Clic drepta - View image (pentru o rezoluție superioară)

Beneficiile accesului la electricitate nu trebuie să fie explicate. Nici celor care consideră acest lucru un lucru normal și banal, precum aerul disponibil pentru respirație, nici celor care nu au acces la electricitate,  dar înțeleg și resimt dezavantajele ce decurg din această situație.

16% din populația lumii, adică în jur de 1,2 miliarde de oameni, încă trăiesc fără acces la electricitate. Unde sunt localizați cei mai mulți dintre cei care trăiesc în „beznă”? Probabil că este ușor de ghicit pentru mulți: Africa (în special Africa sub-sahariană), Coreea de Nord și sudul Asiei.

Iată țările cu cel mai redus acces la electricitate:
1. Burundi, 9% din populație are acces la electricitate (țara este rurală în proporție de 87%)
2. Ciad, 11% (populația rurală: 77%)
3. Malawi, 13% (populația rurală: 83%)
4. Congo, 19% (populația rurală: 56%)
5. Niger, 20% (populația rurală: 84%)

Este de menționat că în Uniunea Europeană există dreptul ca locuința fiecăruia să fie racordată la rețeaua locală de distribuție a energiei electrice, iar apoi să fie aprovizionată cu electricitate. Acest drept nu este, din păcate, valabil și pentru gazele naturale. Mai mult, în cazul clienților vulnerabili (care, de exemplu, nu dispun de infrastructura adecvată sau nu își pot achita facturile la energie), nu este permisă deconectarea de la rețeaua de electricitate. Ei ar putea avea chiar dreptul la o indemnizație care să le garanteze furnizarea de energie electrică. (sursa: europa.eu)

În ce privește România, nu am reușit să identificăm cifre recente privind gradul de electrificare. Se pare că cele mai recente date sunt din 2016, iar la acea vreme circa 20.000 de locuințe nu erau racordate la electricitate. Probabil vom afla cum stau lucrurile cu mai mare precizie la următorul recensământ.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.