Imbălnăvire cu hrană contaminatăSpecialiştii spun că de-a lungul fiecărui an fiecare dintre noi se îmbolnăveşte măcar o dată din pricina unor viruşi, bacterii sau toxine prezente în hrana noastră. Cei mai mulţi dintre noi nu vor avea habar ce i-a lovit, însă se vor confrunta cu simptome binecunoscute...

 

 

Pe 6 octombrie 2003, Jeff Cook și-a scos familia la o cină în oraş, la restaurantul Chi-Chi din Beaver Valley Mall, la nord de Pittsburgh. Odată cu fripturile comandate, chelnerul le-a adus şi salata de ceapă verde cu multe condimente, dar şi - fără să ştie - o porţie bună de hepatită A. Cook, în vârstă de 38 de ani, sănătos şi în plină putere în acea toamnă, a murit o lună mai târziu din cauza unei afecţiuni hepatice fulminante.


Hepatita A ar putea să fi fost boala care i-a pus la pământ pe cei 575 de oameni care lucrau atunci la restaurantul Chi-Chi, patroni, administratori ori simpli angajaţi. Pe trei dintre ei i-a şi omorât. Asasinul nu era altul decât un lot de ceapă verde achiziţionat în acea perioadă. Mâncare murdară, aşadar...

Centrul American pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor estimează că în fiecare zi peste 200.000 de americani se îmbolnăvesc din cauza mâncării. Însă unii microbiologi sunt de părere că numărul americanilor care ajung să plângă după ce mănâncă depăşeşte 800.000 pe zi. Dumnezeu ştie ce-o mai fi şi la noi...

Specialiştii spun că de-a lungul fiecărui an fiecare dintre noi se îmbolnăveşte măcar o dată din pricina unor viruşi, bacterii sau toxine care îşi găsesc loc pe mâncarea noastră. Cei mai mulţi dintre noi nu vor avea habar ce i-a lovit, însă se vor confrunta cu acele simptome atât de binecunoscute, dar atât de neplăcute, precum greaţa, diareea, crampele şi starea de rău generalizată.

 

 

Vegetale

 

Singura metodă 100% sigură  pe care oamenii de ştiinţă o pot recomanda în momentul de faţă pentru prevenirea îmbolnăvirilor pe cale digestivă este "Nu mai mâncaţi!". Sau, pe cât posibil, să avem grijă de fiecare dumicat pe care îl ducem la gură. Dar presupunând că nu alege nimeni să moară prin înfometare, există, slavă Domnului, o a treia cale, mult mai echilibrată.

Aflaţi care sunt cele mai murdare 10 alimente şi igienizaţi-le înainte de a le băga în gură. Să vedem care sunt microbii pe care îi ducem cu furculiţa la gură, o listă cu alimentele care ne pot face viaţa un iad, căi simple de decontaminare a alimentelor murdare, pe drumul lor de la supermarket la masa din bucătărie. Dar ce ne facem dacă găteşte altcineva? O să vedem şi cum "mirosim" un restaurant murdar. Una peste alta, o să scriem împreună o reţetă pentru o mâncare curată.{jcomments on}

Pericolele alimentaţiei - puii (2)

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!