Nu se poate să nu fi auzit că dulciurile (ori alte produse bogate în zahăr) pot cauza diabetul. Este posibil să şi crezi asta. Dar este vorba doar de un mit, ca multe altele din domeniile alimentaţiei şi sănătăţii. Nu, dulciurile nu provoacă diabetul. Dacă ar fi aşa, lucrurile ar fi mai simple decât în realitate. Aşadar, simplu fapt de a mânca dulciuri ori alte alimente bogate în zahăr nu duce la apariţia diabetului. În fapt, diabetul apare atunci când ceva se întâmplă în organismul tău, iar acesta nu mai poate transforma hrana în energie.

 



Organismul, prin intermediul tractului gastro-intestinal, cu aportul mai multor organe, descompun bună parte din hrană în glucoză, un compus organic din clasa zaharidelor, necesar pentru a "alimenta" celulele. Pancreasul creează şi eliberează un hormon numit insulină, care ajută celulele organismului pentru utilizarea glucozei.

Iată mai jos tipurile comune de diabet şi ce ştim despre acestea, sub aspectul cauzelor:
:: diabetul de tip 1 - apare atunci când pancreasul nu mai poate crea insulina. Fără insulină, zahărul se acumulează în sânge. Cei care au diabet de tip 1 sunt nevoiţi să ia insulină. Această boală adesea apare în tinereţe ori chiar în copilărie. Deşi nu sunt clare cauzele, unii cercetători cred că o posibilă cauză este o afecţiune a sistemului imunitar.
:: diabetul de tip 2 - apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină ori insulina nu produce rezultatul scontat. Cei supraponderali sunt mai predispuşi decât cei cu greutate normală la acest tip de diabet.
:: diabetul gestaţional - apare uneori în perioada de gestaţie a femeilor. Modificările hormonale care în apar în această perioadă duc la o afectare a modului în care funcţionează insulina în organism. Această afecţiuni poate dispărea după naştere.

Probabil că acest mit privind legătura dintre zahăr şi diabet are legătură cu faptul că un semn al diabetului este nivelul crescut de  zahăr din organism. Desigur, că zahărul nu generează diabet, nu înseamnă că dulciurile ori alte produse cu zahăr, în exces, sunt benefice organismului.

Mai multe despre diabet, aici: Diabetul. Generalităţi

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.