Unul dintre cei mai activi şi creativi matematicieni contemporani, John Horton Conway, autorul Jocului vieţii, cu numeroase realizări în domenii diverse ale matematicii şi fizicii, a murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus, SARS-CoV-2. Lăsă în urma lui nu doar Jocul vieţii, ci şi un număr impresionant de articole, cărţi şi amintiri.

Pe 11 aprilie 2020, la 82 de ani, s-a stins din viaţa John Horton Conway, matematician de origine britanică, profesor emerit la prestigioasa universitate Princeton. În iunie 2019 am avut prilejul să petrec două săptămâni la Princeton, la Institute of Advanced Studies, pentru un proiect de mecanică cuantică, iar cu acest prilej l-am cunoscut pe Simon Kochen, care, împreună cu Conway, a publicat un articol extrem de interesant despre liberul-arbitru şi mecanica cuantică.

Nu am reuşit să îl întâlnesc pe Conway (mi-au spus că nu se simţea prea bine). Însă faptul că acest matematician plin de energie, imaginaţie şi curiozitate - pe lângă minunatele descoperiri pe care le-a făcut în domeniul matematicii, de la polinoame la teoria grupurilor - a publicat un articol despre liberul-arbitru care se bazează pe existenţa sau nu a variabilelor ascunse în mecanica cuantică, demonstrează că pentru Conway nu existau subiecte interzise sau care să nu-l intereseze.

M-am consolat la Princeton mergând la cafeneaua pe care o frecventa Conway, Small World Caffee, unde mi-au spus că îl puteai întâlni des dimineaţa discutând şi expunându-şi ultimele idei. Din păcate nu l-am întâlnit şi nu voi mai avea prilejul să-l întâlnesc în mod direct. Totuşi,  cum studiile mele în mecanica cuantică, un experiment care încearcă să capteze semnale ale unei teorii „dincolo” de mecanica cuantică actuală (modele de colaps), au legătură cu articolul lui Conway şi Kochen despre liberul-arbitru, îl voi mai întâlni  cu siguranță, prin ideile sale.

Ce ar putea fi spus despre Conway? A lucrat în atâtea domenii, de la jocuri, la teoria nodurilor, de la polinoame la mecanica cuantică, încât este greu de ales. El este descoperitorul monstrului – un grup cu un număr monstruos de simetrii, dar şi cel care a editat Atlasul grupurilor finite, un fel de biblie a matematicii în care sunt cuprinse toate grupurile simple cunoscute.

Poate însă Conway este cunoscut, mai ales de public, prin aşa-numitul Joc al vieţii (Game of Life), la care a ajuns în încercarea de a răspunde la întrebarea: poate să ia naştere viaţa în mod spontan din haos?

Răspunsul lui Conway a fost Jocul vieţii – o serie de reguli extrem de simple ale unui joc care poate genera scheme care se autoreproduc şi evoluează precum viaţa. Pentru cine este interesat în acest joc, care se poate juca chiar şi pe o foaie de hârtie cu pătrățele cu boabe de orez, dar şi pe telefoanele mobile sau pe computere, poate găsi mai multe informații aici.  Cine are timp, mai ales în această perioadă de carantină, se poate distra căutând noi scheme de viaţă.

Conway ne-a lăsat așadar o moştenire extrem de bogată, acesta fiind un curios care a publicat articole cu 73 de coautori: mulţi dintre aceştia sunt matematicieni faimoşi, însă alţii deloc; Conway a lucrat cu ei mânat de curiozitate, aşa cum şi-a petrecut întreaga viaţă – construind obiecte simetrice cu care îşi împânzea biroul, dar şi construind mental grupuri într-un număr enorm de extradimensiuni.

COVID-19 continuă să ucidă mii de oameni zilnic. Noul coronavirus, SARS-CoV-2, l-a luat dintre noi. El continua însă prin ideile lui să supravieţuiască, iar eu îl voi întâlni de fiecare dată când prin studiile mele de mecanică cuantică mă voi atinge de subiectul liberului-arbitru, așa cum a fost acesta abordat de Conway.

Drum bun maestre!

Pentru mai multe informaţii recomand minunată carte care i-a fost dedicată de Siobhan Roberts: Genius At Play: The Curious Mind of John Horton Conway.


 Teorema liberului-arbitru

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.