Oare care este ritmul natural de viaţă al oamenilor? Care ar fi orele ideal a fi rezervate somnului? Ei bine, studiile pe tema ceasului biologic indică faptul că atunci când trăiesc fără niciun fel de lumină artificială oamenii dorm de două ori în fiecare noapte. Se duc la culcare în jurul orei 8:00 p.m. până la miezul nopţii şi apoi dorm din nou de la aproape 2:00 a.m. până la răsăritul soarelui. Şi între cele două perioade de odihnă nu ar strica două ore de linişte meditativă în pat, dacă e să ne ghidăm după aceste studii, ale căror subiecţi raportează o stare de veghe extraordinar de productivă pe timpul zilei, simţindu-se incomparabil mai bine în urma unui asemenea program de somn.

Mai multe detalii despre originea ceasului nostru biologic, ciclul nostru natural de somn şi programul ideal de odihnă al oamenilor puteţi afla urmărind prelegerea TED de mai jos, a cărei protagonistă este Jessa Gamble. Traducerea în limba română a fost realizată de către Brânduşa Gheorghe.

 

 

 

Dezbaterile TED pot fi văzute integral pe site-ul TED.com, iar materialele video sunt distribuite sub licenţa Creative Commons (CC).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.