Un studiu efectuat de cercetători americani de la Universitatea Mason arată că atunci când efectuăm o greşeală creierul se „stinge” momentan, ceea ce are drept efect creşterea probabilităţii de a efectua o nouă greşeală imediat după prima.



Cine nu a greşit niciodată? Mulţi greşim destul de des, dar de cele mai multe ori fără consecinţe dramatice. Parte din greşeli ne fac să zâmbim. Totuşi, în anumite zile pare că greşelile se ţin scai de noi şi nu putem scăpa de ele. Facem practic o greşeală după alta! De multe ori dăm vina pe oboseala, pe stres sau pur şi simplu pe cei pe care îi avem lângă noi, nu-i aşa? Se pare însă că vina este a... creierului nostru şi a modului în care acesta funcţionează, mai ales atunci când am făcut o primă greşeală, fie ea cât de mică.

Din greşeli trebuie să învăţăm, acest lucru ni se spune încă din copilărie şi îl spunem, la rândul nostru, copiilor noştri. Este exact ceea ce face creierul – analizează şi învaţă din greşeli. Totuşi, creierul nu este un calculator, iar atunci când suntem ”inundaţi” cu un flux mare de informaţii şi trebuie să luăm decizii rapide se poate întâmpla să greşim. După prima greşeală însă creierul intră într-o stare „offline”, ceea ce creşte probabilitatea de a efectua alte greşeli.

Există în creierul fiecăruia dintre noi, susţine psihologul George Buzzell de la Universitatea din Maryland, o regiune care ne spune dacă am făcut o greşeală, pentru a putea corecta comportamentul ce a generat-o. Acest mecanism însă poate să producă efecte negative, întrucât în timp ce creierul este ocupat cu analiza greşelii şi punerea la punct a mecanismului care să ne permită să o corectăm, putem efectua alte greşeli.


Studiul

Pentru a verifica această ipoteză, Buzzell împreună cu colegii de la Universitatea Mason din Fairfax (Virginia, SUA) au decis să studieze activitatea cerebrală a 23 de voluntari care participau la un studiu ce cerea atenţie sporită. Cei 23 de participanţi la test urmăreau pe un ecran apariţia unor cercuri concentrice ce puteau avea diverse culori. Li se cerea să apese un buton, cu o mână dacă cercurile aveau aceeaşi culoare şi cu cealaltă mână dacă culorile sau tonalităţile acestora erau diferite.

Ce au constatat cercetătorii? Dacă în urma efectuării unei greşeli participanţilor la test li se dădea timp de recuperare de cel puţin o secondă până la întrebarea următoare, aceştia reuşeau să răspundă la nouă întrebare în mod corect şi să treacă peste greşeală efectuată fără consecinţe. Dacă însă timpul între întrebarea la care au răspuns în mod greşit şi cea următoare era mai mic de 0,2 secunde, probabilitatea de a răspunde corect scădea cu circa 10%. Monitorizarea activităţii electrice a creierului în regiunea cortexului vizual demonstra cum participanţii la test erau mai puţin atenţi la ce se întâmplă în jurul lor imediat după efectuarea unei greşeli – ca şi cum creierul se „stingea”, rămânând concentrat asupra greşelii efectuate.

Creierul analiza greşeala efectuată în căutarea de soluţii – în acest timp însă era mai puţin atent la ceea ce se petrece în jur.


Concluzia studiului

Care este concluzia acestui studiu? Este recomandat, dacă este posibil, atunci când efectuăm o greşeală să ne oprim timp de câteva secunde înainte de a ne continua activitatea.

Totuşi, nu este întotdeauna posibil să ne oprim. De exemplu atunci când suntem la volan este imposibil, dacă am efectuat o eroare, să ne oprim în mijlocul străzii să o analizăm şi să aşteptăm să treacă efectul „stingerii” creierului. În această situaţie, susţin cercetătorii, mai ales atunci când avem de-a face cu multe erori în serie când efectuăm activităţi cu care suntem de fapt obişnuiţi, creierul activează un alt mecanism, care este încă studiat de cercetători, ce îi permite să analizeze informaţiile în mod diferit.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.