Pastila contraceptivăContracepția hormonală este cea mai folosită metodă de prevenire a sarcinii. Literatura a arătat o asociere între riscul cardiovascular și folosirea terapiei hormonale. Mă voi limita doar la efectele folosirii anticoncepționalelor orale asupra sistemului nervos central.

 

 

 

 

De ce? Pentru că am observat o creștere a numărului de paciente tinere (care urmează un tratament cu anticoncepționale orale) internate pentru accidente vasculare cerebrale.

Contracepția hormonală folosește o combinație de estrogen (de obicei etinilestradiol) și progesteron sau numai contraceptivul pe bază de progesteron, fără componenta estrogenică. Contraceptivele hormonale sunt disponibile în diferite doze și diferite forme de administrare (orală, intramusculară, vaginală, transdermică, subdermică și asociate cu sistemul intrauterin). Scopul lor este de a bloca ovulația prin inhibarea secreției hormonilor foliculo-stimulant (FSH) și luteinizant (LH) „îngroșând” mucusul cervical astfel încât să fie mai greu de traversat de către spermatozoizi. Endometrul devine nereceptiv pentru implantare. Se alterează secreția și peristaltismul trompelor uterine.

 



Cercetătorii sunt foarte interesați de efectele produse de hormonii sexuali feminini asupra sistemului cardiovascular, întrucât astfel de efecte interesează vasele de sânge, din moment ce acestea prezintă receptori pentru estrogen și progesteron.

Mai multe studii epidemiologice au arătat o asociere clară între folosirea contraceptivelor orale și riscul crescut de dezvoltare a trombozei arteriale și venoase (tromboza venoasă este mai frecventă decât cea arterială).

Etinilestradiolul produce modificări importante în cadrul sistemului de coagulare, ducând la creșterea producției de trombină. Determină, totodată, o crește a producţiei factorilor de coagulare (fibrinogen, VII, VIII, IX, X, XII și XIII) și o scădere a inhibării naturale a coagulării (proteina S și antitrombina), ceea ce produce o ușoară stare de hipercoagulabilitate. Aceste efecte pot fi observate cu precădere în cadrul testelor care analizează hemostaza. Riscul de tromboză venoasă este dependent de doza de etinilestradiol administrată. O doză mai mare de 50 μg este asociată cu dublarea riscului de apariție a unei tromboze venoase când este comparată cu o doză mai mică de 50 μg. (Pentru înțelegerea coagulării puteţi citi acest scurt articol publicat pe Scientia!)

Deși incidența trombozei arteriale este puțin frecventă în rândul femeilor tinere, modificarea stilului de viață – o alimentație săracă în fibre alimentare, creșterea cantității de grăsimi saturate și de glucide (zahar) din dietă – alături de un stil de viață sedentar au crescut riscul de apariție a trombozei arteriale în rândul femeilor active din punctul de vedere al concepției. Astfel, în rândul femeilor ce prezintă factori de risc cardiovascular (fumătoare, obeze, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie sau diabet zaharat), contracepția hormonală trebuie prescrisă cu atenție. Ca și în cazul trombozei venoase, riscul de apariție a unei tromboze arteriale în cadrul tratamentului cu anticoncepționale orale este crescut. Acest risc este direct proporțional cu doza de estrogen administrată, dar chiar și în doze mici (<50 μg) a fost observată o creștere a riscului.

Accidentul vascular cerebral este o altă patologie vasculară rară întâlnită în rândul femeilor aflate la vârstă reproducerii. Totuși, există o incidență mai mare în cadrul femeilor ce folosesc anticoncepționale orale, decât în cadrul celor ce nu le folosesc. Heinemann a analizat mai multe studii epidemiologice publicate și a concluzionat că folosirea unei doze mari de etinilestradiol (>50 μg) este asociată cu o creștere a incidenței accidentului vascular cerebral. Un studiu mai recent ce a implicat 1.182 de femei sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani a arătat că riscul de producere a unui accident vascular cerebral este de 2,3 ori mai mare în rândul femeilor ce folosesc anticoncepționale orale cu o doză <50 μg comparativ cu femeile ce nu folosesc anticoncepționale orale. 

Studiile au arătat că o migrenă cu aură dublează riscul de apariție a unui accident vascular cerebral în comparație cu migrena fără aură. Având în vedere că migrena este frecventă în rândul femeilor aflate în perioada reproductivă, este important ca acestea să fie atenționate cu privire la prezența bolii. După ce neurologul definește manifestările neurologice care caracterizează migrena, cu sau fără aură, administrarea de anticoncepționale orale cu etinilestradiol poate fi contraindicată la femeile aflate în perioada reproductivă indiferent de vârstă.

Contraceptivele orale au fost asociate cu un risc crescut de infarct de miocard, accident vascular cerebral și trombembolism venos. Accidentul vascular cerebral*** este un eveniment neobișnuit la femeile însărcinate, survenind la aproximativ 11 din 100.000 de femei pe parcursul unui an. Astfel, chiar și o dublare a acestui risc datorită contraceptivelor orale ar avea un efect minim asupra riscului atribuibil.  Riscul estimat de apariție a unui infarct de miocard în rândul pacientelor ce urmează un tratament cu contraceptive orale, dar care nu sunt fumătoare este de 3 la un milion de femei pe an. Riscul estimativ al trombembolismului venos (tromboza venoasă) atribuibil utilizării contraceptivelor orale este sub 3 la 10.000 de femei pe an. Totuși, literatura sugerează că ar exista un risc crescut de apariție a cancerului de sân asociat cu folosirea pe termen lung a contraceptivelor orale în rândul femeilor sub 35 de ani. Dar, întrucât incidența cancerului de sân este mică în rândul acestei populații, riscul atribuibil folosirii medicamentelor pentru controlul sarcinii în apariţia cancerului de sân este mic.

Prima asocierea dintre contraceptivele orale și accidentul vascular cerebral (AVC) a apărut în literatura de specialitate în anii '60***-'70**** cu medicamente care conțineau cel puțin 50mg de etinil-estradiol. Un studiu realizat pe femei recrutate în anii 1968 și 1969 și care a durat până în 1992 a arăt un risc semnificativ crescut de apariție a accidentului vascular cerebral în rândul femeilor care au folosit contraceptive orale.***** Totuși, în anul 2000, majoritatea femeilor folosea contraceptive orale conținând 20-35mg de etinil-estradiol, astfel încât studiile anterioare nu se mai aplică la populația actuală. În ultimul deceniu, numeroase studii au arăt un efect minim sau niciun efect privind apariția AVC-ului în rândul pacientelor ce urmau un tratament cu anticoncepționale.

Unul dintre cele mai marii studii realizate privind asocierea AVC hemoragice și folosirea contraceptivelor orale a fost realizat de Organizația Mondială a Sănătății*. Au fost incluse femei din 21 de centre din 17 țări din Africa, Asia, Europa și America Latină între 1989 și 1993. Datele au fost analizate separat pentru țările europene și cele în curs de dezvoltare. Majoritatea cazurilor a fost din țările în curs de dezvoltare ceea ce face ca studiul să aibă puțină aplicabilitate în Europa și Statele Unite. Din cele 1068 de cazuri de AVC hemoragic în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani, numai 247 erau din Europa. Populația de control a fost recrutată din rândul pacientelor internate în spital și clasificate în funcție de vârstă, spital și timpul de internare. Rezultatele au arătat un risc crescut nesemnificativ de AVC hemoragic în rândul femeilor din Europa care foloseau în mod curent anticoncepționale orale, dar un risc crescut semnificativ în rândul femeilor din țările în curs de dezvoltare. În rândul femeilor care foloseau contraceptive orale conținând sub 50mg de estrogen, nu a fost detectat un risc major statistic semnificativ de apariție a unui AVC hemoragic la femeilor nefumătoare, însă creșterea riscului a fost semnificativă în rândul femeilor fumătoare atât din Europa cât și din țările în curs de dezvoltare.

Două studii****** ce au analizat anticoncepționalele cu doze mici de estrogen și incidența AVC-ului au fost realizate în rândul femeilor din Statele Unite în 1996 și 1997, iar rezultatele au fost publicate individual. Au fost analizate AVC-urile fatale (soldate cu deces) și nefatale în rândul pacientelor cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani în cadrul California Kaiser Permanente Medical Care Program în perioada 1991-1994. Au fost identificate 395 de cazuri eligibile, dintre care 295 au fost reținute, în final, pentru studiu. Dintre acestea, 151 au suferit un AVC hemoragic și 144 un AVC ischemic.Din păcate, acest studiu nu a determinat severitatea hipertensiunii arteriale și nici numărul de persoane tratate pentru hipertensiune arterială. Astfel, nu s-a putut stabili numărul de țigarete fumate zilnic motiv pentru care fumatul a fost exclus din calcul. A fost calculată incidența AVC-ului hemoragic și ischemic în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani.  La 3,6 milioane de femei, au fost înregistrate 194 de AVC-uri ischemice și 201 hemoragice, ceea ce traduce o incidență de 5.4 la 100.000 și 5.6 la 100.000 de femei pe an. Astfel, chiar și o mică creștere a riscului relativ ar trebui să realizeze o diferență neimportantă în ceea ce privește riscul atribuibil datorită folosirii contraceptivelor orale de către această populație și apariția AVC-ului. Dar studiile au aproape 20 de ani.

În 2008, 355.000 de femei au murit din cauza sarcinii sau avorturilor periculoase în timp ce 250.000 au fost salvate mulțumită folosirii contraceptivelor în același an, estimează un studiu publicat în Lancet. O situație care se poate îmbunătăți. ''Dacă toate femeile care și-ar dori ar avea acces la contracepție în rândul țărilor aflate în curs de dezvoltare, numărul deceselor materne ar putea scădea cu încă 30%", arată acest studiu realizat de John Cleland de la London School of Hygiene and Tropical Medicine din Londra. Importante progrese realizate în ceea ce privește contracepția, în rândul țărilor aflate în curs de dezvoltare, în ultimii 20 de ani, au permis reducerea mortalității materne cu 40%. Dar serioase probleme persistă în Africa subsahariana unde numai 22% dintre femeile măritate sau active sexual folosesc metode contraceptive faţă de 75% în țările dezvoltate.

Numărul vieților care ar putea fi salvate este estimat la 104.000 pe an de către Saifuddin Ahmed într-un alt studiu. La acesta se adaugă decesul a 3 milioane de nou-născuți  în fiecare an, în majoritate în țările în curs de dezvoltare, din cauza complicațiilor legate de sarcină sau naștere. Reducerea numărului de sarcini cu risc și mărirea intervalului de timp dintre 2 sarcini ar permite creșterea șanselor de supraviețuire a copiilor, potrivit studiului lui John Cleland. "În țările dezvoltate, riscul de prematuritate și greutate mică la naștere se dublează când concepția survine la mai puțin de 6 luni după o naștere, în timp ce copiii născuți la mai puțin de 2 ani după fratele/sora mai mare prezintă un risc suplimentar de 60% de a deceda în timpul copilăriei decât cei născuți după doi ani", arată John Cleland.

Studiile recente (în opoziție cu cele din trecut, în care dozele administrate erau diferite) atrag atenția asupra folosirii contraceptivelor orale pe perioade lungi și riscul de apariţie a AVC.

Anticoncepționalele orale nu vă protejează de bolile cu transmitere sexuală și nici de apariția unor boli cardiovasculare, ci doar de sarcinile nedorite. Cred însă că și AVC-ul este un eveniment nedorit...

 



Bibliografie:
www.bmj.com/content/339/bmj.b2921.abstract
humupd.oxfordjournals.org/content/12/5/483.full
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10652983
openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/5045/2_303_431.pdf?sequence=1
stroke.ahajournals.org/content/33/5/1202.full
*World Health Organization Collaborative Study of Cardiovascular Disease and Steroid Hormone Contraception. Ischaemic stroke and combined oral contraceptives: results of an international, multicentre, case-control study. Lancet 1996; 348: 498-505
**World Health Organization Collaborative Study of Cardiovascular Disease and Steroid Hormone Contraception. Haemorrhagic stroke, overall stroke risk, and combined oral contraceptives: results of an international, multicentre, case-control study. Lancet 1996;348:505-510
***Inman W, Vessey M. Investigation of deaths from pulmonary, coronary, and cerebral thrombosis and embolism in women of child-bearing age. BMJ 1968;2:193-199
****Beral V. Mortality among oral contraceptive users: Royal College of General Practitioners' Oral Contraceptive Study. Lancet 1977;2:727-7
*****Hannaford P, Croft P, Kay C. Oral contraception and stroke: evidence from the Royal College of General Practitioners Oral Contraception Study. Stroke 1994;25:935-942
******Petitti D, Sidney S, Bernstein A, Wolf S, Quesenberry C, Ziel H. Stroke in users of low-dose oral contraceptives. N Engl J Med 1996;335:8-15
******Schwartz S, Siscovick D, Longstreth W, et al. Use of low-dose oral contraceptives and stroke in young women. Ann Intern Med 1997;127:596-603
www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960609-6/abstract

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.