PământulMateria întunecată este unul dintre secretele Universului. O idee îndrăzneață lansată de un grup de cercetători din Canada spune că materia întunecată ar putea fi organizată în adevărate „ziduri” pe care Pământul le traversează cu ușurință, o dată la câțiva ani.

 

 

 

 

Noi experimente ar putea să detecteze în acest caz materia întunecată și să rezolve, în sfârșit, acest mister.

În Univers se pare că există o formă de materie, în cantităţi mult mai mari decât materia pe  care o cunoaştem, numită „materie întunecată”. Această materie există dar... nu se vede. Are  efecte gravitaţionale asupra materiei normale, de exemplu asupra stelelor şi galaxiilor, însă nu  emite lumină. A fost descoperită în mod indirect tocmai prin studiul efectelor gravitaţionale  pe care le generează. Stelele de la periferia galaxiei noastre, de exemplu, simt din punct de  vedere gravitaţional o masă mult mai mare decât cea constituită din obiectele pe care le cunoaştem (stele, planete, gaz interstelar, găuri negre etc.).

Multe experimente încearcă să „vâneze” această materie. Se crede că este alcătuită din  particule care nu au fost descoperite până în prezent, dar care, se speră, cât de curând, vor  fi „vânate” ori în laboratoarele subterane, ori la acceleratoarele de particule.

Cum însă până la oră actuală căutarea materiei întunecată a fost fără succes, în ciuda existenţei unor rezultate ale unor proiecte de cercetare care susţin că au văzut ceva semnale (neconfirmate însă din alte surse), iată că un cercetător din Canada, Maxim Pospelov, de la University of Victoria,  a avut o idee oarecum revoluţionară. 

Pospelov împreună cu colegii lui au lucrat la o teorie care susţine că parte din materia  întunecată ar putea să fie organizată sub forma unor structuri asemănătoare unor „ziduri”. 

Originea acestor ziduri are legătură cu începutul Universului nostru, când existau, susţine  Pospelov, o serie de forţe exotice care variau în mod aleator. În urmă expansiunii Universului  şi a răcirii acestuia, au rămas în urmă acestor fluctuaţii domenii cu valori diferite ale  câmpurilor generate de forţele exotice iniţiale.

La ora actuală există deci domenii situate unul lângă altul, despărţite de „ziduri” de energie,  energie care, ţinând cont de echivalenţa masă-energie, celebra formulă a lui Einstein, E=mc 2,  pot fi interpretate ca fiind materia întunecată pe care o căutăm.   

Dacă domeniile sunt „împachetate” suficient de compact, Pământul ar trebui să traverseze  dintr-un domeniu în altul, printr-un zid de materie întunecată, o dată la câţiva ani.  Noi, oamenii, nu am simţi absolut nimic în urma acestei treceri prin zid, deci nu trebuie să  ne imaginăm că acestea ar putea genera evenimente catastrofale sau chiar sfârşitul lumii.

Instrumente delicate, construite pentru detectarea acestei treceri, ar putea însă detecta ceva.   

Pospelov susţine că pentru detectarea zidurilor de materie întunecată ar fi nevoie de minim 5  aparate speciale, poziţionate în diverse locuri din lume. Colegii din Polonia şi California au început  să studieze acest gen de aparate, nişte magnetometre, demonstrând că ar putea să aibă  sensibilitatea necesară pentru efectuarea măsurătorii propuse.   

De subliniat faptul că nu toată materia întunecată ar fi organizată sun formă de „ziduri”;  ar putea exista şi alte forme, care să fie măsurate în cadrul experimentelor subterane sau la  acceleratoarele de particule, cum ar fi acceleratorul de la Geneva, Large Hadron Collider.   

Nu toţi oamenii de ştiinţă sunt convinşi de existenţa acestor domenii separate de ziduri de  materia întunecată. Dacă Universul a evoluat în mod diferit faţă de ceea ce susţine Pospelov -  şi cine poate la ora actuală să fie sigur de condiţiile din Universul primordial? - atunci nu vom  traversa cu navă noastră astronomică, adică Pământul, dintr-o zonă în alta.   

Ideea lui Pospelov este însă foarte curajoasă şi oferă o gură de oxigen celor care caută de  zeci de ani să dezlege acest mister. Mister care la nivelul întregului Univers joacă un rol  fundamental, ţinând cont că mai bine de 80% din materia din Univers este de tip „materie  întunecată”.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!


Contact
| T&C | © 2022 Scientia.ro