Ce culoare a ochilor are soţul tău? Este aceeaşi ca cea a tatălui? Dacă eşti bărbat, ce culoare a ochilor are soţia? Are cumva culoarea ochilor identică cu cea a mamei? Dacă aşa stau lucrurile atunci faceţi parte din grupul de persoane care ar confirma rezultatele unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea Glasgow, care a fost recent publicat în revista Biorxiv.

Se pare că, cel puţin aşa susţin cercetătorii, suntem atraşi de persoane care au caracteristici fizice asemănătoare cu cele ale părinţilor noştri: femeile caută parteneri care seamănă cu tatăl, iar bărbaţii parteneri care seamănă cu mama. O confirmare a „complexului lui Oedip”.

Complexul lui Oedip este un concept ce a fost introdus în  psihanaliză de către Sigmund Freud, care  a descris acest complex referindu-se la o legendă a Greciei antice: Oedip, fiul regelui din Teba, îşi ucide propriul tată, Laios, fără să ştie că este părintele lui; apoi se căsătoreşte cu mama lui, Iocasta.

Freud a introdus această noţiune în psihanaliză ca un simbol al legăturii erotice inconştiente cu părintele de sex opus şi pentru a descrie rivalitatea faţă de părintele de acelaşi sex. Acest complex, susţine Freud, se dezvoltă din copilărie şi poate duce la instaurarea unor stări nevrotice.

În studiul cercetătorilor din Scoţia aceştia s-au limitat la studiul culorii ochilor partenerilor de viaţă. Chiar şi în cazul unor personaje faimoase s-a constatat că partenerii au culoarea ochilor identică cu cea a părintelui de sex opus. De exemplu George Clooney s-a căsătorit cu Amal Alamuddin, care are aceeaşi culoare a ochilor că şi mama lui George. Angelina Jolie la rândul ei s-a căsătorit cu Brad Pitt care ar ochii albaştri precum tatăl actriţei, actorul John Voight. Stim însă cum s-a terminat povestea de dragoste între Angelina şi Brad... nu prea bine.

Cercetătorii scoţieni nu s-au limitat însă doar la actori, ci au efectuat un studiu asupra partenerilor de viaţă a circa 300 de persoane, atât bărbaţi cât şi femei. Aceştia au fost întrebaţi ce culoare a ochilor au atât părintele de sex opus, cât şi soţul sau soţia. S-a ajuns la concluzia că este mai probabil ca partenerii de viaţă să aibă culoarea ochilor identică cu părintele de sex opus, o probabilitate de circa două ori mai mare decât cea care ar rezulta dintr-o alegere întâmplătoare. Interesant este faptul că în cazul homosexualilor aceştia aleg parteneri de viaţă cu culoarea ochilor aceeaşi ca cea a tatălui, nu ca a mamei.

Un alt studiu arata că inclusiv forma feţei partenerilor pe care îi alegem este foarte asemănătoare cu cea a părintelui de sex opus.

Rezultatele studiului au fost criticate din mai multe puncte de vedere. În primul rând, un studiu bazat pe doar 300 de persoane este relativ mic şi greu de generalizat; ar trebui un studiu efectuat asupra multor mii de persoane din mai multe ţări.

În al doilea rând chiar dacă se acceptă rezultatul acestui studiu, şi anume că alegem parteneri de viaţă cu culoarea ochilor la fel ca cea a părintelui de sex opus, motivul ar putea să nu aibă nimic de-a face cu „complexul lui Oedip”, ci să fie de natură genetică. Adică să avem o predispoziţie genetică care să ne facă să ne placă şi deci să alegem persoane cu o anumită culoare a ochilor. Acest fapt ar explica de ce fetele aleg aceeaşi culoare a ochilor la bărbaţi precum mama (la fel şi în cazul băieţilor).
Complexul lui Oedip este încă un mister şi în viitor vor fi desigur multe alte studii care să confirme sau nu rezultatul studiului cercetătorilor scoţieni.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.