Mai sus aveţi o colecţie de milioane de imagini fotografiate începând cu anul 1998, cu un aparat de 138 megapixeli ataşat la un telescop înalt de 2,5 metri. Această fotografie de înaltă precizie are mai mult de un trilion de pixeli şi ar fi nevoie de mai bine de 500.000 de televizoare high-definition pentru a o reda la rezoluţie completă.

 

Făcând zoom pe un petec de cer din emisfera sudică, descoperim galaxia în spirală M33 (stânga-sus). Zoom mai departe şi dăm peste o regiune în care se formează noi stele, numită NGC 604 (centru-dreapta-sus).

SDSS-III, cea mai detaliată poză făcută vreodată Universului a fost dată publicităţii de către astronomii de la Sloan Digital Sky Survey. Aceasta o înlocuieşte pe cea veche de peste o jumătate de secol , realizată de Palomar Sky Survey, după care s-au ghidat oamenii de ştiinţă până în prezent.

Datele publicate anterior au adus deja mai multe descoperiri, printre care şi ale unor galaxii de mici dimensiuni care se rotesc în jurul Căii Lactee. A treia fază a proiectului, începută în 2008, se axează pe măsurarea distanţei dintre galaxii şi crearea celei mai mari şi mai complete hărţi 3D a Universului. Cu ajutorul acestei hărţi, cercetătorii speră să poată examina îndeaproape natura misterioasei energii negre, responsabilă pentru expansiunea continuă a Universului. Un alt proiect SDSS-III va analiza spectrul a mii de stele, pentru a descoperi planete şi pitice maro care e posibil să se rotească în jurul acestor stele.


 

Scris de: Mădălin Filip
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.