Consumul de cocaină creşte foarte mult riscul de apariţie al unui accident vascular cerebral, în rândul tinerilor, în primele 24 de ore după administrare, se arată într-un nou studiu realizat de către Yu-Ching, doctor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Maryland, din Baltimore. Rezultatele studiului [1] au arătat că riscul de apariţie al unui accident vascular cerebral asociat consumului acut de cocaină a fost mult mai mare decât riscul observat în rândul altor factori deja cunoscuţi precum diabetul, hipertensiunea arterială şi fumatul.

 



Cocaina este un alcaloid natural utilizat ca anestezic şi stimulant al sistemului nervos central, o substanţă ilicită care produce dependenţă.

Mai multe despre cocaină şi efectele acesteia asupra sistemului nervos puteţi citi aici: Cocaina, mecanism şi efecte şi Cocaina, istorie şi efecte asupra creierului.

„Cocaina nu este numai o substanţă care creează dependenţă, dar poate conduce şi la dizabilităţi importante şi chiar deces în urma unui accident vascular cerebral”, afirmă doctorul Cheng în cadrul unei conferinţe de presă la Internaţional Stroke Conference din luna februarie 2014, la San Diego, California.

„Cu câteva excepţii, suntem de părere că fiecare pacient tânăr care a suferit un accident vascular cerebral ar trebui să fie verificat pentru consum de cocaină în momentul spitalizării”, subliniază autoarea studiului.

Pentru studiul actual, doctorul Cheng şi colegii săi au comparat 1.101 pacienţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani care au suferit un accident vascular cerebral, în Baltimore, Washington DC, cu 1154 persoane control de vârste asemănătoare din cadrul populaţiei generale.

Rezultatele au arătat că un consum de cocaină în trecut nu era asociat cu un accident vascular cerebral, dar consumul acut de cocaină în ultimele 24 de ore a fost puternic asociat cu un risc crescut de a dezvolta un accident vascular cerebral; consumul de cocaină a fost asociat cu un risc crescut de 7 ori de a dezvolta un accident vascular cerebral în primele 24 de ore.

Moderatorul conferinţei de presă, doctorul Larry Goldstein de la Centrul Medical Universitar Duke, din Durham, Carolina de Nord, a spus: „Mesajul de luat acasă pentru tineri şi apropiaţii acestora este ‚Nu luaţi cocaină!’. Puteţi ajunge să nu mai fiţi capabili să vorbiţi sau să nu vă mai folosiţi jumătate din corp”. Acesta a mai adăugat că folosirea cocainei injectabile este mult mai periculoasă decât prizărea cocainei întrucât atinge concentraţii crescute în sânge mult mai rapid.

Prezentul studiu vine în sprijinul unei alte cercetări [2] care arată că un consum acut de cocaină în rândul pacienţilor cu hemoragie subarahnoidiană este asociat cu o rată mai mare de deces intraspitalicesc, cât şi un risc semnificativ mai crescut de rupere anevrismală.

Bibliografie:
http://newsroom.heart.org/news/cocaine-may-increase-stroke-risk-within-24-hours-of-use
http://stroke.ahajournals.org/content/44/7/1825.long

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.