Tânără plângândDacă aţi reuşit să plângeţi suficient de mult, încât lacrimile să vi se scurgă pe obraz, ajungând, în cele din urmă, pe buze, cel mai probabil aţi observat că acestea sunt destul de sărate. Dar de ce sunt sărate lacrimile? Ce le face astfel? Citiţi detalii în continuare.

 

 

 

Sarea este cunoscută ştiinţific ca clorură de sodiu (NaCl), fiind compusă din sodiu (natriu) şi clor. Aceasta se găseşte în fiecare celulă a organismului uman. Cu toate acestea, lichidele de la nivelul organismului uman nu sunt atât de sărate precum apa de mare. O persoană adultă este relativ sărată, cantitatea totală de sare din organism fiind de aproximativ 250 de grame.

Pentru a funcţiona corect, organismul uman are nevoie de sare. Sodiul (Na – simbolul chimic) permite transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul organismului, reglând sarcina electrică a celulei prin intrarea sau ieşirea din aceasta. Sodiul ajută, de asemenea, la contracţia tuturor muşchilor din organism şi permite transmiterea impulsurilor nervoase care pleacă sau vin către creier, reglând, totodată, echilibrul apei în organism.

Clorul (Cl) ajută la procesul de digestie, ajută la păstrarea echilibrului acido-bazic la nivelul organismului şi la absorbţia potasiului (K).

Din moment ce lacrimile sunt formate din lichidele care se găsesc în organismul nostru, acesta este un motiv pentru care sunt sărate. Un alt motiv pentru care sunt sărate este faptul că ionii de sare sunt importanţi pentru buna funcţionare a ochilor.

Lacrimile nu conţin numai ioni de sare, ci şi alte substanţe care sunt importante pentru funcţionarea ochilor, printre care proteine ce lubrifiază ochii, mucus, anticorpi, lizozim (enzime antibacteriene), iar, în anumite cazuri, chiar hormoni, mai ales în cazul în care există o secreţie lacrimală din motive emoţionale. Însă, dintre aceste substanţe, sarea are cel mai pronunţat gust, motiv pentru care lacrimile sunt sărate şi percepute ca atare.

Vă invit să citiţi şi acest articol scris de mine anterior, privitor la motivele pentru care plângem.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.