rmnRMN-ul este una dintre cele mai moderne tehnici imagistice folosite în prezent în spitale. Este o tehnică neinvazivă şi neiradiantă, cu ajutorul căreia se pot obţine imagini de rezoluţie şi claritate superioare ale organismului uman. Dar costul acesteia este ridicat. De ce?

 

 

Imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) este un test care se foloseşte de un câmp magnetic şi de impulsuri de radiofrecvenţă pentru vizualizarea diferitelor organe şi ţesuturi ale corpului omenesc.


Pentru a înţelege în detaliu despre ce este vorba, citiţi articolul nostru pe această temă: Rezonanţa magnetică nucleară (RMN).

 



Un mare avantaj al RMN, faţă de CT (tomografia computerizată) este că nu expune persoana examinată la raze X, astfel încât riscul produs de iradiere, care în mod normal (CT) este destul de mic, este practic anulat. Calitatea imaginilor furnizate de RMN este mult mai bună decât în cazul CT permiţând reconstrucţia detaliată a unei secţiuni analizate de la nivelul corpului. Tehnica RMN ne poate informa cu privire la structura chimică a structurii analizate (de exemplu coloana vertebrală şi discul intervertebral – pentru un RMN medular), pe când CT nu prezintă decât densitatea razelor X.

 

Citiţi şi Imagistica prin rezonanţă magnetică - RMN



Se ştie că o investigaţie CT este mult mai scumpă decât o simplă radiografie, dar un RMN este încă şi mai scump. Când se realizează o examinare RMN, pacientul este plasat între câmpuri magnetice foarte puternice, iar pentru a genera aceste câmpuri se folosesc electromagneţi puternici. Este necesar un consum electric foarte mare care, în mod normal, ar necesita o sursă de curent electric imensă. O proprietate importantă a conductanţei electrice este că rezistenţa la curenţii electrici practic dispare la temperaturi foarte scăzute, aproape de zero absolut (aproximativ -273.15°C). Această proprietate este folosită în imagistica prin rezonanţă magnetică, astfel încât prin suprarăcirea bobinelor se pot obţine curenţii electrici foarte puternici necesari. Cu toate acestea, pentru a putea fi suprarăcite, bobinele trebuie scufundate în heliu lichid. Acesta este foarte scump şi se evaporă foarte repede, astfel încât heliul lichid va fi înconjurat de un strat de nitrogen lichid care este mult mai ieftin şi reduce evaporarea rapidă a heliului.

Astfel, aparatele în sine pentru imagistica prin rezonanţă magnetică, costurile de funcţionare şi, în special, aprovizionarea cu heliu şi nitrogen lichid, dar şi plata personalului calificat fac ca această metodă de investigaţie să fie una foarte scumpă. RMN devine din ce în ce mai mult disponibilă, dar va mai trece mult timp până să devină o investigaţie de rutină.



Bibliografie:
Siemens Healthcare
Magnetic Resonance Imaging Journal

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.