credit: scienceabc.com

Soarele este steaua cea mai apropiată de Pământ. Doar datorită Soarelui viaţa, așa cum o știm astăzi, există. Plantele transformă energia solară în energie chimică, acestea producând oxigen, fără de care nu am putea respira. Dar ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?

Pe scurt, imediat ce misterioasa dispariţie a Soarelui ar fi un fapt, nu am sesiza nimic pentru 8 minute. De ce 8 minute? Pentru că razele solare şi "influenţa gravitaţională" a Soarelui călătoresc cu viteza maximă în univers, viteza luminii. Cum Soarele se află la circa 149.600.000 km, dacă veţi face calculele veţi vedea că luminii îi ia un pic mai mult decât 8 minute pentru a ajunge pe Terra.

Ce s-ar întâmpla după cele 8 minute? Spaţiul din jurul Soarelui, acum curbat din cauza masei enormei a Soarelui (99,8% din masa întregului sistem solar) s-ar aplatiza, iar Terra şi-ar continua deplasarea în "linie dreaptă" (adică nu în orbita Soarelui, care... tocmai a dispărut) prin univers.

Ce s-ar întâmpla după ce Pământul şi-ar începe călătoria solitară prin univers? Urmăriţi videoclipul de mai jos pentru detalii. Iată principalele idei prezentate: 1. Nu am avea nici o idee la început (pentru 8 minute); minutul 1:03; 2. Ar fi foarte întuneric (căci ar dispărea sursa de lumină, Soarele); minutul 2:29; 3. Ar fi extrem de rece (căci ar dispărea sursa de căldură, Soarele); minutul 3:20; 4. Oceanele ar îngheța la suprafaţă (nu şi în interior, cât timp interiorul Terrei este încă cald); minutul 4:10; 5. Unele organisme ar supravieţui (cele din adâncul oceanelor, care nu au nevoie de lumină): minutul 4:41.

Acum, imaginează-ți planeta noastră, înghețată, călătorind prin univers timp de miliarde de ani, păstrând totuși ceea ce a mai rămas din viață înainte ca Soarele să „ne părăsească”. Ar fi o şansă ca într-o zi să se apropie destul de mult de o altă stea și să intre în orbita acesteia. În acest caz, poate că gheața s-ar topi, iar planeta s-ar încălzi, astfel încât acei microbi încă în viaţă în oceanele îngheţate ar avea șansa de a evolua către alte tipuri de viață. Dar probabil că probabilitatea ca evoluţia să ducă la apariţia oamenilor doar un pic mai mare decât zero.

 

 

 Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?

 

 

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.