Cel mai mare pod maritim ChinaUnde altundeva decât în China?, care în top 15 al celor mai lungi poduri din lume, apare pe nu mai puţin de 11 poziţii. Şi iată că am primit o nouă lecţie de muncă şi seriozitate din partea unui popor: o nouă megastructură - podul Qingdao Haiwan de 42,5 km.

 

 

 

Face legătura între centrul oraşului - port Qingdao din Provincia Shandong și suburbia Huangdao, până acum separate de Golful Jiaozhou.

Podul are şase benzi pentru conducătorii auto, o lăţime de 33,5 metri şi este susţinut de 5.200 de piloni ancoraţi de fundul oceanului. Construirea acestuia a durat 4 ani și jumătate, iar costurile se ridică la peste şase miliarde de euro. Ceea ce, după cum bine notează cei de la Financiarul, înseamnă 140 mil. euro/km, cu 15 mil. euro mai mult decât s-a plătit pe un km de la Pasajul Basarab.

 

Podul maritim



În timp ce poporul chinez schimbă faţa planetei, în România se construiesc 53 km de autostradă în şapte ani (Câmpia Turzii - Gilău), se reziliază contracte la continuarea Autostrăzii Soarelui, şantierul autostrăzii Bucureşti - Brașov e resuscitat de patru ori în doi ani, iar finalizarea podului de peste Dunăre (Vidin - Calafat, realizat în proporţie de 67%) a mai fost amânată încă un an.

 

Pod maritim China



Deși din punct de vedere arhitectonic sunt ”un fan” al podurilor (oricât de ciudat ar suna asta), ironia sorţii face ca să nu am prea mari șanse să le admir în realitate. Este a doua lovitură după trenuri. În mod clar ar trebui să mă mut în Asia, care, întâmplător sau nu, excelează la ambele.

 

Pod maritim China



Este bine de știut că acesta nu va deţine pentru multă vreme recordul, deoarece în 2009 tot China a început munca la un nou pod maritim care va fi terminat în 2016 şi va avea o lungime de 50 de kilometri. Cel mai lung pod din lume este podul de cale ferată Danyang-Kunshan, din apropierea Shanghaiului, care are 164,8 kilometri şi trece atât peste apă cât şi peste uscat.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.