No godÎn Finlanda numărul persoanelor care sunt agnostice sau nu cred într-un zeu este estimat undeva spre 60% (estimarea liberală). Altfel spus, Finlanda este o ţară cu mai mult de jumătate din populaţie sceptică sau convinsă că nu există Dumnezeu.

 

 

 

 

Cum valorile morale nu au o origine evoluţionistă (adică naturală), ci au rădăcina în credinţa religioasă, ar fi de aşteptat ca finlandezii să nu exceleze în plan moral. Oare aşa să fie?

Hai să ne uităm la o realitate  a societăţii finlandeze, expusă de ambasadoarea acestei ţări în România, Ulla Vaisto:

“Este la fel rezultatul unei dezvoltări de lungă durată, de reforme. Noi, finlandezii, am respectat întotdeauna educaţia. Este un domeniu pe care toţi finlandezii îl preţuim foarte mult. Chiar şi în vremurile când trebuia să plătim pentru educaţie, părinţii făceau sacrificii, pentru o educaţie mai bună pentru copiii lor…
T
ot sistemul de educaţie este gratuit, iar învăţământul superior este tot gratuit. Bineînţeles, plătim impozite mari pentru acest lucru. Iar succesul acestor reforme este că toţi au şanse egale de a primi o educaţie bună în toată ţara, nu are importanţă în ce zonă a ţării trăieşti sau dacă vii dintr-o familie bogată sau mai puţin bogată. Ai exact aceleaşi şanse de educaţie.
Aceasta a fost ţinta reformei educaţiei. Este bazată pe o pregătire de foarte înalt nivel al profesorilor, pregătirea universitară durează cel puţin 5 ani, ca să devii profesor. Iar meseria de profesor este foarte populară în Finlanda, e dificil să intri la o facultate pedagogică. Cei mai buni intra acolo. Salariile lor nu sunt cele mai mari dar sunt bune, destul de competitive.
Programa este revizuita permanent, pe baza cerinţelor economiei, a ceea ce vom avea nevoie peste 10 ani sau 20 de ani. Apoi, există o foarte bună cooperare între părinţi şi profesori şi o politică foarte bună de a nu lăsa în urma niciun copil. Chiar şi copiii cu necesităţi speciale merg la aceleaşi şcoli, ei sunt sprijiniţi, primesc ajutor, deci există această politică de a include cu adevărat pe toţi în sistemul de educaţie.”


Mulţumesc, Ulla Vaisto! (este bine să aflăm cum natura umană a înflorit undeva, poate asta ne motivează să ne implicăm sau măcar să începem să credem că este posibil).

Articol preluat de pe site-ul Adrian-Nuta.ro, cu acordul autorului

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”