocea unei generaţii care se consideră captiva unui tip de a face politică învechit, incoerent, fără coordonate ştiinţifice, total inadaptat pentru viitorul mediu şi lung. Aceste proteste, care indică existenţa unei noi paradigme de gândire, au potenţialul de a schimba lumea.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.