Creierul lui. Creierul ei. DiferenteCreierul uman este diferit la indivizii din cadrul aceleiaşi specii, dar cu siguranţă sexul (cel determinat de cromozomi) are un important cuvânt de spus în ceea ce priveşte creierul uman. În continuare, despre o parte a diferenţelor dintre femei şi bărbaţi la nivelul creierului.

 

 

 

Au fost scrise numeroase cărţi cu privire la acest subiect, incluzând best seller-urile dr. Louann Brizendine numite „The Female Brain” şi „The Male Brain”. Altele includ „The Male Factor” de Shaunti Feldhahn şi „Brain Rules” de dr. John Medina.


Bărbaţii

Bărbaţii au un creier cu 9% mai mare, chiar şi după corectarea greutăţii. Însă bărbaţii şi femeile împart acelaşi număr de neuroni, numai că sunt mai dens împachetaţi la nivelul creierului feminin.

1. Joncţiunea temporo-parietală reprezintă locul în care lobul temporal (responsabil de funcţia auditivă, memorie şi limbajul cognitiv) şi lobul parietal (responsabil de informaţia senzitivă) se întâlnesc. Această joncţiune este mai activă la bărbaţi, au demonstrat-o examenele RMN (Rezonanţă Magnetică Nucleară). Joncţiunea temporo-parietală are rolul de a procesa emoţiile din punct de vedere cognitiv, ceea ce „accentuează abilitatea bărbaţilor de a găsi o soluţie într-un mod analitic şi cognitiv” la problemele emoţionale, în opoziţie cu empatia – mai frecventă la femei, afirmă Brizendine.

2. Hipotalamus: o zonă specifică din hipotalamus (care printre altele controlează memoria, temperatura corpului, senzaţiile de foame şi sete) prezintă o componentă pentru stimularea sexuală, care este de două ori şi jumătate mai mare la bărbaţi decât la femei, afirmă Brizendine. Astfel, bărbaţii sunt bombardaţi continuu de imagini sexuale care „plutesc” în cortexul vizual pe parcursul întregii zile şi nopţi.

3. Substanţa gri periapeductală, cunoscută şi ca „centrul gri”, reprezintă substanţa gri localizată lângă mezencefal. Aceasta ne ajută la controlul durerii. În timpul actului sexual, această zonă suprimă durerea şi intensifică plăcerea. Este mult mai activă în timpul actului sexual la bărbaţi.

4. Nucleul premamilar dorsal, care este localizat profund la nivelul hipotalamusului şi conţine circuite specifice pentru a detecta apărarea teritoriului, teama şi agresiunea este mai mare la bărbaţi. Mărimea acestuia i-ar putea face pe bărbaţi „mai sensibili la potenţialele ameninţări ale teritoriului”, afirmă Brizendine.

5. Zona tegmentală ventrală reprezintă „centrul motivaţional” al creierului. Localizată profund în centrul minţii, aceasta produce dopamina, un neurotransmiţător al senzaţiei de bine pentru motivaţie şi recompensă. Zona tegmentală ventrală reprezintă una dintre cele două zone principale de la nivelul creierului în care droguri precum cocaina, heroina, alcoolul şi alte narcotice acţionează asupra creierului. Este mult mai activă la bărbaţi, ceea ce ne oferă un indiciu pentru a explica faptul că dependenţii de alcool şi alte droguri sunt mai mult bărbaţi, potrivit cărţii „Brain Rules” a lui John Medina.

6. Amigdala, cunoscută ca centrul fricii, este o porţiune geamănă în formă de migdală, reprezintă sistemul de alarmă pentru ameninţare, frică şi pericol. Aceasta conduce impulsurile emoţionale şi declanşează agresiunea de apărare. Este mai mare la bărbaţi decât la femei, ceea ce înseamnă că bărbaţii sunt mult mai predispuşi în a avea „fitiluri scurte” şi a fi conduşi către o acţiune fizică în cazul unui pericol, afirmă Brizendine. 

7. Substanţa cenuşie – bărbaţii au de 6.5 ori mai multă „substanţă cenuşie” decât femeile, potrivit unui studiu condus la University of California, Irvine. Substanţa cenuşie este asociată cu procesarea informaţiei, ceea ce ar putea explica de ce unii bărbaţi excelează la inteligenţa spaţială şi matematică.

8. Gena infidelităţii?

Numeroase studii, inclusiv unul realizat la Johns Hopkins University, au descoperit că lungimea genei receptorului vasopresinei, un hormon cerebral, corespunde monogamiei. Primul studiu a fost realizat pe un şoarece de preerie (Myodes glareolus) care este unul dintre cele 5% mamifere care sunt monogame. O rudă apropiată, şoarecele de munte (Microtus montanus), este mai mult poligam. Cercetătorii au descoperit că şoarecele de munte prezintă o genă a vasopresinei mai scurtă, în timp ce şoarecele de preerie una mai lungă. Când cercetătorii au injectat o genă mai lungă „derbedeului” de munte, acesta a devenit brusc „un şoarece de casă” (monogam). Cercetătorii au extins studiul la masculii umani şi au descoperit că cu cât gena este mai lungă (sunt cunoscute 17 lungimi), cu atât este mai probabil ca bărbatul să fie căsătorit ori într-o relaţie monogamă; cu cât este mai scurtă, cu atât sunt mai multe şanse ca acesta să fie burlac.

9. Cortexul parietal – parte a creierului responsabilă de percepţiile spaţiale şi somatosenzitive, este mai mare la bărbaţi, potrivit ultimelor studii. Anumiţi cercetători consideră că acest lucru ar justifica inteligenţa spaţială mai bună la bărbaţi.



 

Femeile

1. Cortexul prefrontal – considerat „Preşedintele consiliului de administraţie (CEO în engleză) al creierului”, cortexul prefrontal ia decizii şi inhibă comportamentul imprudent. Este locul unde procesăm furia, teama şi agresiunea. Este mai mare la femei şi se maturizează complet cu doi ani mai devreme decât la bărbaţi, de obicei la începutul vârstei de 20 de ani. Întrucât femeile au un cortex prefrontal mai mare, acestea sunt mai puţin susceptibile în a deveni nervoase, susţine Brizendine.

2. Cortexul frontal – responsabil pentru majoritatea capacităţii noastre de a lua decizii, este mai gras şi mai complex la femei, afirmă doctorul Medina. Anumiţi neurocercetători cred că femeile au o capacitate înnăscută de a lua decizii mai bune şi de a rezolva problemele.

3. Cortexul cingulat anterior – acesta cântăreşte opţiunile, detectează conflictele, motivează deciziile şi este cunoscut drept regiunea conştiinţei de sine. Este totodată considerat sursa „anxietăţii performanţei sexuale”, potrivit lui Brizendine.

4. Creierul bilateral – cercetătorii au descoperit că la nivelul femeilor, creierele prezintă conexiuni mai puternice între emisfere. Studii conduse la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Indiana au demonstrat că femeile utilizează ambele părţi ale creierului în timp ce ascultă, pe când bărbaţii folosesc doar o singură parte. Aceasta ar putea explica de ce femeile sunt mai bune ascultătoare.

5. Cortexul limbic – parte a sistemului limbic, responsabil de reglarea emoţiilor, este mai mare la femei. Cercetătorii spun că femeile au o capacitate mai bună de a se exprima emoţional mulţumită acestei caracteristici. Totuşi, având un cortex limbic mai mare, femeile sunt mai predispuse la a suferi din cauza depresiei.

6. Hipocampul – centrul cerebral al memoriei care transformă memoria pe termen scurt într-una pe termen lung. Este mai mare la femei decât la bărbaţi. Femeile au adesea o memorie mai bună pentru detalii, atât plăcute cât şi neplăcute, spune Brizendine. „Este elefantul care nu uită niciodată o ceartă, o întâlnire romantică sau un moment tensionat – şi nu te va lăsa nici pe tine.”

7. Amigdala – Când femeilor le-a fost prezentat un film de groază, amigdala stângă, care este atentă la detalii şi gândurile interioare, s-a aprins. Când bărbaţii au vizionat acelaşi film, a fost activată partea dreaptă, asociată cu acţiunea din mediul extern. Cercetătorii cred că acest lucru ar putea explica de ce bărbaţii sunt mai predispuşi în a răspunde cu pumnul atunci când sunt ameninţaţi ori atacaţi.

8. Substanţa albă – se crede că femeile deţin de 10 ori mai multă substanţă albă decât bărbaţii. Substanţa albă lucrează pentru a lega sau conecta diferiţi centri de procesare de la nivelul creierului, făcându-le pe femei mai eficiente în sarcinile multiple. Anumiţi cercetători cred că ar juca un rol în faptul că femeile excelează în abilităţile verbale şi cele ale limbii. Dar, asemenea ipotezei substanţei cenuşii, aceasta este o concluzie controversată.

9. Cortexul insular – insula este o porţiune a cortexului cerebral care procesează instinctele şi este mai mare la femei. „Relaţia dintre instinctul unei femei şi presimţirile intuitive îşi are bazele în biologie”, spune Brizendine.

10. Sistemul neuronilor oglindă
– intră în funcţiune atunci când la nivelul creierului sunt excitaţi neuroni în momentul în care o persoană experimentează un eveniment, iar femeia observă acest eveniment. Cunoscut ca sistemul „empatic” al corpului care permite unei persoane „să simtă” durerea celorlalţi. Utilizat în înţelegerea acţiunii altor oameni, achiziţia limbajului prin imitare şi a sentimentului „ştiu cum te simţi”. Este mai mare şi mai activ la femei potrivit unui studiu recent realizat de Dr. Ya-Wei Cheng, un neurocercetător taiwanez.





Bilbliografie:
Inside the male brain & female brain, New York Post
http://www.sciencedaily.com/releases/2005/01/050121100142.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19821904
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16837838

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.