Un nou studiu a confirmat că fumătorii obişnuiţi prezintă un risc crescut pentru a-şi pierde dinţii. Fumătorii de sex masculin au o predispoziţie de 3,6 ori mai mare de a-şi pierde dinţii decât nefumătorii, în timp ce femeile au de 2,5 ori mai multe şanse.



Studiul, publicat în Journal of Dental Research, este rezultatul unui studiu longitudinal pe o lungă perioadă asupra cohortei EPIC Postdam din Germania, fiind realizat de către cercetători de la University of Birmingham şi de la Institute of Human Nutrition din Germania.



Pierderea dinţilor rămâne o problemă majoră a sănătăţii publice la nivel mondial. În Marea Britanie, 15% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 65-74 de ani şi peste 30% dintre cei cu vârsta peste 75 de ani sunt edentaţi (şi-au pierdut toţi dinţii naturali). La nivel mondial, cifrele se situează în jurul a 30% la cei cu vârsta cuprinsă între 65-74 de ani.

Autorul principal al studiului, prof. Thomas Dietrich, de la University of Birmingham, a explicat, „Majoritatea dinţilor este pierdută fie ca rezultat al cariilor (distrugerea dinţilor), fie din cauza periodontitei cronice (inflamaţie a periostului dintelui, periostul fiind ţesutul fibros dintre alveola dentară și rădăcina dintelui - n.tr.). Știm că fumatul este un puternic factor de risc pentru periodontită, ceea ce explică rata mare de pierdere a dinţilor în rândul fumătorilor.”

Fumatul poate masca sângerarea de la nivelul gingiilor, un simptom cheie al periodontitei. Drept rezultat, gingia unui fumător poate părea mai sănătoasă decât este.

Profesorul Dietrich adaugă, „Este într-adevăr regretabil că fumatul poate ascunde efectele bolii gingiei întrucât oamenii nu sesizează problema decât atunci când a depăşit linia de mijloc. Vestea bună este că renunţarea la fumat poate reduce riscul destul de rapid. Eventual, un fost fumător ar avea acelaşi risc de pierdere a dinţilor că un nefumător, deşi acest efect ar putea dura mai mult de zece ani.”

Kolade Oluwagbemigun,de la Institute of Human Nutrition din Germania, adaugă, „Boala gingiei şi pierderea dinţilor consecutivă ar putea să fie primul efect notabil asupra stării de sănătate a unei persoane. În consecinţă, ar putea oferi oamenilor motivaţia necesară pentru a renunţa la fumat înaintea instalării potenţiale a unei condiţii care să le poate pună în pericol viaţa, precum cancerul pulmonar sau bronhopneumopatia obstructivă cronică.”

Rezultatele studiului au fost independente de alţi factori de risc precum diabetul şi sunt bazate pe datele obţinute de la 23 376 de participanţi , având drept scop evaluarea legăturii dintre fumat, renunţarea la fumat şi pierderea dinţilor în trei grupuri de vârstă diferite.

Asocierea dintre fumat şi pierderea dinţilor a fost mai puternică în rândul tinerilor decât în rândul grupurilor mai în vârstă. Mai mult, rezultatele demonstrează clar că asocierea a fost dependentă de doză; „marii” fumători aveau un risc mult mai crescut de pierdere a dinţilor decât fumătorii care fumau doar câteva ţigări.

Profesorul Heiner Boeing, tot de la Institute of Human Nutrition din Germania, a adăugat, „În plus faţă de numeroasele efecte pozitive asupra sănătăţii cardiovasculare, a riscului de cancer sau bronhopneumopatie obstructivă cronică, este clar că sănătatea dentară este încă un motiv pentru a nu vă apuca de fumat sau pentru a renunţa la fumat acum.”

Traducere de Vîjială Sergiu după smokers-higher-teeth, cu acordul editorului
Credit imagine: wikipedia commons

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.