Comitetul Nobel a anunţat astăzi câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace. Laureatul este disidentul chinez Liu Xiaobo, care a primit premiul pentru "lupta sa lungă şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China".

 

Liu Xiaobo
Liu Xiaobo

 

Liu Xiaobo este un activist pentru drepturile omului care a fost deţinut, arestat şi condamnat în repetate rânduri pentru activităţile sale, începând cu protestele din Piaţa Tien An Men, din 1989.


 

Reacţiile internaţionale nu au întârziat să apară. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că "Decizia Comitetului Nobel reprezintă un puternic mesaj de suport pentru toţi cetăţenii planetei care, uneori cu preţul unor mari sacrificii personale, luptă pentru libertate şi drepturile omului." Dalai Lama a lăudat decizia, cerând guvernului chinez eliberarea lui Liu şi demararea de reforme politice, juridice şi constituţionale.

Conform bangkokpost.com, anunţurile televiziunilor de ştiri BBC şi CNN privind decernarea premiului au fost cenzurate în China. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a afirmat că acordarea premiului lui Liu Xiaobo sfidează scopul original al lui Alfred Nobel şi ar putea dăuna relaţiilor dintre Norvegia şi China.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.