Săpunurile antibacteriene care conțin o substanță catalogată ca fiind potențial periculoasă nu sunt mult mai bune în distrugerea bacteriilor decât săpunurile obișnuite, se arată într-un studiu din luna septembrie. O substanță denumită triclosan reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente din săpunurile antibacteriene, folosite de milioane de oameni și care generează vânzări de 1 miliard de dolari (880 de milioane de euro) numai în Statele Unite ale Americii, subliniază experții.



Dar studiile au corelat-o cu rezistența la antibiotice și probleme hormonale, determinând FDA (Administrația pentru alimentație și medicamente din SUA) să inițieze o reevaluare privind siguranța acesteia, ceea ce ar putea duce la impunerea unor restricții.



Un studiu din Journal of Antimicrobial Chemotherapy informează că atunci când vine vorba de spălarea normală pe mâini, nu există nicio diferență semnificativă între efectele bactericide ale săpunului normal și ale celui antibacterian.

Substanța devine eficientă numai după ce microbii au stagnat timp de nouă ore pe mediul care trebuie curățat, au descoperit autorii.

“La o perioadă mai mică de 6 ore a fost o mică diferență între cele două (săpunuri)”, scriu cercetătorii despre testele lor.

Pentru a evalua capacitatea triclosanului de a distruge germenii, echipa a pus în vase Petri (medii de cultură utilizate în laborator – n.tr.) 20 de tulpini bacteriene, incluzând Escherichia coli, Listeria monocytogenes și Salmonella enteritidis, fie cu săpun antibacterian, fie cu săpun normal.

Probele au fost încălzite la temperaturi de 22 sau 44 de grade Celsius (72 sau 104 grade Fahrenheit), simulând expunerea la apă caldă sau fierbinte pentru aproximativ 20 de secunde – perioada de timp recomandată de OMS (Organizația Mondială a Sănătății).




Echipa a împrăștiat ulterior bacterii pe mâinile a 16 adulți care au evitat să folosească săpun antibacterian cu cel puțin o săptămână înainte.

După care li s-a cerut să se spele pe mâini timp de 30 de secunde folosind fie săpun antibacterian, fie săpun normal, cu apă la 40 de grade Celsius.

Pentru toate testele echipa a utilizat săpun antibacterian conținând 0,3% triclosan – cantitatea maximă permisă în Uniunea Europeană, Canada, Australia, China și Japonia, afirmă co-autorul studiului Min Suk Rhee de la Korea University din Seoul.

Nu au găsit nicio diferență „semnificativă” între săpunul antibacterian și cel normal și au decis să observe dacă prin înmuierea mâinilor s-ar obține un alt rezultat.

Săpunul care conținea triclosan „a înregistrat rezultate mai bune după 9 ore de expunere” – o perioadă destul de lungă pentru ca cineva să-și spele mâinile.

Cercetătorii sunt de părere că ar trebui să fie atenționați consumatorii cu privire la faptul că săpunurile antibacteriene nu garantează o protecție împotriva microbilor.

„Ar trebui să fie interzise pentru a nu exagera eficacitatea produselor ce pot induce în eroare consumatorii”, spune Min.

Mai mulți producători de săpunuri au oprit deja utilizarea triclosanului, a adăugat acesta. Doar 13 dintre 53 de săpunuri antibacteriene studiate în Korea în 2014 mai conțineau această substanță.



Traducere de Vîjială Sergiu după antibacterial-soap-real-threat-germs, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.