Ochi rosuDe fiecare dată când avem un vas de sânge proeminent la nivelul ochiului, ne îngrijorăm. Dar de ce sunt prezente la unele persoane aceste vase de sânge? Ce semnifică prezenţa lor? Ar trebui să ne facem griji dacă este şi cazul nostru?

 

 

 

Ochiul roşu reprezintă un semn cardinal (fundamental) al unei inflamaţii oculare care poate fi produsă de o serie de diferite condiţii normale sau patologice (de exemplu hemoragia subconjunctivală - definită ca prezenţa sângelui între conjunctivă şi scleră). În majoritatea cazurilor este vorba despre o afecţiune benignă (lipsită de gravitate) care poate fi tratată de către medicul generalist (medicul de familie).

Un ochi roşu este produs de dilataţia unor vase de sânge de la nivelul ochiului. Diagnosticul poate fi uşurat prin diferenţierea dintre injectarea ciliară şi cea conjunctivală. Injectarea ciliară implică ramuri ale arterelor ciliare anterioare şi indică inflamarea corneei, a irisului sau a corpului ciliar. Injecţia conjunctivală afectează în principal vasele de sânge conjunctivale posterioare. Întrucât aceste vase sunt mai superficiale decât arterele ciliare, ele produc mai multă roşeaţă, se deplasează odată cu conjunctiva şi se contractă la aplicarea unor topice vasoconstrictoare.

Numeroase patologii pot fi asociate cu un ochi roşu, incluzând conjunctivita, blefarita, canaliculita, traumatism corneean, dacriocistita, episclerita, sclerita, irita, keratita, sindromul ochiului uscat (keratoconjunctivita sica), glaucom, hemoragie subconjunctivală, infecţie bacteriană ori virală.

În acest articol voi face referire numai la hemoragia subconjunctivală (hyposphagma în terminologia anglo-saxonă).

Conjunctiva este membrana subţire, umedă şi transparentă care înconjură partea albă a ochiului (numită scleră). Conjunctiva este învelişul protector al globului ocular situat cel mai în afară.

Conjunctiva conţine nervi şi mici vase de sânge. Aceste vase de sânge sunt foarte puţin vizibile, dar devin mari şi mult mai vizibile dacă ochiul este inflamat. Aceste vase de sânge sunt oarecum fragile, iar pereţii lor se pot rupe cu uşurinţă, rezultând astfel o hemoragie subconjunctivală (hemoragie sub conjunctivă). O hemoragie subconjunctivală apare ca o pată roşu aprins sau roşu închis pe scleră.



Majoritatea hemoragiilor subconjunctivale sunt spontane, fără o cauză evidentă pentru această sângerare de la nivelul vaselor conjunctivale. Adesea, o persoană poate descoperi o hemoragie subconjunctivală dimineaţa, la trezire, când priveşte în oglindă. Însă majoritatea hemoragiilor subconjunctivale sunt observate de obicei de către o altă persoană decât cea afectată, persoană care remarcă o pată roşie la nivelul ochiului afectat.

Printre cauzele incriminate în producerea hemoragiei subconjunctivale numărăm:

- idiopatică (fără cauză decelabilă)
- strănutul,
- tusea,
- eforturile de vărsătură/vărsăturile,
- traumatismul,
- hipertensiunea arterială sau arterioscleroza,
- tulburări de sângerare (recurentă - care recidivează - sau la pacienţii tineri fără antecedente de traumatism sau infecţie) incluzând boli hematologice sau hepatice, diabet, lupus eritematos sistemic, deficit de vitamina C,
- anumite antibiotice, anticoagulante, analgezice (antiinflamatoare nesteroidiene), steroizi, contraceptive, vitaminele A şi D,
- infecţii sistemice febrile cum ar fi septicemia meningococică, febra tifoidă, holera, rickettsioza, infecţii virale (gripa, febra galbenă, variola, rubeola),
- embolii de la fracturi de oase lungi, compresiuni toracice, angiografie cardiacă, chirurgie cardiacă deschisă.

Hemoragia subconjunctivală nu este neapărat spontană şi poate rezulta în urma unei infecţii oculare severe, a unei traume la nivelul capului sau după o intervenţie chirurgicală la nivelul ochiului.


Când trebuie consultat medicul?

Un consult medical este necesar dacă hemoragia subconjunctivală nu regresează în termen de două săptămâni sau dacă aţi prezentat mai multe hemoragii subconjunctivale. De asemenea, dacă hemoragia este concomitentă în ambii ochi sau dacă hemoragia subconjunctivală coincide cu alte simptome de sângerare precum o echimoză (vânătaie), gingivoragii (sângerări la nivelul gingiilor).

Oftalmologul trebuie consultat de urgenţă dacă:
- aveţi o durere asociată cu hemoragia subconjunctivală;
- modificări la nivelul vederii: vedere în ceaţă, diplopie (vedere dublă), dificultăţi ale vederii,
- antecedente de sângerare
- antecedente de hipertensiune arterială
- leziuni în urma unui traumatism ocular.

De obicei (hemoragie subconjunctivală necomplicată şi fără cauză decelabilă), niciun tratament nu este necesar. Lacrimi artificiale (Lacrisifi®, Tears naturale®, Lubristil®, Blu Yal A® - câteva dintre produsele disponibile în România) pot fi aplicate în cazul unei iritaţii prezente. Folosirea de aspirină şi ibuprofen ar trebui evitată.



Bibliografie:
http://reference.medscape.com/medline/abstract/16564769
http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/subconjunctival-hemorrhage.cfm
http://reference.medscape.com/medline/abstract/15729281

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.