Aţi auzit probabil de PISA. Nu mă refer la oraşul toscan cu al său celebru turn înclinat şi care l-a dat umanităţii pe Galileo Galilei, ci la un program internaţional de evaluare a performanţelor în învăţământ (Programme for International Student Assessment - PISA) a elevilor de 15 ani, program demarat de către OECD - Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică - în anul 2000 şi repetat din trei în trei ani. Scopul este, desigur, de a îmbunătăţi metodele şi rezultatele din sistemele educaţionale testate. Iată ce rezultate au fost înregistrate în anii 2000, 2003 şi 2006. Iese imediat în evidenţă "supremaţia" clară, dacă putem spune astfel, a sistemului educaţional finlandez.

Pentru un român poate că sare în ochi şi faptul că nu ne regăsim în tabelele Wikipedia, asta pentru că suntem undeva mai jos. Mai exact, România a ocupat întotdeauna locuri în treimea inferioară a clasamentelor (de pildă, poziţia 34 din 42 în ierarhia ţărilor participante la PISA 2000 şi locul 47 din 57 de ţări participante în cadrul PISA 2006). Pentru PISA 2009 raportul internaţional va fi făcut public de-abia în luna decembrie a acestui an.

 

Se naşte imediat întrebarea: care e secretul acestei ţări - Finlanda - mai degrabă mică, din punct de vedere al populaţiei  (aproape 5 milioane şi jumătate de locuitori) şi fără o tradiţie culturală comparabilă cu a marilor puteri şi care, pe deasupra, nici nu este în top la nivel mondial la capitolul investiţii în sistemul educaţional? Este exact întrebarea pe care şi-au pus-o şi realizatorii materialelor video de mai jos:


Reportaj BBC News - mai multe detalii aici


Reportaj NBC în cadrul programului Education Nation

Puteţi afla şi mai multe detalii despre sistemul educaţional finlandez de la adresa
http://www.teachers.tv/series/finland
.

Scris de: T. Ov.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.