Creier. El si eaFemeile şi bărbaţii sunt diferiţi, fie că vorbim despre fizionomie, genom, bolile de care suferă, articolele care-i tratează, organele interne sau cele externe. Iar creierul uman nu se abate de la această regulă, cu atât mai mult cu cât vorbim despre conexiunile de la nivelul său.

 

 


În urmă cu un an, într-un scurt articol, am prezentat câteva diferenţe privind diferitele structuri care intră în alcătuirea creierului uman.

În articolul de astăzi ne vom rezuma la conexiunile de la nivelul creierului uman şi diferenţele care apar între cele două sexe.

Într-unul dintre cele mai mari studii care au analizat conectoamele (hǎrţi complexe ale conexiunilor neurale de la nivelul creierului) celor două sexe, Ragini Verma, medic în cadrul departamentului de radiologie de la şcoala de medicină Perelman din cadrul Universitǎţii Pennsylvania, a descoperit conexiuni neurale mai importante dinspre anterior spre posterior în rândul emisferei cerebrale la bǎrbaţi. Axonii mielinizaţi (mielina reprezintă o teacă ce înveleşte fibra nervoasă, constituită din colesterol, fosfolipide, acizi graşi etc. cu rol în transmiterea impulsului nervos) ai substanţei albe facilitează conducerea semnalelor distale. Două studii anterioare au arătat o proporţie mai mare a substanţei albe în rândul bărbaţilor. [1,2] O proporţie mai mare a fibrelor mielinizate în rândul emisferelor bărbaţilor comparate cu un volum al substanţei albe egal sau mai mare la nivelul corpului calos sugerează că bărbaţii au creierele structurate de aşa manieră încât să faciliteze conectarea între zonele responsabile de percepţie şi acţiunea de coordonare, în timp ce femeile au creierele proiectate pentru a facilita comunicarea între procesele intuitive şi cele analitice.

Diferenţele dintre cele două sexe prezintă o importanţă ştiinţifică şi socială de mare interes datorită rolului la nivelul comportamentului uman şi al speciilor inumane. Acest studiu are o importanţă deosebite întrucât include o populaţie tânără semnificativă, 949 de persoane tinere (cu vârsta cuprinsă între 8-22 de ani, 428 de bărbaţi şi 521 de femei) care a fost comparată cu ajutorul conectomului structural al creierului, identificând noi diferenţe observate în rândul celor două sexe. Rezultatele demonstrează că bărbaţii au creierele optimizate pentru comunicarea intraemisferică (în intermediul aceleiaşi emisfere), în timp ce femeile au creierele construite de aşa manieră încât să faciliteze comunicarea interemisferică (între cele două emisfere). Traiectoriile de dezvoltare ale femeilor şi bărbaţilor sunt separate la o vârstă timpurie, demonstrând diferenţele semnificative din timpul adolescentei şi vieţii adulte.



În principiu, bărbaţii sunt „mai apţi” în a învăţa şi întreprinde o singură sarcină manuală, precum ar fi ciclismul sau orientarea în ceea ce priveşte direcţiile, în timp ce femeile au aptitudini mnezice (legate de memorie) şi cognitive sociale superioare, făcându-le mai echipate pentru sarcini multiple şi crearea de soluţii, ceea ce funcţionează de minune în cadrul unui grup, a unei echipe. Femeile au o abordare mentalistă, să spunem aşa.

Creierul este asemenea unei hărţi rutiere de drumuri neurale care face legătura între diferitele reţele ce ne ajută să procesăm informaţia si să reacţionăm corespunzător, comportamentul fiind controlat de mai multe dintre aceste subreţele ce acţionează concomitent. Analizele actualului studiu arată că femeile dispun de conexiuni mai importante în cadrul regiunii supratentoriale, regiune ce conţine cerebrumul, cea mai mare parte a creierului, între emisferele stângă şi dreaptă. Bărbaţii, pe de altă parte, dispun de o conectivitate mai mare la nivelul fiecărei emisfere în parte. Femeile au avut rezultate superioare bărbaţilor la testele de atenţie, memorie vizuală şi lexicală, cât şi socio-cognitive. Bărbaţii, pe de altă parte, au avut rezultate mai bune în privinţa procesării spaţiale şi a vitezei senzitivo-motorii.

„Este destule de surprinzător cât de complementare sunt creierele bărbaţilor şi ale femeilor”, afirmă Dr. Ruben Gur. „Hărţile detaliate ale conectoamelor cerebrale nu numai că ne vor ajuta să înţelegem mai bine diferenţele privind modul de gândire al bărbaţilor şi al femeilor, dar ne vor oferi şi mai multe informaţii despre modul de funcţionare al unor boli neurologice care sunt adesea dependente de sex (masculin ori feminin).



Bibliografie:
http://www.pnas.org/content/early/2013/11/27/1316909110.abstract
http://neurosciencenews.com/brain-connectivity-differences-men-women-636/
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-mens-brains-are-wired-differently-than-women
1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7632882
2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19235405

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.