Stele. GalaxieVă invităm să urmăriţi prima parte a unui documentar realizat de către Marc Eduard FRÎNCU şi Ioana-Simina GIURGINCA, intitulat "Pe urmele primilor astronomi". În primul episod vă veţi familiariza cu multiple aspecte privind rolul astronomiei în dezvoltarea societății umane. În esenţă, veţi afla despre cer și dezvoltarea civilizației, rolul echinocțiilor și al solstițiilor, primele calendare, răsăritul heliacal, astronomia ca și catalizator al agriculturii, un exemplu de aliniament astronomic, precum şi despre mediul ostil, ca promotor al astronomiei.

 

 


Realizatorii documentarului:

Marc Eduard Frâncu: Este pasionat de astronomie încă din copilărie. În perioada 2005-2012 a activat ca voluntar la Planetariul Universităţii de Vest din Timişoara. Din dorinţa de a populariza astronomia astfel încât misterele şi frumuseţea cerului să fie pe înţelesul cât mai multora, fără o pregătire de specialitate, a realizat acest documentar având ca temă istoria astronomiei . Documentarul cuprinde şi o parte din trăirile şi descoperirile făcute în călătoriile sale pe urmele celor dintâi astronomi din lume. În prezent este cercetător postdoctoral în informatică la University of Southern California din SUA.

Ioana Simina Giurginca: Pasionată de limbi străine şi de mitologie, Simina a descoperit de curând pasiunea pentru călătorii în locuri misterioase, încărcate de istorie, dar şi de poveşti unice, ce se dezvăluie doar călătorului de cursă lungă. Pentru documentar, ea împrumuta vocea ei pentru a descrie concepte astronomice sau locuri unde nu există filmări cu sunet. Tot ea realizează şi recenzia textelor.Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!