Materia pe care o cunoaştem, cea alcătuită din protoni, neutroni şi electroni, este doar o mică parte din totalul de materie şi energie din Univers. 95% din Univers este alcătuit, se pare, din materie întunecată şi energie întunecată. O nouă teorie susţine că materia întunecată s-ar transforma cu timpul în energie întunecată. Acest fapt ar explica o serie de măsurători care au de-a face cu rata de formare a mega-structurilor din Univers. Totuşi, există multe dubii legate de această teorie.

 

La ora actuală majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt convinşi că Universul este dominat de materia întunecată şi energia întunecată. Materia întunecată ar explica o serie de fapte care au de-a face cu modul în care se mişcă stelele în galaxii sau chiar galaxiile în mega-grupările de galaxii, în timp de energia întunecată ar explica de ce expansiunea Universului este accelerată.

 În timp ce materia întunecată are efecte gravitaţionale asemănătoare materiei normale – cea pe care o cunoaştem şi o studiem în laboratoarele noastre – energia întunecată reprezintă un mare mister: acţionează că şi cum ar fi un fel de forţă antigravitaţională – o energie oarecum bizară, despre care cunoaştem foarte puţine lucruri. Materia întunecată ar putea să fie compusă din particule pe care încă nu le-am descoperit, dar pe care le căutăm în diverse experimente la acceleratoare sau în laboratoarele subterane. Energia întunecată însă ne dă de furcă: să fie oare o energie a vidului, legată de efecte cuantice? Sau cu totul altceva?

Recent observaţiile făcute cu ajutorul telescopului spaţial Planck au complicat şi mai mult situaţia: Planck a măsurat o anomalie în rată de formare a mega-structurilor în Univers. Din observaţiile realizate asupra radiaţiei cosmice de fond (microunde) s-a dedus că rata de formare a acestor mega-structuri a fost încetinită în ultimii 8 miliarde de ani de viaţă a Universului (reamintim că Universul, conform teoriei Big Bang, ar fi luat naştere acum circa 13,8 miliarde ani).

Ce anume a cauzat această încetinire în rata de formare a acestor structuri în Univers? Cercetătorii Valentina Salvatelli, Najla Said şi Alessandro Melchiorri de la Universitatea „La Sapienza” din Roma şi Marco Bruni şi David Wands de la University of Portsmouth, Marea Britanie, au avut o idee extrem de interesantă: ce se întâmplă dacă materia întunecată se transformă în energie întunecată? Au generat un model în care era permisă această transformare şi au reuşit în acest fel să explice de ce anume mega-structurile în Univers se formează mai lent decât în trecut. Dispariţia materiei întunecate ar fi de vină! Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Physical Review Letters.

Dacă într-adevăr lucrurile stau aşa – atunci soarta Universului nostru nu este una prea fericită: în momentul în care toată materia întunecată se va transforma în energie întunecată nu se vor mai forma structuri! Va fi un Univers rece, neprimitor şi fără materie! În cât timp s-ar putea întâmpla această tragedie cosmică? Dacă e să dăm crezare acestui studiu, procesul ar dura circa 100 de miliarde de ani.

Nu toţi oamenii de ştiinţă sunt însă de acord cu această idee. Există o serie de idei alternative care explică situaţia actuală. Câteva dintre aceste idei au de-a face cu modificări aduse teoriei interacţiei gravitaţionale. Altele susţin că materia întunecată este compusă din aşa-numiţii neutrini sterili şi în acest caz ar explica inclusiv misterul scăderii ratei de formare a structurilor în Univers.

La ora actuală încă nu ştim care dintre aceste teorii ar putea să fie cea valabilă; răspunsul ar putea să fie diferit faţă de orice ne imaginăm la ora actuală!

Ceea ce este însă cert este faptul că avem nevoie de observaţii experimentale – atât de natură astronomică şi astrofizică, cât şi în laboratoarele care studiază particulele pe Terra – de precizie şi mai mare, capabile să ne îndrume spre răspunsul corect.

În următorii ani vom dezlega probabil misterul materiei întunecate, ceea ce ne va ajuta în a înţelege mai bine care ar putea să fie originea energiei întunecate, energie care reprezintă unul dintre cele mai mari mistere din fizică la ora actuală.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro