Deşi locurile la clasa economică sunt cele mai numeroase, acestea nu reprezintă partea importantă a profitului companiilor aeriene.

Adevăraţii bani, cel puțin pentru companiile aeriene tradiționale, se fac din locurile "premium". Să luăm, de exemplu, British Airways 777. Există 224 de locuri în acest avion care zboară zilnic de la aeroportul London Heathrow la aeroportul Washington Dulles. Un bilet la clasă economică, dus-întors, costă 876 USD. Asta înseamnă că, dacă toate cele 122 de bilete la clasa economică sunt vândute, zborul va produce pentru compania aeriană, dus-întors, un venit 106.872 USD.

În acelaşi timp, preţul unui bilet pentru clasa "premium-economy" este de 2.633 dolari, dus-întors, ceea ce înseamnă că un zbor dus-întors va produce 105.320 USD. Deja puteți vedea că întreaga secțiune de 40 de locuri premium asigură British Airways aproximativ la fel de mult ca întreaga secțiune de locuri la clasa economică.

Locurile la clasa business, în schimb, 48 de locuri în total, sunt vândute fiecare pentru 6.723 USD, ceea ce înseamnă pentru compania aeriană suma de 322.704 USD.

Cele 14 locuri "first class" sunt vândute pentru 8.715 USD fiecare sau 122.010 USD în total. Așadar, cei 14 pasageri din fața avionului aduc companiei aeriene mai mulți bani decât cei 122 din spatele avionului.

În total, cele trei tipuri de bilete premium: "premium economy", "business" şi "first class" - aduc companiei suma de 550.034 de dolari.

Asta înseamnă că 45% din pasageri reprezintă 84% din veniturile companiei aeriene!

 

Economia tipurilor de bilete pe cursele aeriene
(subtitrare în lb. engleză)

 

 

 



 

Pe de altă parte, dacă luăm în calcul întârzierile generate de aglomerarea aeroporturilor, pe măsură ce avionul a crescut în popularitate, ca urmare, în bună parte a scăderii preţurilor biletelor de avion, odată cu intrarea pe piaţă a curselor "low-cost", timpul călătoriei cu avionul nu s-a diminuat în ultimii 50 de ani. Care este explicaţia?

De ce avioanele nu zboară mai repede?
(subtitrare în lb. engleză)

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.