Cu o durată de doar două miimi de secundă, semnalul radio măsurat recent de instrumentul canadian Chime este un mister. Sursa acestui semnal nu este cunoscută. Ar putea fi legat de o gaură neagră sau poate de... un semnal trimis de către o civilizaţie extraterestră avansată.


Studiul universului se face cu ajutorul mai multor semnale, de la cele electromagnetice, la neutrini şi unde gravitaţionale. Totuşi, semnalele cel mai intense şi mai uşor de studiat sunt cele de natură electromagnetică, de la lumină, la unde radio sau raze gama (fotoni cu energii mari sau chiar şi foarte mari).

Studiul acestor semnale ne ajută să înţelegem compoziţia universului: stelele şi galaxiile, dar şi obiecte mai misterioase, precum găurile negre sau, în mod indirect, materia şi energia întunecate. Telescoape şi radiotelescoape la sol sau instalate pe sateliţi în spaţiu măsoară zilnic zeci şi sute de semnale şi, de multe ori, identifică sursa acestora – galaxii active, stele îndepărtate sau gaz interstelar.

Totuşi, recent, un semnal neobişnuit, cu o lungime de undă care nu a mai fost detectată până acum,  dă de gândit oamenilor de ştiinţă. Un semnal radio foarte intens dar de scurtă durată, doar două miimi de secundă, şi care provenea din profunzimile universului, a fost măsurat de către Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (Chime), în Canada.

Până în prezent doar circa 30 de semnale radio intense de durată scurtă (fast radio burst) au fost măsurate, şi nu se ştie de unde provin, care este sursa acestora. Semnalul măsurat de către Chime, FRB 180725A, înregistrat pe 25 iulie, are o frecvenţă de 580 megahertzi, fiind primul semnal cu frecvenţă mai mică de 700 MHz măsurat vreodată. După ce cercetătorii din Chime au verificat că semnalul nu este de origine terestră au trimis un mesaj în care comunicau această descoperire întregii comunităţi ştiinţifice, mesaj în care spuneau că s-ar putea să fi descoperit inclusiv semnale cu frecvenţă şi mai mică – în jur de 400 de MHz (analiza datelor este în curs).

Este extrem de importantă excluderea unei posibile surse terestre, întrucât mesaje asemănătoare, radio burst, fuseseră identificate la observatorul Parkes din Australia. Cercetătorii care identificaseră  astfel de mesaje se străduiau de zor să găsească o explicaţie pentru originea acestora; în 2015, după 17 ani de când le-au observat, s-a descoperit cum că semnalele proveneau de la cuptorul cu microunde folosit chiar de cercetători pentru încălzirea alimentelor.

Care ar putea să fie originea semnalului măsurat de Chime? O posibilă sursă ar putea să fie stelele de neutroni, care dacă s-ar găsi în apropierea unei găuri negre, în prezenţa unor câmpuri magnetice deosebit de intense, ar putea da naştere la fenomene care să producă aceste unde radio intense. Totuşi, faptul că a fost observat – cel puţin până la ora actuală – un singur eveniment cu frecvenţa aşa de joasă, pune sub semnul întrebării această explicaţie. Mulţi oameni de ştiinţă sunt însă convinşi că fenomenul la originea acestor emisii este legat de o gaură neagră, fiind această unică care ar putea genera fenomene atât de violente şi intense.

Nu toţi însă sunt de acord cu această ipoteză. Ba mai mult, câţiva oameni de ştiinţă au avansat ipoteza conform căreia la originea acestor semnale ar fi civilizaţii extraterestre deosebit de avansate care ar încerca să comunice cu alte civilizaţii din univers.

În viitorul apropiat Chime, care a fost construit pentru măsurarea semnalelor care provin de la hidrogen în universul îndepărtat, cu obiectivul de a construi o hartă a acestuia, şi care şi-a început activitatea în luna martie a acestui an fiind  încă în faza de optimizare, ar putea măsura circa 12 de astfel de semnale pe zi. Nu ne rămâne decât să aşteptăm să vedem dacă într-adevăr semnalele se vor multiplica, în speranţa de a descoperi cât de curând originea acestora – oricare ar fi aceasta va fi desigur un fenomen extrem de interesant.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.