RobotNeurochirurgii de la spitalul HSK din Wiesbaden, Germania, au utilizat robotul pentru chirurgia coloanei (măduvei spinării) Mazor Robotic's Renaissance pentru a realiza prima intervenție chirurgicală pe creier asistată robotic, anunță cei de la Mazor Robotics, Israel.

 

 

 

 

 

HSK a fost unul dintre primele centre medicale din lume care a utilizat tehnologia robotică pentru intervențiile chirurgicale pe coloană. Mazor nu a oferit detalii despre sistemul său informatic folosit la intervenția chirurgicală și nici ce tip de intervenție chirurgicală a efectuat spitalul respectiv.

 



Sistemul Mazor Renaissance și predecesorul său, SpineAssit, au fost folosite pentru câteva mii de operații pe coloană, incluzând intervenții pentru scolioză (boală care constă în deviația laterală a coloanei vertebrale, mai ales în regiunea dorsală, din cauza slăbirii ligamentelor vertebrelor sau a îmbolnăvirii vertebrelor) și alte deformări spinale complexe, osteotomii (rezecție a unui os, făcută cu scopul de a remedia o diformitate a acestuia sau în scop terapeutic) și biopsii. Compania afirmă că tehnologia sa este aplicabilă și în cazul intervențiilor pe creier pentru proceduri cum ar fi biopsiile, plasarea de șunturi (derivare a circuitului sanguin pe alte căi circulatorii decât cele normale) sau plasarea de electrozi de neurostimulare (cum sunt cei folosiți la stimularea cerebrală profundă (deep brain stimulation) - pentru tratamentul Parkinsonului - tehnică pusă la punct de neurochirurgul Alim-Louis Benabid și neurologul Pierre Pollak în anii '80, la Centrul Universitar Spitalicesc din Grenoble).

Aproximativ 25.000 de biopsii cerebrale sunt realizate în fiecare an în Statele Unite. Aproximativ jumătate dintre chirurgii care folosesc roboții Mazor's Renaissance și SpineAssist sunt neurochirurgi - realizează, în mare parte, intervenții chirurgicale pe creier. Mazor se așteaptă ca tehnologia folosită pentru intervențiile pe coloană să aduc aceleași beneficii intervențiilor cerebrale, precum cele înregistrate în chirurgia coloanei: creșterea confortului pacientului, creșterea acurateței chirurgicale și o abordare mai puțin invazivă. Chirurgia asistată robotic pentru intervențiile pe coloană este considerată de mare ajutor în special în cazul intervențiilor foarte complexe, cum ar fi intervențiile minim invazive sau cu o anatomie complexă.

Sistemul Renaissance, care are o acuratețe de 1mm, folosește în special pe post de ghid pentru instrumentarul chirurgical și implanturi. Este format dintr-un modul central (stație de lucru - panou de comandă), un software, un sistem de ghidare și mai multe instrumente ce pot fi asamblate. Intervenția pe coloană cuprinde 4 etape. Prima, chirurgii realizează un plan preoperativ prin uploadarea imaginilor de computer tomograf (CT) ale pacientului în software-ul robotului. Folosindu-se de acestea creează un "blueprint" preoperator (plan executat prin mijloace fotografice) ideal al intervenției chirurgicale pentru pacientului respectiv în plan 3D. Robotul este apoi atașat rigid la coloana pacientului cu ajutorul unei platforme speciale ceea ce permite asigurarea unei maxime acuratețe în timpul intervenției. Blueprintul operator 3D este sincronizat cu sistemul de macara folosind 2 imagini fluoroscopice ale unei matrițe fiduciare, într-un fel asemănătoare cu matrițele fiduciare folosite pentru același scop în sistemele de imprimare. Îndată ce sincronizarea este terminată, intervenția poate începe.

 

 

 

Bibliografie:
Mazorrobotics.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.