Apristurus

Rechinii pot fi înspăimântători. Dar dacă cei mai mulţi dintre noi se tem de rechini, unii sunt fascinaţi de aceste creaturi, în special de cele care vieţuiesc în apele adânci. La adâncimi de până la 3.000 de metri trăiesc adevăraţii monştri ai oceanelor: rechinii pisică-demon (eng. demon cat shark), peştele-câine şi rechinii fantomă.

Comentarii -

Înţelegerea noastră şi  tratamentul bolilor psihice sunt primitive. Abordarea modernă a sclerozei multiple, a bolii Parkinson, a atacului cerebral sau a Alzheimerului este una nesatisfăcătoare. De ce stau lucrurile astfel? Pentru că nu înţelegem suficient despre cum funcţionează creierul. Dar ce înseamnă să "înţelegem creierul"? Ce căutăm să aflăm? Ce vrem să ştim în fapt?

Comentarii -

Atracţia gravitaţională este o constantă pentru toate organismele de pe Pământ. Aceasta acţionează asupra fiecărui aspect al fiziologiei, comportamentului şi dezvoltării; indiferent de ce eşti, ai evoluat într-un mediu în care gravitaţia ne ţine pe sol. Dar ce se întâmplă dacă eşti luat din mediul familiar şi plasat într-unul în afara experienţei tale evolutive?

Comentarii -

Fermierii care deţin culturi rezistente la erbicide, precum cele de porumb sau soia, s-ar putea identifica, în viitorul apropiat, cu personajul Audrey Jr. din filmul Little Shop of Horrors. În filmul respectiv, asistentul unui florist cultivă o plantă pe care o denumește  Audrey Jr., fiind îndrăgostit de colega sa cu același nume. Planta nu este una banală, ci una care necesită sânge pentru a crește, ajungându-se la catastrofe și pierderi de vieți umane.

Comentarii -

Mărul este un fruct, corect? La fel şi banana. Dar ce spuneţi de castravete? Legumă, nu-i aşa? Nu chiar, din perspectivă botanică. Vestea bună este că, din punct de vedere nutriţional, în ceea ce priveşte alimentele pe care ar trebui să le consumaţi zilnic, fructele şi legumele sunt de obicei puse laolaltă, deci puteţi pur şi simplu să vă alegeţi favoritele şi să mâncaţi liniştiţi, fără să aveţi vreo diplomă în domeniul ştiinţelor. Vestea surprinzătoare este aceea că, din punct de vedere ştiinţific, multe din alimentele la care ne referim drept legume sunt, de fapt, fructe!

Comentarii -

Unul dintre cele mai cunoscute experimente din domeniul evoluţiei este experimentul profesorului Richard Lenski. Pregătirea experimentului e foarte simplă. Lenski a cultivat bacterii E. coli pornind de la o singură bacterie, astfel încât intreaga populaţie de celule a avut un singur înaintaş. A împărţit populaţia de bacterii în 12 tuburi identice, având mediu de creştere identic şi le-a lăsat să se reproducă timp de aproximativ 24 de ore.

Comentarii -

Imaginaţi-vă următoarea scenă: un lider slab se străduieşte să se menţină la putere, în timp ce indivizi ambiţioşi de rang inferior se străduiesc să-l înlocuiască. Pe măsură ce tensiunea creşte, comunitatea se împarte în două, iar crimele încep să apară, comise de ambele părţi. Se declanşează un război care va dura ani...

Comentarii -

Explozie nuclearaÎn prezent, mai mult de 1,6 milioane de oameni trăiesc în oraşele Hiroshima şi Nagasaki, dar zona de excludere de la Cernobîl, o zonă de 30 de kilometri pătraţi din jurul centralei, a rămas relativ nelocuită. Iată de ce.

Comentarii -

Am aflat că omenirea întreagă este descendenta unei singure femei denumită Eva mitocondrială. Se consideră că această femeie ar fi ”mama” tuturor celor care se află azi în viaţă. O afirmaţie temerară din partea oamenilor de ştiinţă. Dar pe ce se bazează această afirmaţie? Mai întâi explicaţia simplă: atunci când spermatozoidul fertilizează ovulul are loc fenomenul de recombinare genetică a ADN-ului patern şi matern.

Comentarii -

SifilisÎn secolul al XVI-lea duşmanii sculptorului Benvenuto Cellini au încercat să-l omoare punându-i otravă în mâncare. Au sfârşit în schimb prin a-l vindeca de sifilis. Vreţi să ştiţi ce anume i-au pus acestuia în mâncare? Aflaţi în cele ce urmează...

Comentarii -

Este unul dintre animalele care nu ar fi trebuit să existe în prezent. Cum a ajuns o creatură unică asemănătoare lupului şi care în prezent este pe cale de dispariţie, să se stabilească în Insulele Falkland? Noi dovezi ADN susţin o explicaţie puţin probabilă. Nu deseori se întâmplă să putem identifica locul exact  în care o specie a dispărut, însă Shallow Bay de pe îndepărtata coastă de nord  a West Falkland este un astfel de loc.

Comentarii -

Natura nu este neapărat un loc al contemplării, păcii şi iubirii. În fapt, natura poate fi destul de înspăimântătoare şi, câteodată, excesiv de  nemiloasă. Iată nouă dintre cele mai nefericite modalităţi de a muri în mâinile sau dinţii unui animal de pradă. Înainte să continuăm, merită să menţionăm că unele dintre acestea sunt destul de răvăşitoare, deci să continuăm cu atenţie.

Comentarii -

Tema  favorită a inorogului, a cărui imagine strălucitoare circulă pe Internet şi pe reţelele de socializare  are o lungă şi stranie istorie ştiinţifică – naturaliştii şi oamenii de ştiinţă au fost obsedaţi de inorog timp de mai mult de 2.000 de ani. Ce a transformat oare o curiozitate ştiinţifică a anului 398 î.Hr. în simbolul creştin îndrăgit de fecioare?

Comentarii -

Măsurarea inteligenţei la animale este extrem de dificilă, însă unele animale pot fi mai inteligente decât credem. Se gândeşte câinele meu numai la mâncare, la somn şi la vânătoarea de veveriţe? Este posibil ca pisica prietenei mele să aibă într-adevăr capacitatea de a complota moartea mea neprevăzută? Sunt vacile doar nişte hamburgeri care merg pe jos şi au porumbeii intenţia de a domina lumea?

Comentarii -

PisicăCei mai mulţi dintre noi ştiu cel puţin un mit despre pisici. Poate că are legătură cu grosimea mustăţilor lor sau cu  presupusa lor putere de a fura respiraţia unui bebeluş. Majoritatea acestor superstiţii sunt nişte prostii. Dar "clipnoza" se pare că este ceva adevărat. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenul “clipnoză”, acesta se referă la acel fenomen prin care puteţi face o pisică să devină imobilă, strângându-i uşor pielea de pe spatele gâtului.

Comentarii -

V-aţi întrebat vreodată ce simte iarba de sub picioarele voastre, ce miroase un măr sau ce vede o gălbenea? Plantele ne stimulează simţurile în mod constant, dar cei mai mulţi dintre noi nu considerăm că şi ele pot fi fiinţe senzoriale. În realitate simţurile sunt extrem de importante pentru plante. Indiferent de ce le rezervă viaţa, ele rămân înrădăcinate în acelaşi loc – nu pot migra în căutarea hranei, nu pot scăpa de invazia lăcustelor şi nici nu pot să îşi găsească adăpost pe timp de furtună.

Comentarii -

Au existat o serie de incidente în care angajaţi ai statului au luat copii cu părul deschis la culoare de lângă părinţii lor romi - o ”vânătoare de vrăjitoare” declanşată de evenimentele recente din Grecia. Dar, spre deosebire de ceea ce se întâmpla în trecut, acum avem un mod ştiinţific de a lupta împotriva acestui tip de rasism.

Comentarii -

Mit: Un an de câine este egal cu în jur de şapte ani umani. Este un mit cunoscut că un an câinesc este egal cu şapte ani calendaristici, deoarece durata de viaţa a câinilor este aproximativ de şapte ori mai mică decât durata medie de viaţa a oamenilor. Aşadar un câine de doi ani este echivalentul unui adolescent de paisprezece ani în ceea ce priveşte procesul de îmbătrânire.

Comentarii -

PisicaPisicile sunt o enigmă, chiar şi pentru proprietarii lor. Acum ştiinţa ne oferă o incursiune în lumea lor secretă. Pisica domestică este cel mai popular animal de companie, întrecând ca număr câinii (sunt trei pisici la un câine).  Această popularitate este sporită fără îndoială de faptul că sunt atât pline de afecţiune, cât şi independente.

Comentarii -

Parazit MelcNumeroşi paraziţi se mulţumesc doar să convieţuiască alături de gazdelor lor, în timp ce alţii decid că gazdele lor trebuie să moară. Dar există, de asemenea, unii paraziţi care pot schimba comportamentul sau fiziologia gazdelor lor într-o măsură care pare science-fiction.

Comentarii -

FurnicăCa membri ai speciei celei mai inteligente şi avansate tehnologic de pe Pământ, nouă, oamenilor, ne place să credem că  dominăm întreaga planetă. Dar succesul evolutiv poate fi măsurat în diverse ale  moduri. Iată 8 super-organisme remarcabile.

Comentarii -

ŢânţarSIDA ucide aproximativ 1,6 milioane de persoane anual (2011), conform OMS. Ştim că ne putem proteja de virusul care generează boala, HIV, prin folosirea unor ace sterile la injectare ori prin folosirea prezervativului.

Comentarii -

Cartita golasaAtunci când vorbim despre cârtiţele golaşe există o listă foarte lungă de caracteristici bizare pe care nu avem spaţiu să le înşirăm în totalitate. Nu vom vorbi însă în continuare decât despre una dintre ele: cârtiţele golaşe nu se îmbolnăvesc niciodată de cancer. De ce oare?

Comentarii -

AloeŞtiţi ce i-a spus Aristotel lui Alexandru cel Mare în 325 î.e.n.? Vino aici, Alex, am ceva să-ţi arăt. Şi i-a arătat o plantă. Era aloea Socotrine, care provine din insula Socotra, la est de Cornul Africii. Aristotel ştia că sucul plantei avea un efect uimitor. Era un purgativ...

Comentarii -

Macaca sylvanusCând Charles Darwin a vizitat Insulele Falkland în 1834, el a fost surprins să descopere  acolo un animal imens asemănător unui lup. El a considerat că la baza originii acestui animal se află un mare mister. Misterul a fost între timp rezolvat.

Comentarii -

Lupul vulpeCum a ajuns să sălăşluiască o fiinţă unică, acum dispărută, înrudită cu lupul, în insulele Falkland? Noi dovezi ADN susţin o explicaţie care era considerată puţin probabilă până acum (în imaginea din stânga, "lupul-vulpe", aşa cum era descris într-o gravură din 1773).

Comentarii -

Inteligenta colectivaÎn 1907, Sir Francis Galton cerea unui număr de 787 de săteni să ghicească greutatea unui bou. Niciunul dintre ei nu a dat răspunsul corect dar, făcând media presupunerilor, Galton a ajuns la o estimare aproape perfectă. Iată un exemplu clasic de "înţelepciune a mulţimilor".

Comentarii -

FurnicaExistă diferite insecticide cu ajutorul cărora putem nimici furnicile. Produsul comercializat sub numele de Clorpyrifos este probabil cel mai eficient dintre acestea şi este disponibil într-un număr de variante comerciale care conţin 0,5% substanţă activă.

Comentarii -

AlbinaAlbinele, banalele insecte cu creiere miniaturale, pot face lucruri remarcabile, aducând în acest fel în discuţie probleme interesante legate de natura inteligenţei. Inteligenţa albinelor a devenit obiect de studiu pentru cercetători. Detalii, în continuare.

Comentarii -

PlanteOdată cu istoria Pământului s-a desfăşurat şi istoria dezvoltării plantelor. Apariţia primelor condiţii de viaţă datorate transformărilor prin care au trecut bazinele marine şi continentele au permis dezvoltarea şi evoluţia plantelor de-a lungul erelor geologice.

Comentarii -