PliosaurUn craniu de aproximativ 2,4 metri lungime aparţinând unuia dintre cei mai mari "monştri” marini care au existat vreodată a fost recent prezentat publicului. Este vorba despre Pliosaur, o reptilă acvatică gigant care a trăit în perioada jurasicului şi a cretacicului.

 

 

 

Având în vedere dimensiunea craniului, se estimează că specimenul descoperit avea undeva între 15 şi 18 metri lungime şi cântărea în jur de 12 tone.


Fosila a fost descoperită din întâmplare de către un localnic acum 18 luni pe coastele Marii Britanii, dar nu a fost arătată publicului până când bucăţile de craniu nu au fost curăţate de carcasa stâncoasă şi asamblate complet. Conform lui Richard Edmons, managerul Consiliului din Coasta Jurassic din Dorset, "acest craniu este 95% complet şi, probabil, unul dintre cele mai mari şi, cu siguranţă, unul dintre cei mai bine conservaţi pliosauri care au fost găsiţi în lumea întreagă”.

 

Pliosaur

 

Pliosaurii aveau gâtul scurt iar capul era asemănător celui de crocodil cu fălci puternice şi dinţi ascuţiţi perfecţi pentru imobilizarea prăzii. Utilizând nişte membre asemănătoare unor lopeţi nu avea niciun fel de problemă în a vâna alte vietăţi marine.

Cum fosila este mult mai masivă şi mai robustă decât celelalte identificate până acum, paleontologii vor să se lămurească prin intermediul scanării interne a acesteia, dacă pliosaurul colosal este unul obişnuit sau au de a face cu o specie cu totul nouă.

 

 

Scris de: Mădălin Filip
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.